C'est la vie

The perfect house guest

IMG_4811

Jag har haft en inneboende hos mig i två nätter. Min franska kompis Alexandre behövde en sovplats så han fick slagga på min soffa. Förutom att han snarkar lite, så har han varit en utmärkt gäst. Jag menar, hur kan inte tycka om någon som storstädar hela ens kök, inklusive den skitiga spisen och dammiga köksfläkten? Så här rent har det inte varit i mitt kök på länge kan jag tala om. Han till och med torkade av alla mina kryddburkar och polerade insidan av mina kastruller. Det finns fördelar med att ha pedantiska vänner. Idag lämnade han däremot lägenheten och ska bo de sista nätterna på ett airbnb.

Trots att jag bor i en etta så har det gått förhållandevis bra. Han är såklart franskt över-artig, men har lärt sig att när jag säger ”fais comme chez toi” (= känn dig som hemma), så menar jag verkligen det. Okej, kanske inte att han ska gå runt näck och dricka mjölk ur kartongen, men i Frankrike är det endast en artighetsfras och man bör fråga om allt. Vi svenskar är lite mer laid back och raka med saker och ting. För min del så är jag mer bekväm om han gör sig bekväm. Jag älskar när folk kommer hem till mig och hittar det de behöver eller beter sig som de gör hemma hos sig. Min kompis Julia är till exempel helt självgående i mitt kök, och när min kompis Precious var på besök så la hon in sina toalett-atteraljer i badrummet, utan att fråga om det var okej. Det visade att hon kände sig bekväm med att göra det hos mig. Jag gillar sådant. Men så handlar det ju såklart även om att visa respekt och att man kanske inte direkt lämnar sina smutsiga underkläder på golvet, utför sina toalettbehov med öppen dörr eller lämnar en massa disk efter sig.

Nej nu ska jag dra bort till gymmet och svettas lite. Jag behöver släppa loss endorfiner och komma igång igen i kroppen. Min sedvanliga post-vacation blues infann sig igår. Jag har såklart redan börjat fundera på diverse resmål att åka till. Jag sa när jag kom hem att ”nu ska jag stanna på hemmaplan ett tag”, men jag känner mig själv. Jag blir rastlös bara av tanken på att stanna hemma längre än månad framöver. Om ens två veckor. Just nu funderar jag på Oslo, Göteborg och Stockholm/Skärgården.

//I’ve had my French friend Alexandre staying at my place for a few days. I have to say that I’ve never had a better guest, seeing he cleaned my kitchen spotless yesterday. My kitchen hasn’t been this clean in a long time. Even though I live in a studio, it has been quite nice having him there. Being French and all he’s of course super polite while I have my Swedish more laid back and direct approach. I am the most comfortable when my guests are too. In French, the expression ”make yourself at home” is more of a polite way of saying ”don’t make yourself completely at home and always ask before you do anything”. Of course there is a mutual respect for one another, and you don’t quite do the same thing at other’s that you do in your own home. Like walking around naked, blasting high music, emptying the fridge or spreading out your dirty laundry on the floor. Other than that I love when my friends help themselves in my home and feel comfortable not asking about everything all the time. But we cleared everything out so that he didn’t have to feel like having to trip on his toes in my apartment. 

Now I’m going to the gym to release some endorphins. I really need that now as my usual post vacation blues kicked in yesterday. I’ve only been home three days and I’m already thinking of where to go next…

0

0 kommentarer

  • Ellinor

    Visst är det underbar när man känner att man kan ”leva” ihop med sina gäster och att de inte blir just så självklara gäster. Givetvis beror det på vem det är. Men oftast är ju känslan ömsesidig. Om jag känner mig bekväm och avslappnad i sällskap med en annan person så vill jag såklart att h*n skall göra detsamma. Just det där med att känna sig hemma hos någon annan är väl ett ypperligt bevis på detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.