Culture Paris/France

French Kissing

 

 

Jag fick en fråga på det här inlägget, då ni ställde frågor, angående hur fransmän hälsar på varandra, franska artigheter och kindpussandet, och min syn på det hela.

 

Först och främst så kramas man inte här som man gör i Sverige. Kramar är väldigt intimt och någonting man gör någon gång ibland med väldigt nära vänner, sin partner eller sin familj. När man träffar någon man inte känner för första gången som är lite äldre eller en bekant genom jobbet, så tar man i hand. Det kan ibland vara lite svårt att veta för vissa äldre kindpussar ändå första gången man träffar dem. Som till exempel när jag träffat vissa äldre släktingar eller vänner till Christopes familj så kindpussar de mig. Oftast känner man av det och det enklaste är att låta den som är ”av högre rang” ta första steget. Man får läsa av på kroppsspråket om man ska ta i hand eller kindpussas. 

 

Sedan är det tillfällen då det vore märkligt för en fransman om du tog i hand. Som om du är på en fest med en kompis och hälsar på dens vänner, eller om du träffar din nya partners syskon som är i samma ålder ungefär. Då tar man inte i hand för det skulle ses som att du distanserar dig till dem och sätter en formell stämpel på er relation (detta är min egna tolkning, jag vet faktiskt inte om det verkligen är så). Vissa pussas i luften och andra pussar verkligen på kinden. Det beror helt på vad du har för en relation till personen. Killar och män kan ta tillfället i akt och bli lite ”intima”.

 

Oftast pussar man två gånger, en på var sida och man börjar från höger. På vissa ställen i Frankrike pussar man fyra gånger, eller så börjar man från vänster. Vissa män kindpussas, medan andra inte gör det, men i regel gör de det om de är familj eller väldigt goda vänner. Män kindpussas aldrig första gången de ses, men män och kvinnor gör det, om de är i samma ålder och har gemensamma vänner och bekanta.

 

Jag reflekterar inte över det så mycket längre. Annat än att jag ibland tycker att det är finare med en kram, än att pussas på kinden. Jag är ju uppväxt med att kramas och innan jag flyttade till Paris tyckte jag att kindpussande hörde ihop med ytliga bekanta och att det hade en falsk prägel. Annars anpassar jag mig efter det. Jag kindpussas med Christophe’s familj, mina vänner och nya bekanta som är i samma ålder. Vissa svenskar här kindpussas alltid, andra kramar fortfarande sina vänner.

 

Jag antar att man tar seden dit man kommer.

 

 

 
0

0 kommentarer

 • Anna-Lena

  I Schweiz kindpussas man tre gånger i luften och det tog ett att vänja sig men när det väl sitter så känns det helt normalt. När jag var utbytesstudent i Polen så pussades män från Ungern och Spanien på kinden och det hade jag lite svårt för speciellt när de var förkylda.

 • Jenny

  Det är lustigt hur fort man vänjer sig vid det där. Jag tycker personligen att bisous är mer intimt än kramar, speciellt då många män verkligen pussar en på kinderna (!). Det stämmer det där med att ta i hand, killen jag dejtade var noga med att säga det till mig, jag gjorde så på en lite finare fest och han skämdes för mig! 😉 För mig var det är med pussandet lite svårt då jag har schweizisk påbrå och där är det alltid tre pussar. Alltid. Så det blev lite huvudet åt alla möjliga håll i början i Paris. 😊

 • Cassandra

  I grekland fick jag också vänja mig vid kindpussandet. 😊 dock var det i bland lite svårt att veta när man ska göra det och med vilka.

 • simone

  Man börjar kindpussandet till höger alltså? Trodde att det var en skröna! I Spanien börjar man på vänster sida. Har hört historier av spanjorer som berättar att när de träffar fransoser så blir det så förvirrat att det slutar med en mun-puss, haha! 😊

 • Christine&Paris

  Ja, det kan jag hålla med om. Särskilt med svenskar kan jag bli förvirrad. Vissa kramar, andra tar i hand och de som bott här länge kindpussar såklart.

 • Christine&Paris

  Jag håller med! Ibland kan jag nästan bli lite obekväm med det också då jag hälsar på folk som inte är friska. Som en kompis som jag träffade på ett event precis innan jag blev sjuk (det var troligtvis källan), som sa efetr att vi hälsat med en kindpuss "jag är sjuk, vet inte om jag borde kommit". Jahapp… kul. Tack för den! Haha 😉

 • Christine&Paris

  Ja det är ju det där när man är sjuk. Jag brukar inte göra det då utan säga att jag är sjuk och att det nog är bäst att låta bli 😊

 • annasarah

  Oo neeej pinsamt. Nu en gång när jag inte visste hur man skulle göra, väldigt svårt det dära (i vintras) så var jag ute på middag med "honom" och träffade hans vänner (många nära). Och jag gick runt och skakade hand med alla. Kände på mig att jag nog gjorde ngt galet, men fortsatte eftersom jag börjat. Dock tittade vissa lite konstigt på mig när jag räckte fram handen. 😊

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.