Notre Dame för fem år sedan

Jag såg precis bilder på hur Notre Dame ser ut nu efter branden, du kan se före och efter HÄR. Det är såklart tragiskt på ett sådant viktigt och vackert landmärke i Frankrike som överlevt två världskrig. All historia och konst som kunde ha förstörts totalt.
Samtidigt blir det nästan banalt att människor runt om i världen sörjer en brinnande byggnad i Paris där ingen människa skadats, när det finns så många krigshärjade länder där monument och moskéer jämnats med marken och civila omkommit i processen. Då var det inte många västerlänningar som bad för dem. Helt plötsligt ska personer som varit i Paris under en weekend för tio år sedan lägga upp en bild på Instagram där de fotat en selfie framför katedralen tillsammans med alla andra turister som endast är där för att ”checka av” på listan över besökta landmärken, följt av hjärtan och hashtag prayfornotredame.

Själv har jag ingen ”relation” med Notre Dame direkt. Det var till och med svårt att hitta några bilder som jag tagit under de dryga fem åren jag bodde i Paris (däremot har jag nog 50 foton på Sacre Cœur tagna i femton olika vinklar). Troligtvis för att jag sällan hängde i den delen av stan. Dessa två ovan är i alla fall från en kylig eftermiddag i mars 2014, alltså samma år som jag flyttade hem. De togs från Pont de la Tournelle som går mellan Paris 5:e arrondissement och Île Saint Louis.

Jag fann även detta svartvita foto som jag tog när min kusin var och hälsade på mig sommaren 2011. Det är hon som står där och beundrar den enorma katedralen och drömmande tänker ”Där uppe bodde alltså Quasimodo…”. Disney 4-life ✌

En väldigt blond och ganska nyligen singel 29-årig Christine nästan exakt fem år efter första flytten till den där vackra staden. Tänk att jag var 24 år när jag flyttade till Paris? Det är snart 10 år sedan!

Här har vi två till från samma kyliga marseftermiddag som de två översta bilderna, vilka fotats av min vän Solmaz Kanani som numera är en riktigt proffsig och erkänd fotograf i Paris. Även om de här fotografierna är grymma så måste jag säga att hon har utvecklats otroligt mycket sedan dess. Om du är nyfiken på hennes bilder så heter hon solli_k på Instagram. Bara en liten parentes i all denna tragedi.

Idag får bli en vilodag för min mage är inte riktigt i fas ännu. Igår hade jag sådan hemsk magknip att jag inte kunde somna och jag mår lite illa när jag äter för mycket. Jag har tagit semester både idag och i morgon så nu får jag i alla fall fullt betalt för att ligga hemma. Får jag lov att ändå tycka att det var tur att jag inte blev magsjuk på mina semesterdagar? Jag ska ta en paus från datorn och gå ner en våning till Daniela. Hon ska hålla i något yogaretreat och behöver min hjälp med förberedelser.

0 reaktioner på ”Notre Dame för fem år sedan”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen