Paris Tips

Paris Winter Tips

Jag fick en kommentar från en läsare som ska åka till Paris i januari och undrade vad hon kunde hitta på. Även om Paris är bäst på våren och hösten, så finns det trevliga saker man kan göra även den mörkaste årstiden.

Här kommer 10 Paris-typiska vintertips från mig:

1. Afternoon Tea på Le Fumoir. Med den mysiga inredningen, pepparkakorna man får till sitt te (kocken är svensk!) och härliga stämningen är det det perfekta stoppet när fötterna är trötta och händerna behöver tinas upp.

2. Ett besök uppe i Montmartre är ett måste, alla tider på året. På vintern kan det vara extra vackert när solen ligger lågt över den spektakulära utsikten från Sacre Coeur. Ta tillflykt från kylan inne i den maffiga kyrkan och upplev den lugna kontrasten från turistmassan utanför.

3. En drink eller ett gott glas vin på Sir Winston, som är ett av mina favoritbarer just på vintern. Sjunk ner i de härliga skinnsofforna med en vän eller lämpligt hångelsällskap (glöm inte att det är fritt fram med French kissing på offentliga platser i Paris – de är inte lika skygga att visa kärlek öppet som vi svenskar).

4. En helkväll på någon av barerna runtom i Paris 2éme arrondissement. Prova La Jaja, Le Coeur Fou eller Café Noir som alltid bjuder på riktigt härlig stämning och noll turister i sikte. Om ni vill äta i närheten finns Café Père & Fils eller La Cantoche för äkta Paris-känsla, trevlig personal och god mat.

5. Åk till Val d’Europe och ta en shoppingtur i outlet-byn La Vallée Village. Där kan du fynda nedsatta kläder från franska märken som The Kooples, Maje, Isabel Marant, KENZO och Longchamp, samt ett antal internationella designers som Ralph Lauren, Marni och Paul Smith. Åk dit efter den 7 januari så prickar du in årets första reaperiod dessutom. Precis bredvid ligger även ett stort köpcentrum.

6. Gå på utställning. When in Paris, be cultural. Petit Palais respektive Grand Palais har ofta diverse utställningar. Det kan dock vara lång kö om det är omtalade utställningar så jag skulle tipsa om att försöka gå dit en vardag i stället för helg om det är möjligt. Här kan du läsa om vinterns utställningar i Paris.

7. Åk buss. Från bussen får du njuta av en fantastisk utsikt samtidigt som du sitter inne i värmen. Ta buss 73 från Concorde upp till Triumfbågen (där du kan gå av och promenera bort till Sir Winston) när det blivit mörkt och upoplev det man kallar ”City of Lights”, eller hoppa på buss 27 från St Lazare som kör via Opéra, Louvren sen över Seine och vidare ner till Jardin du Luxembourg. Paris bussförbindelser är oslagbara! Om du är där en vecka kan du köpa ett veckokort och får åka hur mycket du vill (obs, går endast att köpa mån-fre!). Annars finns en ”carnet” med tio biljetter, men du måste stämpla en ny varje gång du byter buss.

8. Parkerna. Okej, träden är inte gröna och man kan inte sitta på gräset, men det är ändå lika fint. Köp med en chocolat chaud (vilket du typ endast kan göra på Starbucks iofs) och titta på folk. Här är jag i Jardin du Luxembourg. Om du känner dig frusen är det bara att traska ner till Odeon och sätta dig på Le Relais Odeon och värma händerna och kroppen med en ett glas Vin Chaud (fransk glögg).

9. En bakelse – eller två – på Café Jacquemart André. Mys inne i värmen och unna dig Paris godaste Millefeuille i en vacker omgivning. Deras Tarte aux framboise är även den väl värd sitt något dyra pris. Tro mig, jag är expert på bakelser i Paris. Cafét ligger vägg i vägg med ett museum med samma namn och har sin adress på Boulevard Haussmann, mellan Miromesnil och Etoile. Ta buss 43 och hoppa av på Haussmann-Courcelles – eller metro #9 eller #13 och gå av på Miromesnil.

10. Det kan låta klyschigt, men en promenad på broarna över Seine är som balsam för själen under vinterhalvåret. En solig dag, med den vackra omgivningen, får en att glömma den överfulla metron, de iskalla lägenhetsgolven och den fuktiga kylan som tränger in under kläderna. Så var det för mig i alla fall. Vill du ta magnifika bilder skulle jag rekommendera att vara där strax innan solnedgången. Klä på dig varmt bara!
 

0

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.