Copenhagen

Freshly baked

 

Någonting som jag gärna skulle vilja ha mer av här i Sverige är bagerier. Finns det någon härligare doft än den man känner så fort man går förbi ett bageri? Det saknar jag massor från Paris, les boulangeries, som skickade ut goda dofter av nybakade viennoisseries och baguettes rustiques. Varje morgon och kväll köar parisarna för att köpa en croissant till frukost och en baguette till middagen. Det finns en viss charm med det som man inte får genom att köpa en limpa surdegsbröd på Hemköp. Ni vet, att köpa ost hos osthandlaren, frukt hos frukthandlaren, kött hos slaktaren osv…

 

Därför tycker jag att det är så mysigt att danskarna håller kvar vid det där traditionella. De älskar sina bagerier och du hittar Lagkagehuset (deras morotstårta är sjukt god!) och Holm’s Bager på flera ställen i Köpenhamn. En av mina favoriter – som just är typiskt danskt för mig – är scones med mörk choklad. Igår köpte jag en hel påse från Holm’s Bager (som du finner både vid Magasin du Nord på Østergade 42 och precis vid Illum på Købmagergade), som blir ett lyxigt tillskott till min frukost.

 

Jag tar det ganska lugnt den här söndagen för jag har inga planer förrän senare. Nu ska jag som sagt äta min frukost, och se lite på Grey’s Anatomy för det har jag inte gjort på fyra dagar. Det är så skönt att ta dagen lite som den kommer. Jag ska ju bli bättre på det, att leva i nuet och inte stressa över allting jag borde göra. Fast okej, sen måste jag faktiskt städa för det ser ut som sju svåra år här.

 

0 kommentarer

  • Ellinor

    Även om svenska städer kanske inte är bortskämda med bagerier i varje gatuhörn, så tycker jan ändå att det ploppar upp små och genuina diton lite titta som tätt. De flesta franska och många inriktade på surdeg. Väldigt mysigt att som du skriver kunna ta en liten promenad en helgmorgon och köpa med sig färskt bröd och gärna något gott därefter. Tror att detta kommer att komma mer och mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.