C'est la vie,  Culture Paris/France,  Movies & TV

Fransk TV-serie: ”Ring min agent!”

Jag hittade en riktigt underhållande fransk TV-serie på Netflix och har nu slukat hela första säsongen på ett par dagar. Den har översatts till ”Ring min agent!” på svenska, men heter egentligen ”Dix pour cent” (= Tio percent) i Frankrike. Serien utspelar sig i Paris på en agentur för skådespelare, och handlingen kretsar dels kring några huvudkaraktärer som jobbar på agenturen och dels kring deras klienter. Det roliga är att flera kända, franska skådespelare är med som sig själva. Till exempel Audrey Fleurot som spelade Magali, den rödhåriga assistenten, i ”En oväntad vänskap” och Laura Smet som varit med i filmen om Yves Saint Laurent, och är dotter till Johnny Hallyday – en av Frankrikes mest berömda sångare. Tyvärr är franska skådespelare ganska snobbiga – bara att förtexten i franska filmer kan börja med ”Med François de Forêt från La Comédie Française” säger en del – så tydligen har många som blivit tillfrågade att spela sig själva tackat nej. Några verkar i alla fall ha självdistans nog att driva med sig själva.

Jag tyckte om den för att 1. skådespelarna är riktigt bra (älskar Andréa!) 2. det utspelar sig i Paris och 3. det är så himla franskt såklart. Språket, uttrycken, klädstilen, croissants till morgonmötet, de stora gesterna, ni:andet även fast det är två unga personer (det har dock översatts till ”du” i de flesta fall i textremsan), när de säger någonting artigt men tonen på rösten menar ”up yours” och högljudda diskussioner… Jag känner igen allt från när jag själv jobbade i Paris. Dessutom är det kanske kul för någon som aldrig jobbat eller bott i Frankrike att se hur det faktiskt kan vara. Visst att detta är lite överdrivet, men mycket av det är väldigt representativt för den franska livsstilen och arbetskulturen. Nu måste jag bara hitta säsong 2 för den finns inte ännu på Netflix.

Har du någon rolig serie att rekommendera? Jag tänker att komediserier behövs nu till hösten!

0 kommentarer

  • christinestories

    Haha ja fast det är inte riktigt det man ser som turist en weekend 😉 Vad underbart att du ska till Pariii! Säg till om du vill ha tips, annat än de som redan ligger i arkivet då vill säga. Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.