Health & Fitness,  Inspiration

Sömngåtor och överlevnadsinstinkter

Jag sov dåligt i natt med obehagliga drömmar om okända människor som jagade mig och tog sig in i mitt hem. Jag var tvungen att googla på detta och fann en studie gjord av en finsk forskare som menar att drömmar där vi känner oss hotade eller jagade är en slags undermedveten överlevnadsträning, ”The threat simulation theory” kallar han den. Du kan läsa en artikel om det här: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15766897

Väldigt intressant måste jag säga. Om det stämmer så kanske det finns hopp för min överlevnad i en hotfull situation för jag lyckades lura inkräktaren i drömmen och stänga ute honom. Det är tur att jag är street smart i brist på annat, haha!

Trots att min överlevnadsinstinkt tydligen var ”on point” i natt så känner jag mig inte alls på hugget idag vilket troligtvis beror på att jag på grund av drömmarna fick för lite sömn. Varken kroppen eller hjärnan har fått tillräckligt med återhämtning och känner mig helt inkapabel till att ta några beslut idag. Det som är intressant med just detta är att jag just nu läser boken Sömngåtan av Matthew Walker (adlink!) och igår kväll gick genom ett kapitel om just sömn och beslutsfattande. Enligt forskning så har vi en tendens att ta fler irrationella och drastiska beslut – och blir även mer obeslutsamma – när vi lider av sömnbrist. I boken citerar han entreprenören E. Joseph Cossman med orden:

”The best bridge between despair and hope is a good night’s sleep”

Hur många gånger har du till exempel sagt att du ska ”sova på saken”? Ett problem kan verka enormt och olösligt klockan elva på kvällen medan det morgonen efter inte alls känns särskilt oöverkomligt. Jag tyckte att det var ett så himla bra citat.

Det här med sömnens betydelse kan låta självklart men i boken beskrivs det mer i detalj och med vetenskapliga förklaringar vilket gör det hela väldigt fascinerande. Om du inte läst Sömngåtan så kan jag verkligen rekommendera den.

0 kommentarer

  • artist

    Intressant med drömtydning. Jag har själv en bok om drömtydning hemma. Men är sällan jag slår upp något där. Tråkigt bara att du haft jobbiga drömmar. För flera år sedan hade jag ofta drömmar om att jag blev jagad. Det är så läskigt. Men bra att kunna få en förklaring till varför. Intressant bok du läser. Trevlig helg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.