France vs Sweden

French Sickness

 

 

Jag är fortfarande inte frisk och tar därför en sjukdag. Vilket nog var en bra idé för efter en onödigt hetsig diskussion i morse med min oresonliga fransman så fick jag världens hostattack. 

 

Vi har nämligen lite olika åsikter och tydligen ligger det i fransmäns natur att inte låta folk prata till punkt. De vill gärna säga sitt, men att lyssna på andra verkar vara en omöjlighet. Hur som helst. I Frankrike går man till läkaren första dagen man är sjuk. Det spelar ingen roll om man är lite förkyld. ”Oj, herrn har visst lite hosta, ja men då får vi skriva ut antibiotika”, låter det när man går till en fransk doktor. I Sverige är det ju tyvärr för mycket på andra hållet vissa gånger, men det är en annan diskussion…

 

Fransmännen har för övrigt en av Europas högsta konsumtion (jag kan ha fel här, då får ni rätta mig) av antibiotika. Här behandlar man från första stund, i stället för att ta tag i problemen. Vilket har börjat resultera i bakterier som blivit resistenta mot just antibiotika. Enligt mig är det ett stort samhällsproblem. Samma sak med anti-depressiva medel, där ligger de också i toppen, men de tar inte tag i problemen under ytan. Sopa under mattan bara. Även det är en annan diskussion.

 

Vad hände med att stanna i sängen och vila? Christophe tycker att jag ska gå till läkaren, medan jag vet att det inte kommer tjäna någonting till. Jag har tre karensdagar vilket innebär att jag dels inte får betalt oavsett om jag går till läkaren eller ej, och dels förlorar både min lön PLUS måste betala läkarbesöket. Läkaren kommer säga att jag har en förkylning (jo jag vet), att jag ska ta antibiotika (nej tack) och att jag ska gå hem och vila (jo men det är ju det jag håller på med), plus en massa medicinska termer på franska som jag inte förstår så jag kommer gå ut därifrån som ett ännu större frågetecken än jag var innan. Christophe är tjänsteman och har ingen karensdag. Han får betalt första dagen han är hemma, OM han får ett intyg från läkaren (hej, är vi 7 år gamla?). Tänk om man är magsjuk och har ätit någonting dåligt? Du vet att du kommer må bra igen om ett dygn men måste ändå pallra dig iväg till läkaren bara för att bevisa att du är sjuk. Eller om du är förkyld? Det blir ju inte bättre av att du går ut. 

 

Jag tycker att det systemet är helt knäppt. Jag tror man kan bli frisk på ett dygn bara genom att sova, knapra alvedon, dricka massor med vatten, få i sig vitaminer och lite hostmedicin. Christophe förstår inte mitt resonemang och tycker att jag är konstig som inte vill gå till läkaren. Jag tycker att han kunde tänka lite utanför sin franska box (som för övrigt inte har många vinklar alltid). Ibland har jag intrycket av att det är ”the French way, or no way”

 

*suckar uppgivet*

 

 

Ni andra som bor utomlands, hur är det hos er? Någon som tycker annorlunda än jag?

Det vore kul att höra era åsikter kring det hela!

 

 

 

 
0

0 kommentarer

 • Maria

  Men oj oj oj sâ pâ pricken du beskriver den franska mentaliteten vad gäller sjukfrânvaro! Jag tycker dessutom att det är ohövligt att gâ till jobbet och riskera att smitta de andra kollegorna. En del kommer sâ vidrigt sjuka till jobbet att man har lust att ta stora omvägar för att undvika dem. Ta nu hand om dig och gâ ut och ta lite luft om du känner dig bättre under dagen. Det gör bara gott! 😉Vi fâr ta det bästa av tvâ världar och le ât resten! 😉Varma hälsningar frân södra Frankrike.

 • Ellinor

  Jag vet att jag någon gång, någonstans läst om olika typer av samhällen där ett av exemplen (kommer ej ihåg vad det kallades) är just Frankrike och Spanien där man t.ex. hittar ett apotek i varje gathörn, alltid köper vatten på flaska osv. Det handlade om någon slags samhällsosäkerhet. Kan tänka mig att det hänger ihop med förkärleken till läkare och mediciner…Skall inte fördjupa mig ytterligare då jag inte kommer ihåg alla detaljer. Ville egentligen bara säga "krya på dig"! Kram

 • Bella

  Hoppas du mår bättre snart! Tycker din metod att bli frisk är den bästa när man är krasslig och inte har hög feber jättelänge. Min gubbe tycker inte heller doktorn låter som ett bra alternativ, men tror det kan bero mer på att han tycker allt som har med sjukdomar och sjukhus är obehagligt och läskigt och att om han gr för något litet kommer dom hitta cancer eller nått… När vi har varit sjuka har vi som vana att bädda ner varann framför tvn och knapra på vårt lager av svenska halstabletter (bafucin) och alvedon… Sen med din sista kommentar "the french way, or no way" stämmer sååå bra..men det gäller allt! "du är fransk nu, sluta följ sveriges resultat, heja på frankrike!", "så gör man inte i frankrike", "varför sa du inte hej/hejdå?" (har fortf inte fått det inprogramerat) osv osv. Bara lite generelt sådär i livet, allt ska göras på det franska sättet. Man får väl anpassa sig lite, men i vissa fall är faktiskt det svenska "sättet" att hantera grejer det bästa… fast oftast gör jag som jag vill ändå, tycker jag du med ska göra, skitsamma i om gubbarna blir småsura för att dom hade fel 😃

 • Jenny

  Precis som du säger, många jobb (och skolar) i Frankrike kräver ju sjukintyg från första dagen, det är nog det som har gjort att så många går till läkaren (och kanske, men här gissar jag, därför läkarna skriver ut så mycket medicin, något ska de göra)… Alla system är nog bra och dåliga på olika sätt. I Danmark är det ingen karensdag på sjukdom och 100 % sjuklön, däremot typ som i Sverige när det gäller VAB, vilket resulterar i att folk sjukar sig istället för Vabbar. Kanske bättre än i Sverige där folk i bland vabbar fast de är sjuka själva. Jag vet inte. Men är man "laglydig" vilket nästan alla är, måste man alltså i Danmark hitta en barnvakt som kan ta hand om sitt sjuka barn. Också knäppt…

 • Nalliiz

  Oj! Hoppas verkligen att du blir frisk! :/ Älskar din blogg sjukt mycket! Och Frankrike är helt underbart, därför är det bra med din blogg när jag inte kan vara där.

 • Linnea

  Haha! Skrattar så mycket när jag läser detta! Kommer aldrig sluta förundras över hur fransmännen går till doktorn stup i kvarten. Själv brukar jag hävda att svenska vikingar bara härdar ut.

 • Jessica

  När jag bodde i Frankrike så hade jag hosta och var allmänt skitförkyld en gång. Brukade alltid gå till jobbet ändå eftersom jag jobbade på restaurang (och där är man i princip en vekling om man stannar hemma), men så kände jag att det inte gick längre för jag var i princip sängliggande. Så jag gick till läkaren för att få mitt dumma intyg. Hon sa att jag skulle skölja näsan. Jag påpekade att jag inte var täppt eller hade några näsproblem, det var ju halsen och hela övriga kroppen i princip. Hon sa att "nej, men det sitter där. Det kan jag se, skölj näsan så kommer det bli bättre." Jag tyckte hon var dum i huvudet men testade det ändå, och det blev verkligen mycket bättre ganska snabbt. Så bra råd kan de ju ge ibland. Men jag tycker fortfarande att det är sjukt löjligt att man ska behöva gå och få intyg på att man är sjuk. Lite tillit kanske? 😉

 • Christine&Paris

  Hehe, jo visst kan de sin sak många gånger. Jag tror det beror på vem man går till. Vissa är glada för att skriva ut mediciner, andra har mer gammeldags metoder. Och tillit? Haha! Har du någonsin träffat en helt ärlig fransman? 😉

 • Christine&Paris

  Ja precis, det är det jag gjort nu och jag känner mig bättre. Vet ju hur min kropp fungerar efter 28 år, men fransmän verkar aldrig riktigt lära känna sig själva 😉 Tycker du är hur fin som helst. Som du säger, viktigast att du och lillen mår bra! Tack, kram på dig

 • Christine&Paris

  Oj, ja då kan man ju lika gärna vara hemma! Men jag har ändå intrycket av att svenskar sjukar sig lättare än danskar. Eller? Tycker folk stannar hemma för att de känner sig lite "krassliga".

 • Christine&Paris

  Hehe, jag har också ett lager bafucin 😉 Gud ja, den här falska artigheten, spyr på det, haha! Ja jag gör som jag vill, hehe.

 • Christine&Paris

  Ja men så är det ju! Folk köper ju mediciner för minsta lilla nageltrång. Jag tror (om jag ska ta mig friheten att spekulera vilt) att det har att göra med att de mognar senare pga att allt är så slutet. Rika barn lär sig inte att bli självständiga förrän de är klara med skolan och flyttat ut (sådär vid 25-28 års ålder), om de inte reser mycket är de instängda med franska och allt som händer här och de som inte har pengar får aldrig riktigt komma ut i världen. Sedan att de knappt kan prata engelska gör dem inte mer insatta i vad som händer utanför franska gränserna förutom TV:n (som alltid är dubbad). Men kanske har jag fel 😉

 • Christine&Paris

  Ja, eller hur! Jag stannar inte hemma för en liten förkylning eller magknip, men man vill ju inte vara en smitthärd heller. Tack! Var inte ute idag, haha. Men i morgon blir det jobb igen 😊

 • Emma

  Hej Christine! Känner väl igen allt det där! Har bott i Frankrike i 12 år, har haft stora kartonger med medicin, man får ju 4-5 grejer för en vanlig förkylning..!!! Nu har har dock slutat hämta ut allt man får utskrivet… Helt idiotiskt att man måste gå till doktorn första sjukdagen, man får ju ändå inte betalt! När man har barn i Frankrike har man rätt till TVÅ sjukdagar ( vård av sjukt barn ) om året, OBETALDA dessutom. Hur gör man sen liksom… Usch jag blir så trött på Frankrike, sedan jag blev mamma har jag upptäckt så mycket negativt : (, trist! Hoppas kunna flytta här idrån om jag kan lyckas övertala min fransman !

 • Christine&Paris

  Men gud! Det är ju ingenting. Vad sjukt! Barn blir ju sjuka hela tiden dessutom. Nu förstår jag varför de måste ha babysitters när barnen är sjuka.. Ja du får jobba på det där då, haha 😉

 • simone

  Åh, det där med "det finns bara ett sätt att göra saker på" stämmer helt in på Spanien också. De förstår liksom inte att det finns andra vägar, bättre vägar att gå… Och såklart går man till läkaren för minsta lilla!

 • Carina

  Här i Spanien är det också tre karensdagar, och läkarintyg från första dagen som gäller. Många går sjuka på jobb, så genast då någon kommer dragandes på dagis-baciller, blir hela avdelningen smittad. Jag kan som tur jobba hemifrån, brukar göra det om jag inte är dödssjuk. Och alla går mycket hos läkaren. Jag skippar det vid små åkommor, men känns skönt att man till skillnad från i Finland, faktiskt får gå till läkaren här, man behöver inte be och böna för att få tid. Överlag är folk väldigt renliga av sig här, det ska städas varje dag, barnen ska dofta gott av barnparfym och det ska vara doftljus och liknande i alla hem. En del skurar t.o.m. trottoaren utanför sitt hus.

 • Christine&Paris

  Ja det är ju det! De går till jobbet närt de smittar så går bacillerna runt i all oändlighet.. I Sverige är det ju lite samma. Har man ingen läkare sedan innan, så kan det vara 6 månaders väntetid. Dessutom skickar de hem en med orden "vila och drick mycket vatten". Jahapp!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.