Cape Town Life,  THROWBACK

First Thursday’s in Cape Town #tbt

Här har vi en torsdag för nästan exakt ett år sedan. I Kapstaden anordnas någonting som heter First Thursday’s en gång i månaden och som namnet kanske redan avslöjar så sker det första torsdagen i månaden. Då håller de flesta konstgallerier och småbutiker på och omkring hipster-kvarteret på och omkring Bree Street kvällsöppet. Dessutom har många barer och restauranger speciella happenings och specialpriser. Det tog några vänner med mig på och det var bara ett par veckor efter att jag anlänt till Sydafrika. I samma byggnad ligger The Gin Bar, som man absolut inte får missa vid ett besök i Cape Town. Att en cocktail kostar ca 40-50 svenska riksdaler (på en likvärdig bar i Sverige hade det kostat tre gånger så mycket) gör det hela ännu mer tacksamt.

Skillnaderna är så markanta i Kapstaden. På bilden är som vilken bar i en storstad, men Kapstaden är inte som vilken annan stad. Några kilometer från detta trendiga område mitt i city bor människor i plåtskjut och det är bara att stiga ut på gatan och promenera ett kvarter så har du tio personer som kommer fram till dig för att tigga om pengar för att kunna köpa dagens dos av droger. Det är lätt att glömma det i en sådan livfull, delvis modern och vacker stad. Samtidigt är det sådana här platser där mångfalden är stor. Människor från alla samhällsskikt och delar av staden samlas. Servitörer och hovmästare är av blandat ursprung och gästerna likaså. På andra ställen i landet går det inte ens att hitta en enda färgad person bland ett hav av sydafrikaner från stadsdelar där du inte ens kommer in utan att först ta dig förbi en beväpnad vakt. Om man bortser från personalen då. Som såklart mestadels är mörkhyade personer. Sådant kan ge lite ont i magen av obehag för det blir så påtagligt vilka som servar och vilka som serveras. Landets historia präglar nutiden, men det går lyckligtvis långsamt framåt.

Denna torsdagskväll här hemma i Malmö ser lite annorlunda ut. Det är fjärde kvällen hemma, men jag är fortfarande inte helt frisk så jag tänker att det är bättre att satsa på att kunna göra något kul i helgen. I morgon får jag sovmorgon och det ser jag verkligen fram emot. Nu ska jag käka en lussebulle från Pressbyrån och se på film.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.