My Sweden

Sociala normer och falska komplimanger

 

 

Det första mamma sa när hon såg mig idag var ”vad du ser trött ut”. Haha, min mamma är som en fransyska. Hon säger rakt ut vad hon tycker, precis som min franska ex-pojkvän ofta gjorde. Det passar inte alls in i våra svenska sociala normer. Även om personen råkat få en hemsk klippning och frågar rakt ut ”ser det förjävligt ut?”, så ska man bara le och säga ”nej, det är så himla fint!”. För att senare gå och säga den direkta motsatsen bakom ryggen på människan. Jag har varit med om det flera gånger sedan jag flyttade tillbaka. Fast å andra sidan finns det många fransyskor som gör så också, eller snarare les parisiennes (för man kan inte jämföra Paris-frassar med Province-frassar).

 

Däremot har jag märkt en ständig underliggande avundsjuka här i vårt avlånga land. Negativa och missunsamma kommentarer, gömda bakom en ”komplimang”. Eller pikar, som så uppenbart är till för att gottgöra sin egna dåliga självkänsla. Ni vet, den där jantelagen som gör att vissa känner sig tvungna att visa att man ”minsann inte är någonting bara för att man bott utomlands/har råd att resa/är i ett bra förhållande/tjänar bra…”, eller något annat som sticker i ögonen. Sedan finns det såklart de som inte alls är sådär, och det ger ju lite hopp om mänskligheten.

 

Hur som helst. Min mamma hade rätt, jag ser trött ut idag, men det är ju tur då att jag faktiskt trots allt kände mig ganska så snygg idag. Trots att jag inte tvättat håret på 4 dagar och känner mig sliten efter en alldeles för sen natt. Egentligen har jag inte så mycket komplex för mitt utseende och brukar inte lägga så mycket vikt på andras mindre positiva kommentarer på det. Däremot tror jag att jag behöver en god natts sömn för att bli av med de där mörka ringarna under ögonen. 

 

Nu ska jag slänga ihop en bulgursallad och se om det finns någon lagom lättsmält komedi på Netflix att underhålla mig med ikväll. 

 

0

0 kommentarer

 • teruko

  "Känner" ju inte dig men tycker du ser riktigt "bra" ut, vad det nu är. Är nog lite som din mamma, har svårt att bete mig som förväntat ibland och säger vad jag tänker, dock utan avsikt att såra givetvis. Detta har ibland under livets gång kostat en hel del i kontakt med andra, men jag mår bra och känner mig trygg med min egen framtoning. Förställning, nej tack! Som f. d lärare tycker jag mig ha fått bevis för att en ärlig personlighet vinner.

 • Laila

  Ja, det är nog typiskt svenskt med denna ständiga avundsjuka, (framförallt mellan kvinnor tycker jag). Trött eller inte, jag tycker du ser helt annorlunda ut med håret uppe och röda läppar, framhäver dina ögon mycket mer, så det är snyggt!! Har inte kommenterat på länge, men dina bilder från Paris väcker som alltid en längtan dit… underbar stad! MVH Laila

 • Magdalena

  Tycker också det är såå tråkigt med avundsjuka. Usch hatar när människor beter sig så. Alla får leva som de vill. Personligen är jag inte avundsjuk på någon. Finns människor som är både vackrare, rikare, bättre jobb mm mm än mig. Men å andra sidan skapar man sitt liv till stora delar själv. De har valt att leva sitt på sitt sätt och jag på mitt. Huvudsaken är att man är lycklig. Och det blir man inte automatiskt för att man har ett bra jobb och fet plånbok. Tvärtom istället för att vara avundsjuk…om man ser något någon har/gör som man själv vill så blir jag inspirerad och tänker att jag vill också göra det eller uppnå det. Varför missunna någon annan? Det leder inte till något bra för sig själv ändå.

 • Jennie

  Avundsjuka och bitterhet är det värsta! Ett så himla bra tips att ta till när man känner av en syrlig kommentar är att fråga: "Hur menar du nu?". SÅ jävla effektivt eftersom det får den missunsamma människan helt ur balans. Så roande att de hur de letar febril i hjärnbalken efter någon smidig förklaring, men inser snabbt att det inte finns någon… Och inser då att de sagt något som är så fel och pinsamt för de själva. Älskar att sätta människor på plats på det viset! 😊 En snabb och tydlig markering!

 • Christine&OtherSweetStories

  Tack ska du ha Gunnel! Det tar jag till mig 😊 Och ja, jag håller med. Hellre ärlighet än falska undermeningar.

 • Christine&OtherSweetStories

  Hmm, fast Nice är ju också en storstad och är full med turister. Provinsen menas "på landet" 😊 Fast kul att du haft bra erfarenheter i paris. Det är ju inte alla parisare som är bittra och otrevliga, haha.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.