Copenhagen,  Travels

Erin and me in Copenhagen

Min kompis Erin var som bekant på besök för två veckor sedan hela vägen från Philadelphia i Amerikat. Hon landade i Köpenhamn på måndagen och dagen efter tog jag tåget över för att mötas upp. Hon hade bokat ett riktigt trevligt och mysigt hotell som jag också checkade in på för en natt. WIDE Hotel hette det och låg alldeles vid Rådhuspladsen. Deras hotellbar var precis sådär som en hotellbar ska vara – lyxig, inbjudande och andades ”internationell atmosfär”.

Vi började med att lämna våra väskor i bagagerummet innan vi tog oss ut på stan för lunch. Här ser ni två personer som är väldigt glada för att ha återförenats.

Jag hade bokat bord på restaurangen Norrlyst som skulle ha väldigt goda smørrebrød, för det är ett must try som amerikansk turist i Danmark. Vi beställde in två stycken var som båda smakade riktigt gott. Det var dessutom ett väldigt trevligt ställe med klanderfri service.

Efter lunchen gick vi en liten runda på stan. Shopping var tyvärr struket från min att göra-lista pga den dyra danska kronan. Men det är mysigt bara att byta stad och land för ett tag och strosa runt. Däremot köpte jag chokladscones till mellanmål från Holm’s bageri åt oss. Godaste i stada!

När vi var lagom frusna och längtade efter att slänga av oss skorna ett tag, styrde vi stegen till hotellet och checkade in. Här försöker jag förklara svensk politik och regeringsstruktur för Erin. Jag blev förvånad över hur mycket jag kan trots allt.

När vi var uppvärmda och bytt om begav vi oss ut igen. Jag hade bokat bord på ett Asian fusion-ställe och gick över bron till Nørrebro. Många neonskyltar där borta.

Kung Fu hette restaurangen. Vi beställde in lite allt möjligt som vi delade på. Det var riktigt gott allting!

Vacker eller vad?!

Vi hann med varsin alkoholfri drink i baren innan vi gick och la oss och somnade innan klockan elva.

Klipp till nästa dag, som var en onsdag. Vi sov ut och tog det lugnt på morgonen, sedan gick vi till Delphine för frukost. Det hela var bra fram tills jag tog två Citodon och en Ipren mot min tandvärk, innan jag hade fått i mig någon mat och med endast en sur apelsinjuice i magen. Big mistake. HUGE. Efter tio minuter började jag känna mig konstig, illamående och började kallsvettas av blodtrycksfall. Sedan mådde jag riktigt dåligt ett bra tag och kunde varken äta upp min mat eller dricka kaffe. Det har gått bra att ta dem tidigare men då har det varit på kvällen efter maten. Tur att jag hade en vän med mig som stöttade och fick mig att känna mig omhändertagen. Efter en stunds djupandning på en bänk utanför och liggandes på det kalla badrumsgolvet (så äckligt nu när jag tänker på det, haha!), hade jag tillräckligt mycket kraft för att orka ta mig tillbaka till hotellet.

Medan Erin fick en chans att utforska Vesterbro låg jag på en soffa i lobbyn och väntade ut det värsta. När hon kom tillbaka till hotellet någon timme senare tog vi våra väskor och gick på tåget för att åka över till Malmö.

När vi närmade oss Malmös kustlinje och solens strålar lyste upp vattnet i Öresund (båda dagarna i Köpenhamn var ganska grå och mörka), började jag må lite bättre. Framförallt kände jag en väldigt stor tacksamhet för att ha en sådan empatisk och omtänksam vän i en väldigt påfrestande situation.
När vi kom hem tog jag med henne till vårt favorit-falafelhak här på Möllan för en välförtjänt falafel, som nog aldrig smakat så gott tidigare. Resten av veckan hängde vi i Malmö, och på spa, men mer om det i ett annat blogginlägg.

Igår blev det inget blogginlägg, men jag hade en ganska dålig dag utan någon förnimmelse av skrivlust. Hade dumt nog bokat in att laga en tand på morgonen – sådant man inte ska göra en måndag. Förutom att det var en ovanligt obehaglig upplevelse, höll bedövningen i sig i nästan sju timmar (!!) vilket innebar att jag inte kunde äta lunch förrän klockan 15.30. Plus att det kostade mig en tusenlapp mer än jag hade räknat med. KUL JUL, blir det inte. Sorry familjen men det blir inga klappar i år. Min tungspets är fortfarande lite bedövad, ett och ett halvt dygn senare. Den känns ungefär som när man bränt tungan bara att det inte går över. Jag undrar om tandläkaren förstörde en nerv när hon tryckte in sprutan i tandköttet? Det är i alla fall väldigt irriterande och obehagligt. Hoppas att det snart återgår till det normala.

Idag har varit en ganska typiskt ”helt okej” vardag med körlektion (snart redo för uppkörning!), träning (plus bastu…mmmmm), hemlagad middag och jobbsök. Däremot har jag sovit dåligt de senaste två nätterna så ikväll blir det tidigt i säng. Jag ska lägga bort alla enheter nu och bara vara.

3 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.