Weekend

Det där att drömma på ett annat språk

Jag vaknade sent idag efter att ha legat uppe till två och tittat på Grey’s Anatomy. Så fort jag fastnar i en serie så blir jag beroende och måste tvinga mig själv att slita mig från det. Varvade detta med att ligga och chatta med en kompis på Whatsapp, och eftersom att vi skriver på engelska så måste min hjärna varit inställd på det under den ytliga sömnen. Jag vaknade nämligen till tidigt i morse och insåg att jag hade pratat engelska i drömmen. Det var någonting med att ett hus skulle renoveras och så trampade någon mitt i byggarbetsplatsen. Då säger jag: ”That could have easily been me because I’m so clumsy”. Så himla roligt att jag dessutom säger någonting som stämmer så bra in på den jag är.

Jag har däremot inte drömt på ett annat språk än svenska på väldigt länge. När jag bodde i Frankrike gjorde jag ofta det. Särskilt om det var någon vecka då jag knappt hade pratat svenska eller engelska. Då kunde en hel drömsekvens utspelas på franska. Det är märkligt det där att ett språk tar över ens undermedvetna. Numera drömmer jag däremot väldigt sällan på franska, just för att jag inte pratar det lika ofta, men det händer att jag gör det när jag åker dit på semester. I Kapstaden drömde jag såklart ofta på engelska eftersom att det var språket jag talade 70% av tiden (förutom med min kollega Erica och några andra svenska vänner). Jag tänkte ofta på engelska också. Det går faktiskt ganska snabbt för hjärnan att anpassa sig till att prata och tänka på ett annat språk.

Eftersom att halva dagen gått redan måste jag vara lite effektiv så jag hinner med det jag ska göra. I eftermiddag åker jag upp till Landskrona. Det ska bli mysigt!

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.