Okategoriserade

Hormones all over the place

 

 

Min lördagskväll blev inte alls som jag hade tänkt mig. Blod, svett och tårar i stället för en trevlig kväll tillsammans med vänner. Nu ska jag skriva om någonting privat, men jag tror att ungefär 85 % av ni tjejer som läser det här kan känna igen er. Därför skriver jag om det ändå. Ni killar kan nog ockå lära er ett och annat av att läsa detta, för jag tror att de flesta av det manliga släktet inte förstår vad vi kvinnor tvingas gå igenom när vi käkar det där pillret som förhindrar oss från att bli gravida…

 

Sedan jag var 17 år har jag gått på p-piller. Alltså i 12 år snart. Fem olika p-piller för att vara exakt. Jag har varit deprimerad, förlorat lusten för allt, fått problem med acne, dragit med mens två månader i sträck, inte haft mens alls, känt mig självmordsbenägen veckan innan mens, irriterat mig på ALLT, gråtit för minsta lilla, haft problem med magen, känt oro och ångest, gått upp i vikt, gått ner i vikt etc etc.

 

Jag har testat Neuvletta, Trionetta, Cerazette, Yaz, Celeste, Nouvaring m fl. Ingen av dem har fungerat för det har bara gjort att mina hormoner fått en knäpp. Yaz gjorde mig till en deprimerad och ledsen person. Jag fick dessutom problem med migrän, vilket jag aldrig haft innan. De pillrena borde inte finnas på marknaden! Efter det hade jag Cerazette. De var nästan värre. Jag blev agressiv av dem. Förbannad för allt. Arg på alla. Grät också hela tiden. Jag hade inte mens på nästan ett år och undrade liksom vad det var som var fel. Två veckor i månaden var jag som ett irriterat åskmoln.

 

Efter Cerazette slutade jag i 6 månader. Det var skrämmande hur kroppen reagerade på det, men efter ungefär 3 månader började jag känna mig normal. Jag grät inte, jag fick tillbaka livslusten och kände mig som en mer harmonisk person. Just nu har jag nya piller sedan 3,5 veckan och jag har haft mens i snart en månad (sorry för detaljerna, men det är ju så verkligheten ser ut). Den första veckan fick jag huvudvärk varje dag. Mitt humör går upp och ner. I helgen

storgrät jag för att jag och C bråkat om en liten fjantsak som han dessutom bad om ursäkt för. Jag vet ju att det är en övergångsperiod, men det är ändå så himla tröttsamt. Den senaste månaden har jag känt mig nedstämd igen, likgiltig nästan, och jag kan inte låta bli att tänka att de nya p-pillrena nog har någonting med det att göra. Borde jag sluta helt?

 

Jag är så fruktansvärt trött på att proppa i mig piller och leka fan med mina hormoner. Varför finns det inget bättre alternativ för oss som inte vill välja mellan att föda 17 ungar och sterilisera sig? Eller leva som en nunna. Jag vet att vissa har positiva erfarenheter av p-piller men det enda jag upplever som positivt är att jag inte får mensvärk. 

 

 

Vad har ni för erfarenhet av p-piller? Känner ni igen er eller har ni haft bättre erfarenheter än jag haft? Berätta gärna! Ni får såklart vara anonyma om ni inte vill fläka ut ert privatliv som jag precis gjort.

 

 

 
0

0 kommentarer

 • Emma

  För jäkla skitjobbigt!! För mig har p-piller funkat riktigt bra(tror jag), men för min syrra har det varit precis som du skriver. Hell! Och det märktes så tydligt huuur dåligt hon mådde av alla de sätt hon provade 😟 Nu kör hon och hennes sambo med avbrutet sedan länge, vilket även mina föräldrar gjorde vet jag och för dem har de gått som planerat, men jag vet inte riktigt hur säkert det egentligen är om man verkligen inte vill bli med barn. Hoppas verkligen att du hittar en lösning som passar dig och din kropp!!

 • Marie Bergman - Om livet på Cypern

  Jag har ätit Trionetta sedan 2002 ungefär. Jag har varken gått upp eller ned i vikt, jag har aldrig varit deprimerad, jag har aldrig haft mensvärk och jag blir inte irriterad eller får någon typ av PMS. Känner mig väldigt lyckligt lottad! Stor tröstkram från mig!

 • Sofia

  Hej Christine! Jag testade två olika sorters piller innna jag fick Yasmin som jag har nu, de har fungerat jättebra. Men jag har två vänner som har haft superproblem med alla sorters p-piller de har provat, och de har nu båda börjat med p-ring. Fördelen med det är att hormonerna är koncentrerade till de lokala området, vilket gör att man minskar risken för påverkan på resten av kroppen. Jag har som sagt inte testat själv, men din beskrivning av hur du påverkas av p-piller passar verkligen in på mina vänners beskrivningar av sig själva innan de började med p-ring. Look into it! Kram / Sofia

 • Bella

  Usch, känner med dej. Hade Neovletta som jag bytte från, fick noll lust med dom… (så vad är då poängen att ens ta??) och efter det Yaz, som jag blev otalt deppig av. Slutade förra julen och mådde med en gång super. Nu har jag ingenting och mår bra. Hur bra är det egentligen att ta en massa hormoner som inte ens är testade på människor?? Så sjukt. Delar verkligen din frustration. Nu är jag iaf i den "situationen"/"platsen" att det funkar utan, men annars finns det ju spiral? Inga hormoner, men smärtsamt vid insättning… och man kan ju inte direkt välja själv när man vill ta ut den utan måste gå till gyn.. Sen tycker ändå jag att de tar upp mycket om detta problemet i fransk media, vilket är rätt bra. Tex det företag som tar fram Yaz som blivit helt anklagat för att ha piller som orsakar blodproppar och allt? Usch. Tycker allt sånt är lite läskigt. Och att gyn faktiskt rekommenderar detta till typ 15 åriga tjejer… Bra att du tar upp det! Starkt av dej 😊

 • Sabina

  Jag lider verkligen med dig! Är inte ett dugg kul när p-pillrena inte fungerar som dem ska eller att dem gör att man mår så dåligt. Själv började jag med cileste när jag var 17 och dem funkade felfritt för mig i ca 6år, mensen blev mindre och ingen mensvärk. Och humöret märkte jag inget utav heller (fast jag brukar inte kunna se mönstret med humöret och pillrena, men jag märkte inget iaf). Dem var kanon! Men sen började jag få mensvärk och mellanblödningar som kom väldigt oregelbundet så jag beslutade mig att byta. Då fick jag neovletta och där fortsatte mellanblödningarna, plus att dem påverkade lusten nåt innerligt. Började även ha mensvärk. Sen tror jag att dem gjorde slemhinnorna där nere väldigt torra för vid några tillällen vid sex så sved det så otroligt att det gjorde ont, trots att det fanns attraktion till min partner. Så jag böt igen. Det blev då trionetta. Samma där igen med mellanblödningarna och ni kan självklart lista ut att när man kan få dessa närsomhelst under månaden sänks lusten ordentligt. Så bara det gjorde att jag inte var speciellt sugen. Även här fick jag mensvärk, dem var relativt kraftiga. Som tur är kom dem inte så ofta eller höll i sig speciellt länge. Nu har jag fått ett nytt p-piller som heter Qlaira och dem ska tydligen likna den naturliga menstrationscykeln så nära det kan komma hormonmässigt. Jag är just nu inne på på min andra karta. Och kan redan känna lite skillnad, eller så är det för att jag hoppas nåt innerligt på att dessa ska vara svaret på mitt problem. Så jag kanske inte ska uttala mig förrän jag provat några månader. Men min lust är större just nu i alla fall. Jag har även märkt med dem senaste att jag är lite känsligare veckan innan. Är redan rätt känslig av mig annars men i samband med mensen är jag mer. Gråter för allt. Hahaha. Som sagt tycker jag att det är så svårt att märka om humöret ändrar sig(kanske mer är en sak min partner har en åsikt om, haha). Men med tanke på att jag haft mellanblödningar så pass lä

 • Amanda

  Jag har likt dig provat alla möjliga p-piller och är väldigt känslig för hormoner. Till slut hamnade jag på Exlutena, det är minipiller. Det var enda gången jag kände mig normal i huvudet och fick inga biverkningar. Jag vet inte om ni har dessa i Franfrike men det är värt att testa det. Provade p-stav och blev en satmara.

 • Malin

  usch stackrs dig! Känner så igen mig och det är från helvetet.. Har knaprat mig genom 8 sorters mini o p piller och det ena sämre än det andra. var tom utan ngt alls i 1 år i hopp om att bli "normal" Nu har jag p stav sen 2½ år och den fungerar bäst men inte bra. kan ha domhär månadernas mens och ibland torka i flera månader då man ist blir hispig om man är gravid. Det har kommit ut en ny hormon spiral som jag skall byta till på våren. då håller vi tummarna ( igen..)

 • Angelica

  För att slippa alla hormoner och för att inte glömma av att ta pillerna så valde jag att sätta in en kopparspiral. Var hyfsat smärtsamt att sätta in den (hade dock en sned gång) och man har en molande smärta i någon dag efteråt, som en sjuhelvettes mensverk. MEN har haft inne den i tre år och inte behövt gör ett smack, den bara är där och det är så skönt. Jag slipper alla hormoner och har lärt känna min kropp som den är utan påverkan av massa substanser.

 • Madeleine

  Testa nuvaring! En liten plastcirkel som du har inne i dig som släpper ut minimalt med hormoner. Skönt att slippa tänka på att ta ett piller varje dag – som dessutom måste passera genom hela kroppen! Nu är ju inget som innehåller hormoner bra för kroppen men jag är supernöjd iaf. Annars är ett alternativ spiral.

 • Christine&Paris

  Ja, det är Qlaira jag har nu! Som du beskriver det är jag superkänslig (är precis som du känslig som person men just nu är det riktigt illa, haha), gråter för minsta lilla. Håller med om lusten, men sen är det ju inte lika kul att ha mens i 3,5 vecka.. 😉 Jag funderar på att ge dem en månad till, funkar det inte så slutar jag. Det är ju en övergångsperiod oftast. Skönt att höra att andra har liknande erfarenheter, så man slipper känna sig som en knäpp PMS-kärring! Tack snälla för att du delar med dig och för de omtänksamma orden. Det värmer 😊 Kram på dig!

 • Karin

  Jag har tagit P-piller under flera år (Yaz, tidigare Diane mot acne) men slutade för ca ett år sedan. Var SÅ trött på att dåligt och min migrän förvärrades något enormt med dem! Diane mådde jag bra av i början och det hjälpte mot min hy så något positivt förde det ändå med sig. Men migränen blev bara värre och värre och det slutade med att jag istället tog värktabletter flera gånger i veckan för att jag hade så mycket migrän… migränattackerna kom bara mer och mer i slutet. För att inte nämna humörsvängningarna! Jag och min på har varit på väg att göra slut flera gånger redan… Är SÅ glad att jag slutat! Nu kör vi på annat preventivmedel istället, är inte ett dugg sugen på att stoppa i mig mer p-piller som det ser ut nu. Visst, det är mycket smidigare än andra preventivmedel men jag skippar hellre det och mår bra istället! Väntar på den dagen då manliga p-piller kommer ut på marknaden!! Så jäkla orättvist att det är vi kvinnor som måste lida och sätta vår hälsa på spel. Det enda negativa sedan jag slutade är att jag fått tillbaka min helvetesmensvärk istället… Men hellre det än migrän, det kommer ju trots allt bara en gång i månaden!

 • Jenny

  Gud vad jag känner igen mig! Åt p-piller ett tag när jag var yngre men slutade eftersom jag mådde så dåligt av dom. Sen var jag tvungen att söka hjälp för min mensvärk som blev värre efter att jag fick min dotter, fick då tipset att börja med p-piller igen vilket jag var väldigt mycket emot, men började ändå. Mensvärken försvann nästan helt, men jag mådde inte särskilt bra. Jag höll ut och efter ca 3 månader började jag känna mig som mig själv igen. Äter Yasmin.

 • Annika

  Jag har hormonspiral och jag har inte märkt att jag har humörsvängningar eller något sådant, det är samma hormon som i minipiller i hormonspiralen. Gjorde ont att sätta i och ont ett par dagar efteråt men den håller i 5 år och man behöver aldrig tänka på den.

 • Sammy

  Fyyy, vad jobbigt!!! Men jag känner igen mig, jag har själv provat olika piller till höger och vänster. Jag och min pojkvän bestämde oss för ungefär ett år sedan att helt sluta med preventivmedel och använder oss av den trogna kanske lite osexiga kondomen 😊 I början var det tänkt att jag bara skulle göra ett uppehåll i några månader och sedan fortätta med preventivmedel. Men nu känns det inte som ett val att börja förgifta kroppen igen, men som sagt alla är olika. Mitt tips är kanske att ta prata med dig kille om att ta några månaders paus från pillerna, låta kroppen vila lite 😊 Stay strong and keep on smiling 😊

 • tyraelvira

  jag vet EXAKT hur det kan vara. jag har testat fem sorter.. inget har funkat och jag har mått så otroligt jävla dåligt. men har helt och hållet slutat ta dom sen ett par år tillbaka. har testat lite olika saker sen dess, som spiral etc (funkade inte riktigt för mig, men fungerar det så tror jag det är det absolut bästa man kan ha, kopparspiral utan några jävla hormoner då) du vill inte testa andra alternativ?

 • Lisa

  Jag mådde dåligt i 10 långa år. Gick tom på specialistklinik för min huvudvärk… Den var puts väck när jag äntligen slutade. Tänker aldrig mer ta P-piller. Det enda jag tänkte när jag läste ditt inlägg var "gud hon måste sluta..". Har själv kopparspiral sen en månad. Lite tidigt att utvärdera tyvärr. Var dock helt säker på att jag ville ha nåt helt hormonfritt. Vet en bra gyn i 16:e (i och för sig specialiserad på fertilitet men verkligen super proffsig!). Hör av dig om du vill ha namn. Kram!

 • Anna-Lena

  Har ätit p-piller i snart 10 år och aldrig haft några problem med det, så antar att jag är lyckligt lottad. Prova och byt till spiral, p-stav eller något annat preventivmedel istället, det är inte värt att gå runt och må så dåligt.

 • Cassandra

  vilket bra inlägg! jag har ätit p-piller sen jag var 16. Faktiskt samma sort trionetta hela tiden. dock mår jag bra av dom, har egentligen aldrig haft några biverkningar alls. du kan inte gå till gyn och få preventivmedelsrådgivning? finns ju en del nya preventivmedel på marknanden nu bl.a. en termometer som berättar när du har ägglossning och alltså inte ska ha sex. kopparspiral är ju också ett alternativ för de som har svårt med de hormonella behandlingarna.

 • Robin

  Jag tycker det är jättebra att du skriver om det här. Det pratas alldeles för lite om vad kvinnor genomgår för att det ska vara fritt fram att ha sex utan att riskera oönskade graviditeter.

 • simone

  Gud ja, dessa hormoner som samhället vill att vi proppar i oss! Jag äter själv p-piller, men är inne på att sluta efter att ha insett hur förvridet det är att stoppa i sig fejkhormoner, för att inte tala om risker såsom stroke och blodproppar. P-piller är ju också skadligt för miljön, fiskar blir hermafroditer för att urin med hormonrester försvinner ut i havet. Det typen jag äter heter Qlaira är den senaste på marknaden. Hormonerna är skapade för att vara så lika kroppens egna hormoner som möjligt. Jag tror inte att jag har påverkats särskilt mycket i humör och sådär, men jag tror ändå att kroppen inte är sig själv. Det sägs också vara relativt miljövänligt (påverkar inte fiskar på samma sätt), men ändå vill jag sluta eftersom det helt enkelt inte är normalt att proppa i sig hormoner varje dag på det här viset. Jag är också ute efter en alternativ preventivmetod, men allt har ju sina för- och nackdelar, som allt annat. Jag tror också att läkare generellt inte förstår varför man inte vill äta hormoner… Ursäkta den här bittra kommentaren, hoppas att du hittar något som passar bättre!

 • Christine&Paris

  Gud vad skönt! Det är ju som sagt väldigt individuellt. Jag har nog en hög halt hormoner som det är, så det blir ännu värre när jag får i mig mer 😉

 • Christine&Paris

  Usch, då har du haft samma otur som jag :/ Jo jag har funderat på kopparspriral men gillar inte riktigt idén med att "operera in någonting"..

 • Christine&Paris

  Jo jag gjorde ju det och det var egentligen inga problem för honom, han stöttade mig i det, men det där alternativet är ju inte alltid så smidigt..

 • ylva

  Roligt att du tar upp det. Jag har vägrat att börja med någon typ av preventivmedel (förutom kondom) förut eftersom jag ser mensen som en naturlig del av vår kropp och tid. Det ska ske och så är det. Jag vill inte proppa i mig hormoner eller dylikt, jag är en sådan som inte tar en alvedon eller sådär bara för att jag har huvudvärk. Vill inte stoppa i mig saker som kroppen egentligen inte ska ha. Men nu, kanske också för att jag har varit tillsammans med min pojkvän en längre tid, vill inte ha barn inom snar framtid då jag precis har tagit tag i studierna och jag är inte alls där så ter det sig naturligt. Vill njuta av sex helt. Ändå när jag satt där och fick p-ring utskrivet kändes det fel. Ska jag ha detta i min kropp månad på månad? Hela tiden? Preparat. Jag vet inte, det är väl en prioriteringsfråga för oss… Nu är jag jag spänd på att se hur det kommer att gå, för alla år utan det har gått rätt okej. Jag har två dagar innan mensen då jag är väldigt emotionell och två dagar när den har kommit som smärtan tar över, men annars har jag klarat mig.

 • MODELEINE

  Vet hur det känns. Har med provat massor. Till den milda grad att jag inte går på något längre. Det finns helt enkelt inget som fungerar. Kondomer är dyrt men för mig är det värt det för att slippa vara en psykobitch 23 timmar av 24 vissa dagar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.