Paris

Paris 95 years ago

 

Förresten, nu när vi ändå är inne på ämnet Paris här på bloggen, så stötte jag på den här fina videon som är filmad under 20-talet. Den är faktiskt i riktigt fin kvalitet med tanke på sina 95 år på nacken. Helt klart redigerad av en amerikan (eftersom att personen tycker att ”Avenue de l’Opéra” är svårt att uttala) i efterhand och säkert filmad av en amerikansk turist också. Inte för att jag vet hur det var i Paris år 1920, men jag bara antar att det alltid har varit de klassiska sevärdheterna och områdena omkring dem som lockat turismen. 

 

Det är så roligt att se hur välbekant det faktiskt är. Till stor del har staden inte förändrats särskilt mycket och många byggnader och torg ser likadana ut nu som då. Det skulle vara så roligt att få träffa någon som levde på den tiden i Paris och få höra om hur livet var då. Vad som har förändrats och inte förändrats. Fast de är ju long gone nu. Mycket har säkerligen utvecklats de senaste 40 åren också (även om jag tror att en hel del har stått still sedan 50-talet, haha).

 

Har jag några läsare av den äldre generationen (vad säger du teruko??) som märker av skillnad från tidigare decennier och fram till nu? Det vore så kul att läsa om!

 
0

0 kommentarer

  • Ellinor

    Lustigt. Vi pratade just om detta häromdagen, till vilken tid vi helst skulle vilja åka tillbaka till om möjligheten fanns. Mitt svar blev oavkortat 20-talet och då gärna 20-talet i Paris. Denna video känns således klockren just idag 😊

  • teruko

    Det är nu 46 år sedan mitt första besök i Paris, något som blev ganska avgörande för mitt fortsatta liv känns det som. Jag blev fast och är så för all framtid. Precis som du skriver upplever jag inga större förändringar av nämnbar karaktär. Det är mest småsaker, som har med tidens gång att göra, här som överallt. T ex hade metron träbänkar de första åren (!), bussarna hade öppna plattformar baktill och det var vanligt att man vintertid sålde varma kastanjer i gathörnen. Det har jag inte sett på länge. Men, i huvudsak är allt sig väldigt likt. Byggnaderna är ju desamma och det är fascinerande att göra promenader – som vi bl a gjort "i Strindbergs fotspår" – och se husen stå kvar och vara exakt desamma, som då han bodde där. Om man anser att fransmännen är arroganta och snorkiga ibland, så måste jag säga att utvecklingen är klart positiv. Det eventuella ointresset från personalen i varuhus och snabbköp är ingenting idag jämfört med på 60-talet och överlag tycker jag man stöter på en överraskande artighet och ett öppet intresse ganska ofta. Det är många gånger jag på senare år fått hjälp med resväskan i metrotrapporna – men det beror kanske på att jag numera ser gammal och risig ut? 😉 Atmosfären och skönheten, som jag upplevt som turist minst en gång om året sedan 1969, är absolut desamma = härligt lockande och behovsframkallande! Är så glad att jag kom dit som student, det har berikat mitt liv, både personligen och yrkesmässigt.

  • Christine&OtherSweetStories

    Vad spännande det låter att ha sett utvecklingen under så många år. Intressant också att det gått mot det bättre vad gäller många saker! Kan tänka mig att det gett dig mycket genom åren 😊 Tack för att du delar med dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.