Christine’s Lasagna Story

I söndags lagade jag som sagt lasagne och eftersom att det var ett tag sedan jag delade med mig av matrecept så kommer här Christine’s Lasagna Story. Sagan började i Paris för cirka fyra år sedan när jag äntligen flyttade in i en lägenhet med en ugn som en del av köksinredningen – en lyxvara i staden med pyttesmå bostadsytor till höga hyror. Mina kontorstider kunde dessutom sträcka sig fram till sju, åtta på kvällen och då var det guld att göra mat som tillagades av sig självt medan jag kunde duscha och/eller pilla naveln. Lasagne tar såklart lite tid att förbereda också, men det som är så tacksamt med denna ljuvliga maträtt är att den enkelt går att laga dagen innan, för att sedan bara värmas på.

Jag kan säga redan nu att om du lagar detta så bör du inte vara en nybörjare som inte gillar att improvisera i köket. Jag går sällan efter mått utan kör lite på känsla. Med andra ord: mät mängden efter behag och smaka av med jämna mellanrum.


DU BEHÖVER:

♣ Köttfärs av nöt (eller vegetariskt dito för den som inte är köttätare)
♣ Lasagneplattor
♣ Tomatpuré & krossade tomater
♣ Purjolök eller gul lök
♣ 1-2 vitlöksklyftor
♣ Mozzarella
♣ Zucchini
♣ En halv buljongtärning (jag hade inte kött så tog grönsaksbuljong)
Kryddor: oregano, peppar, salt (addera detta sist för buljongen är redan salt – smaka av innan du saltar extra med andra ord), timjan, basilika, chilipeppar.

För Bechamelsåsen tog jag receptet HÄRIFRÅN. Till den behöver du mjölk, smör, mjöl, vitpeppar, muskot och salt. Det finns såklart färdiga såser att köpa men jag tycker inte att det blir lika gott med dem. Om du bor i la France så kan jag tipsa om den färdiga såsen från Elle & Vire – den använde jag och det blir très bon!


SÅHÄR GÖR DU:

Bryn smör med olivolja med löken. Stek sedan upp köttet. Salta och peppra innan köttet blir genomstekt. Sedan kryddar du med örter och har i ungefär en matsked tomatpuré, låt det puttra i någon minut så att tomatpurén går in i köttet lite och häll sedan på ca 1 dl vatten följt av buljongtärningen. Rör runt och lägg till de krossade tomaterna. Jag brukar ta nästan ett paket/en burk till ca 400-500 g köttfärs. Ha i 1-2 vitlöksklyftor och krydda lite mer. Smaka av. Strimla zucchinin och skiva mozzarellan. Zucchinin kan du slänga ner i köttfärssåsen sist av allt. Lägg locket på och låt zucchinin gotta sig i såsen i ett par minuter. Lägg ett lager av lasagneplattorna först i formen och varva köttfärs med bechamelsås. Mozzarellan ska ligga mellan lagren av plattor ihop med såsen, och sedan kan du även lägga strimlor av mozzarella på toppen.

Sedan skjuts in i ugnen på 220 grader i ca 20 minuter. Tänk på att inte ha den inne för länge. Det ska ju bli al dente för ultimat resultat al Italiano.

Buon appetito!👌

0 reaktioner på ”Christine’s Lasagna Story”

  1. Vill bara säga Hej! Jag är ny här, hittade in via din kommentar hos Jennifer Sandström, vars blogg jag gick in på via ett inlägg hos Träningsglädje. Så kan det gå! Jag antar att jag hittat de flesta favoritbloggar på detta sätt; via länkar och kommentarer, jag brukar inte minnas det men läser gärna vidare hos dem jag gillar. Du verkar bli en av dem. Jag har själv en liten blogg, alltså pytteliten, men tyckte att funderingarna kring tid man lägger ner och pay-back var intressanta. Jag försöker vara anonym i min blogg (för barnens skull, de är med på bild) och gör därför aldrig reklam för den i andra sociala medier. Det gör det inte direkt lättare att öka läsarantalet.

  2. Hej! Vad roligt att du hittat hit och gillar det du läser. Det gör mig glad! Det är oftast så jag hittar till trevliga bloggar också. Lite som mänskliga möten som ibland leder till nya bekantskaper 😊 Nej jag gör inte direkt det heller. Gillar på ett sätt att vara förhållandevis anonym, men samtidigt är det ju så kul med alla dessa kommentarer och att människor återvänder för att de tycker om det som jag skriver. Hursomhelst, välkommen till min lilla skrivarhörna! Trevlig helg.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen