Oslo,  Travels

Min helg i Oslo

Den här veckan blev inte alls som jag hade tänkt mig. För mycket av allting på en och samma gång mitt i en virrig mensvecka resulterade i kaos. Motgångar på motgångar, stressutslag och dåligt självförtroende. I tisdags tog jag bussen ut till Bara för ett dygn hos min kusin med familj för att få byta miljö ett tag. Lek och mys med två söta barn (när Abbe, 2,5 år, frågade ”Kestin, måj du bja?” och var överlycklig för att jag skulle följa med och lämna dem på förskolan, fick mitt hjärta värmeslag – tänk att man kan älska barn så mycket som inte är ens egna?!) , omtanke från familjen och plantering av dahlior i solen gjorde susen för min energi, så resten av helgen har jag kunnat tackla livet lite bättre. M har haft en intensiv jobbvecka med två sena kvällar men från klockan tre i eftermiddag ska är det fokus på kvalitetstid ihop hela helgen. I morgon ska vi som sagt åka och kika på det där huset vilket jag verkligen ser fram emot.

Okej hörni, nog om den saken. Det är dags för det ultimata blogginlägget: följ med på min helg. Kan det bli mer influencer:igt än så? Jag tror inte det. Bered er på ett mastodont-inlägg att gottas i såhär inför helgen.

Jag var som sagt i Oslo för två helger sedan och under de tre dygnen hände såklart grejer. Det började med packning och för en gångs skull packade jag smart. Jag använde allting, eftersom att jag inte hade tagit med mig minst fem plagg för mycket. Hashtag; stolt. Den blå stickade mössan blev tyvärr kvarglömd någonstans men det är lite av en tradition nu för mig att glömma minst en sak på mina resor så jag har vant mig vid det här laget. Tur att det snart inte behövs några förbannande mössor.

Fyra packningstips från mig:

  1. Använd skopåsar och lägg in tidningspapper i t. ex. pumps och stövletter så att de inte blir missformade.
  2. Lägg underkläder i sådana där tygpåsar man ibland får med skor och väskor. Jag sparar alltid dem. Jag har en för trosor, en för BH:ar och en för strumpor. Även ömtåliga plagg i siden och smutstvätt lägger jag i sådana påsar. Om resväskan av någon anledning skulle gå sönder eller öppnas under resan slipper man att ens intimaste klädesplagg ligger utspridda på bagagebandet…
  3. Köp reseförpackningar för alla skönhetsprodukter. De här från Flying Tiger och något liknande dessa burkar från Systrene Grene har jag bland annat. Om du reser med handbagage endast kan jag tipsa om att lägga alla vätskor i en transparent necessär som du sen bara kan slänga upp i lådan vid säkerhetskontrollen.
  4. Lägg alla laddare och andra kablar i en lite väska eller påse så slipper du ha dem löst i handbagaget.
Den som läste föregående inlägg vet att jag checkade in på loungen i ett par timmar när jag kom till Köpenhamns flygplats. Den är så trevlig tycker jag med olika avdelningar vare sig man vill äta, vila eller jobba.

En dryg timme efter att vi lyfte från CPH landade jag i Oslo. Det var lite snö på sina ställen men inne i stan finns det bara några snöhögar, och temperaturen låg ungefär på samma nivå som hemma i Malmö.
Jag letade upp bussen som skulle ta mig till Inas område. Det finns även ett flygtåg men med bussen anlände jag ett kvarter från Inas lägenhet.

Ina mötte mig vid hållplatsen och såg gick vi hem till hennes lägenhet. Hon hade förberett hemlagade pizzor till middag. Jag var så hungrig och de var så goda! Mums.

Vi skulle se en film men det slutade med att vi satt och pratade i stället och sedan lade vi oss innan kl 23.

Sedan blev det fredag. Ina till kontoret och själv sov jag ut, sedan satt jag här i hennes kök och jobbade på datorn med fin utsikt.

Vid halv tre begav jag mig ut. Vi skulle egentligen gå till en skiduthyrningsbutik för planen var att ”stå på ski” dagen efter, alltså långfärdsskidor (jag åkte skidor varje sportlov upp till drygt 20-års ålder, och en hel del långfärdsåkning som barn) men vi hann inte till butiken i tid för Ina kom från jobbet senare än tänkt. Det hade egentligen varit kul men det får bli en annan gång i stället. Frågan är hur det hade gått för mig att åka skidor när jag inte stått på ett par sedan 2008? Hehe.
Medan jag väntade på Ina satte jag mig på ett kafé och beställde in en cappuccino och en kaka för typ 90 svenska kronor, inte alls dyrt i Oslo). Kolla, där är min fina vän!

Vi styrde stegen sydväst och gick förbi en massa fina hus. Där hade jag kunnat tänka mig att bo – om jag hade typ 20 miljoner på banken. Vi hade ett mål att gå till COS för Ina hade ett presentkort och för egen del ville jag dit då de har stängt butiken här i Malmö.

Vad ligger i påsen tro? Det ska jag visa sen!

För att ladda energidepåerna stannade vi förbi på ett mysigt italienskt ställe för en AW och lite antipasti.

På vägen hem plockade vi upp sushi som vi åt medan vi tittade på filmen The Weekend Away på Netflix. Den började bra men sedan kändes det ungefär som att de hade bytt regissör mitt under filminspelningen. Den var i alla fall en helt okej underhållning en fredagskväll när hjärnan är trött.

På lördagen vaknade vi till strålande sol och blå himmel. Åter igen frukost vid köksfönstret men denna gång hade jag sällskap. Jag frågade vad Ina ville ha från Sverige och fick ”Ost!” som svar. Allerums prästost är min favorit så den åkte med ner i resväskan.

Tänk att ha det här som matplats varje dag? Så himla fint.

Efter frukosten gick vi ut. Vi gick genom ett mysigt område med en massa gamla hus.

Lite Montmartre-känsla över den här platsen, eller hur?

Efter en stunds promenad hamnade vi här – det nybyggda hamnområdet bakom Oslo operahus.

Vi ställde oss direkt i kö för att köpa med oss varsitt bakverk från Talor Made – Oslos maffigaste donutställe.

Med påsarna i högsta hugg gick vi ner till bryggan och bänkade oss i solen. Solbrillorna fick även invigas för säsongen.

Här ser du Munch-muséet som jag gärna vill besöka nästa gång jag är i stan. Det ser häftigt ut.

Den här delen av Oslo känns lite som Västra Hamnen. Det är där folk hänger när den första vårsolen tittar fram. Alla var där, så att säga.

Tänk att ha en egen brygga mitt i stan?

Vi hann efter det äta en sen lunch på Max, trängas inne på Zara och jag tappade bort min mössa någonstans på vägen innan vi tog oss hem för några timmars vila och fri lek.
Vi hoppar direkt till kvällen. Vi hittade en restaurang för middag, men eftersom att de inte hade något ledigt bord förrän ganska sent så började vi med en fördrink på en trevlig vinbar i närheten. Vi kom fram till att det var ett perfekt dejtställe och konstaterade ytterligare att våra liv förändrats mycket de senaste två åren. Helt plötsligt sitter vi inte där och spanar på potentiella ragg utan har vårt på det torra. Jag kan tänka tillbaka på singellivet med nostalgi, men jag saknar det inte. Jag älskar att ha en person där hemma som fortfarande ger mig fjärilar i magen några gånger i månaden samtidigt som jag inte behöver fundera över om han faktiskt gillar mig.

En bar med intim men samtidigt avslappnad atmosfär.

Restaurangen vi valde, Issho, var tyvärr lite av en besvikelse. Deras koncept var asian fusion med smårätter men eftersom att vi har så många bra liknande ställen i Malmö levde detta inte upp till mina förväntningar. Slappt och oengagerat bemötande från personalen, oergonomiska sittplatser så att jag fick sitta framåtlutad och äta, och förutom en duck wrap var maten inte särskilt minnesvärd. Smaklösa och små rätter till höga priser. Men så kan det bli ibland. Tur att sällskapet vägde över.

Jag har så himla vackra vänner!

Efter middagen var klockan redan halv elva och även om vi hade som ambition att dra vidare för en drink någonstans kände vi hellre för att åka hem och lägga oss. Det var mer värt att vakna utvilad till min sista dag i Oslo än att dra ut på kvällen bara för sakens skull.

På söndagen hade vi nämligen planerat att ”dra på tur”, som man säger på norska. Jag trodde att det betydde åka på utflykt medan Inas inställning var att vandra. Det fick bli en kompromiss av de två. Originalplanen att traska upp för Grefsenkollen men en bit upp fick vi tänka om för vandringsleden var täckt av is så det gick inte att gå utan vi gled mest nedåt igen. Så till Inas besvikelse fuskade vi oss upp med buss.

Livsnjut deluxe.
Man kunde köpa våfflor såklart.
Vi nöjde oss med en korv. Tydligen äter man korv med tunnbröd i Norge. Jag måste erkänna att jag föredrar traditionellt korvbröd men det var kul att testa.
Saknar den här redan!

Sista bilden som togs innan vi fick skynda oss ner till stan igen så att jag skulle hinna med mitt flyg hem. Jag hade tio minuters marginal för att packa ihop mina grejer. Är ändå stolt över att jag lyckades få med allt hem igen, förutom min Resorb som glömdes kvar i Inas kök.

Tack Oslo och tack Ina för en underbar helg! Den var verkligen en batteriladdare.

Det är som sagt snart helg igen. Solen skiner i Malmö och de senaste dagarna har vi verkligen fått smaka på vårkänslor. Efter min körlektion i morse satte jag mig på Östra Kaffebaren och här har jag varit ett tag men nu dör snart min dator, på tal om batterier. Jag vill ut i solen och behöver nog få i mig en lunch.

Hoppas att du får en megabra fredag!

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.