Paris,  Travels

Les Îles de Paris

Under min senaste vecka i Paris bodde jag i Marais och ett hundratal meter från floden. Seine delar av Paris i två delar, vilka kallas för Rive Gauche och Rive Droite. Oftast är man som parisare antingen Rive Droite eller Rive Gauche, lite som Östermalm vs Södermalm. Här är en länk till ett inlägg på Paris ZigZag som på ett ganska roligt – och korrekt – illustrerar hur det funkar rent kulturellt. Just det där med encore un bar à ”truc” är väldigt on point kan jag säga. Vem är jag tror ni?

Sedan har vi öarna Île de la Cité och Île Saint Louis i mitten av allt och det är också två av stans äldsta, respektive yngsta, stadsdelar. Den första etablerades på 1000-talet och den senare på 1700-talet. Ändå är som sagt Île Saint Louis över 300 år vilket är… ja, väldigt gammalt.

För den som gillar turistfällor och trängsel är det utmärkt att hänga runt omkring brasseriet som syns i bilden ovan eller alldeles kring Notre Dame, men jag skulle nog rekommendera att strosa bort lite från massan. Går man några gator upp från där ryssar, japaner och amerikanare står i kö till att köpa glass på Berthillion går det att hitta riktigt gemytliga platser som de flesta turister aldrig lyckas med att uppleva.

Till vänster syns Notre Dame under återuppbyggnad, och östra sidan av Île de la Cité. Det kommer väl ta ett halvt decennium att renovera, som med allt annat i Paris, men säkerligen se fantastiskt fint ut när det är klart. Det går knappt att förstå att den katedralen stått pall i mer än 1000 år och sen föll den ihop av en brand.

Här är en annan bild från Île de la Cité, men faktiskt nästan exakt 11 år gammal. Jag knäppte fotot en dag i maj 2012 och det är faktiskt en av mina absoluta favoritbilder. Älskar de där smala gränderna, kallade ”ruelles” på franska.

Inte många vyer i Paris som är ordinära om ni frågar mig. Vilket ni säkert inte gör men nu säger jag det ändå. Det bästa med att resa på egen hand är att kunna stanna var man vill utan att någon (M) otåligt trampar och muttrar någonting liknande ”du har ju redan tagit tre bilder där”. Nackdelen är att det tar så lång tid att komma någonvart.

Överallt finns det gulliga små restauranger, barer och butiker som kikar fram från ett hål i väggen. Dessutom är såklart allt bevarat eller restaurerat i samma stil.

Det var det hela för den här gången men självklart kommer mer inom en snar framtid. Kanske redan i morgon, men jag lovar inget. Den här veckan är ganska full med diverse sociala aktiviteter men allting är väldigt roliga grejer så jag tänker att jag får vila sen när hösten kommer. Nej då, i morgon får jag en paus för egentid och vila. Däremot märker jag att det här att gå och lägga sig kl 22 på veckodagarna funkar inte riktigt när solen inte gått ner ännu. Jag är så himla pigg på kvällarna så det blir sällan mer än 7,5 timmars sömn. I helgen ska jag i alla fall sova ut.

Ha det fint så länge!

2 kommentarer

  • Ajli

    Vilka ljuva bilder och berättelser. Jag har bara varit där en gång, men jag vill gärna tillbaka :’) Skönt att du får andhämtning med egentid någon gång innan det blir höst i alla fall, haha. Håller med om sömnen. Ljuset luras 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.