France vs Sweden

Learn from the french guys


Vinhyllan på Monoprix.

Det är inte många knop jag rört mig i idag. Det mest ansträngande var nog när jag skulle följa med syrran till systemet och blev stressad iväg:

Hon: ”Skynda dig, måste gå nu”
Jag: ”Amen ta det lugnt, vi hinner”
Hon: ”Men de stänger klockan två!” (kan ju tilläggas att kl var 13.35 och systemet ligger 2 minuter från dörren… ja det är min syrra det, haha)
Jag: ”Just det… så var det”

Det problemet hade jag inte när jag bodde i Paris. Där kan man springa inom Monoprix på vägen till festen och ta första bästa Sauvignon Blanc. Och att köpa ett halvkasst vin för 70 spänn när man kan få ett bra vin för 5 euro i Frankrike. Jag måste säga att där vinner Frankrike med 3-0.  Sen att visa leg när man är 27..? Jag glömde ta med passet en gång så min kompis fick ”köpa ut till mig”. Då känner man sig lite sådär, omyndigförklarad.

Spriten bryr jag mig inte om, det köper jag så sällan, men det vore bekvämt att kunna köpa vin på ICA. Och faktiskt slippa planera redan på lördag förmiddag om man kanske vill ha vin till söndagsmiddagen.

Eller vad säger ni?

0 kommentarer

 • Sofia

  Det är bland det bästa med mataffärerna här också =) Massor med vin och dessutom till ruskigt bra priser! Bara att knipa en flaska med resten av matvarorna, hur bra som helst ju =)

 • Madeleine

  Eller bara sänka skatten på alkohol i Sverige… Jag tycker inte det är något problem med Systembolaget. Jag gillar det ändå. Servicen och kunskapen som de har som arbetar på bolagen finns ju inte i en mataffär. Det finns välsorterade ställen, men eftersom att du skrev om mataffärerna.
  Men. Jag tycker de kan sänka skatten. Samtidigt så kostar det väldigt mycket mer eftersom att vi importerat. Frankrike har mycket inhemskt…

 • Christine&Paris

  Anna: Jo klart, det är ju mest inhemskt vin, precis som alla latinska länder 😊 Men det går ju att hitta i vinbutikerna såklart!

  Anonym: Haha! Jo, hade jag inte varit student så hade jag också haft ett lager hemma 😉 Jag går gärna till Nicolas eller liknande, man får ju som sagt inte så mycket hjälp i mataffären. jag frågade en kassörska om råd en gång men det slutade med att kunden framför hjälpte mig i stället! Något liknande kunde de satsa på i Sverige i så fall.

 • Christine&Paris

  Du har en poäng Madde, men om monopolet skulle slopas så skulle även folk kunna öppna egen business och specialinriktade vinbutiker skulle troligtvis öppnas i Sverige, precis som i utlandet 😊

 • emelie

  Håller med för fullt! Har bott nästan ett år i Frankrike och att komma hem och planera vininköp flera dar i förväg är bara jobbigt..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.