Inspiration

Hur träffar man nya vänner som vuxen?

Jag fick en fråga på detta inlägget och tänkte att svaret faktiskt förtjänar ett eget blogginlägg. Dels för att det nog finns fler därute som kan tycka att det är svårt att hitta vänner i vuxen ålder, och dels för att jag tidigare varit dålig på att svara på frågor i kommentarsfältet. Det får bli ändring på det!

Frågan:
Hej! Hur gör du för att hitta nya vänner? 😊 Låter härligt att få det i denna åldern! Oftast blir det ju genom jobb/skola eller liknande. kram!

Svar från mig:
Jag är som person ganska social och får min energi från andra människor så det kommer naturligt att jag tycker om att ta kontakt med folk. Jag kan däremot förstå att det inte alls är så för många andra. I vissa konstellationer och sociala sammankomster känner jag mig alltid malplacerad och osäker, men jag brukar försöka tänka ”Om jag själv inte tänker så om andra, varför skulle andra tänka så om mig?”. När jag var mitt i en depression så trodde jag att ingen tyckte om mig. Att mina vänner fanns kvar när jag väl kom ut på andra sidan var ett bevis på motsatsen. Oftast sitter osäkerheten bara i huvudet. När jag flyttade utomlands blev jag betydligt mer modig med att ta kontakt med folk. Då var jag så illa tvungen att ”ragga vänner”. Sedan beror det på humör och i vilket sammanhang man hamnar.

Här kommer några tips på hur du söker upp nya vänner utanför jobbet eller skolan och vågar ta steget för att starta en ny vänskapsrelation.

1. Regel nummer ett är alltid: Bli bästa vän med dig själv. Glöm inte att den viktigaste personen i ditt liv är du. Alla har vi varit ensamma någon gång, vare sig det varit under en längre eller kortare tid. Om du är bekväm i ditt eget sällskap så kommer det bli lättare för dig att träffa nya vänner. För vem skulle inte vilja vara kompis med dig? Du är ju superhärlig att umgås med!

2. Gå med i föreningar, Facebook-grupper (där är t ex Heja Livet! toppen – så träffade jag mina nyfunna vänner), googla brevvänner + blogg för att hitta bloggare som startat trådar för att folk ska hitta nya kompisar (jag vet att bland annat Sandra Beijer och Flora Wiström gjort detta).
Andra sätt att träffa nytt folk är att gå på mingel-evenemang eller andra sammankomster där syftet är att nätverka. Annars är fritidsaktiviteter ett bra alternativ för då hittar du även vänner som delar ditt intresse, t. ex. dansklass, teatergrupper, fotokurs, ridskola, surfskola etc.

Jag och min kompis Anna, som jag bodde ihop med i Kapstaden.

3. Våga ta initiativ. Om du klickar med någon du träffat så visa att du gillar dem som personer. När ni byggt upp en ömsesidig kontakt kan du till exempel säga ”Vi borde ses för en fika/en öl/brunch någon dag!”. Byt sedan nummer eller lägg till personen på Facebook och skriv direkt. Du kan ju alltid bjuda med personen på en av de där nätverks- /afterwork- /mingelgrejerna du inte vågar gå på ensam.

4. Bjud på dig själv och våga ha lite självdistans. Visa att du är öppen för att dela med dig av din bakgrund och ditt liv. Mina vänner som inte är svenskar kan uppfatta oss nordbor som svåra att komma in på skinnet, och där är jag en av de skyldiga (även om det mest beror på att jag har svårt för att lita på folk pga att jag blivit sviken många gånger). Vi är personliga men inte privata och släpper sällan in någon på djupet.


5. Var generös. Inte bara med sådant som kostar pengar utan även med din tid. Något jag insett i Sverige är att alla är så himla upptagna jämt, och väldigt fokuserade på sin egen individuella värld vilket lämnar ett väldigt litet utrymme till spontana möten och nya bekantskaper. Folk väljer att gå på ett Spinning-pass och sedan swipea på Tinder i stället för att gå ut och träffa folk, samtidigt som de är uppbokade tre veckor framåt. Det är okej att inte ha några planer en fredagskväll – we’ve all been there. Skippa träningen en gång för att bjud hem en nyfunnen vän på spontan middag, frukost eller en picknick.

Eva och Jankel – gulligaste paret i Kapstaden. Vi blev sammankopplade via min kusin (som också råkar vara kusin med Eva, fast på andra sidan släkten) och sedan blev vi vänner.

6. En annan viktig punkt och någonting som jag själv lärt mig mycket av. Glöm inte att andras agerande, bemötande och handlingar står för dem och inte reflekterar den du är. Om en person du kontaktat inte verkar intresserad av att umgås så måste det inte ha med dig att göra (om du nu inte är väldigt självupptagen, haha! *skojar*) och likaså om den inte behandlar dig med respekt. Haka inte upp dig på sådant. Det tog mig många år att sluta suga åt mig andras sämre handlingar och ord som en tvättsvamp, men när jag gjorde det så var det en enorm befrielse.

Min kompis Naomi och jag när hon gifte sig i Italien för tre år sedan. Vi träffades under en gruppintervju i Paris när vi både sökte jobb som värdinnor. Totally random.

Min vackra vän Elsa som jag träffade på en utställning på Finska Institutet i Paris.

Jag inser nu att jag med dessa punkter låter som en självutnämnd, uppfostrande expert med hybris, men jag lovar att jag skriver det allra ödmjukast. I egenskap av livsguru.

Några andra som har tips kanske? Do share.


0 kommentarer

  • Sofie

    Men wow, tusen tack för att du tog dig tid att svara mig och ge ett genomtänkt och utvecklat svar. Jag uppskattar verkligen verkligen alla tips som ges! Nästan alla vänner jag har är från barndomen vilket jag tycker är väldigt fint, men det vore också kul och givande att hitta nya vänner i andra sammanhang, har bara haft så svårt att veta hur det ska gå till naturligt, förutom genom jobb eller skola. Så tack så mycket för all inspiration! Reste nyss till Grekland alldeles själv trots att jag innan dess aldrig ens ätit/fikat ute själv, är sällskapssjuk, mega mörkrädd, allmänt osäker och verkligen inte särskilt framåt eller den som börjar prata först. Men allt gick fint. Så förhoppningsvis ett steg i rätt riktning. Fortsätter att inspireras av dig 😊 Kramar!

  • artist

    Finns något som heter Citypolare, det är ett slags community där man skapar ett användarnamn och sedan finns det ett kalendarium där vilken medlem som helst kan skapa ett evenamang. Kan vara krogkväll, bowling, picnic…barafantasin sätter gränser. Sedan är det fritt fram för de som är medlemar att boka in sig och dyka upp där. Det är alltså meningen att man ska träffa nya vänner och bekanta i verkligheten och inte bara på nätet. Det är inte en dejtingsajt utan en sajt för de som söker nya vänner! Tanken är att man blir ett litet gäng!

  • christinesstories

    Det var så lite så 😊 Men wow Sofie! Vilken inspiration DU är. Så otroligt modig grej att göra. Hur gjorde du för att faktiskt våga åka iväg sådär? Det är ju lite grann att gå från 0 till 100, haha!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.