Culture Paris/France

Paris i solnedgång

 

Jag har ett antal tusen bilder från Paris, och i ett tidsspann på sju år. Den här bilden ovan tog jag en kväll i maj 2010. Då hade jag bott i Paris i över ett år redan och hade nyligen blivit tillsammans med C. Jag undrar vart jag var på väg här? Jag minns många detaljer och stunder från långt tillbaka, men just denna bilden vet jag inte bakgrundshistorien till. Det är egentligen ofattbart hur vacker den staden är. På ytan i alla fall. Under ytan ser det ju annorlunda ut. 

 

Tänk om man tog bytte bort de slitna och små rummen på sjätte våningen mot moderna taklägenheter med dubbelglasade fönster och skandinavisk standard? Om man kunde effektivisera byråkratin? Tänk om metron inte var så överfull på morgonen så att man slapp stå och sniffa i någons illaluktande armhåla? Hur skulle det vara om lönerna var lite högre och hyrorna lite lägre? Om man slapp stå i kö i evigeheter på Monoprix och om kassörskorna faktiskt tyckte om sitt jobb? Tänk om man slutade klockan fem på eftermiddagen i stället för åtta på kvällen? Skulle det vara mindre frustrerande om samhället var lite mer i samma nivå som i Skandinavien vad gäller jämställdhet? Om det inte var så bakåtsträvande? 

 

Troligtvis skulle livet i Paris vara betydligt enklare. Bättre? Kanske. Fast det skulle inte vara Paris. Det är just de där små skavankerna som gör Paris, och Frankrike, till den platsen den är. Om man sedan bortser från allt det där under ytan och koncenterar sig på det som finns ovanför så är det faktiskt världens vackraste stad. Särskilt i solnedgång från en bro över Seine. Tycker jag i alla fall. Vad tycker DU?

 

0 kommentarer

  • Johanna

    Paris är en fantastisk stad. Har varit där som turist ett par gånger och åket gärna tillbaka igen. Förresten; började man jobba vid 12 om man slutade vid 20? Eller hur såg arbetstiderna ut?

  • teruko

    Du sätter ord på den känsla jag tror alla har som verkligen älskar Paris, som har den kärleken i blodet på något vis. Jag ser det som en gåva numera, att känna så för en stad är ju faktiskt inte alla förunnat. Och som du säger, man ser avigsidorna, men de är ett kompliment till helheten… Apropå antal foton – vi har drygt 10 000 diabilder här från vårt gemensamma 40-åriga liv, varav tusentals från Frankrike och Paris. Men, vill ändå se fler av dina foton! 😊

  • Christine&OtherSweetStories

    Nej, då börjar man mellan kl 9-10 på morgonen. Många har 1-2 timmars lunch, och sedan är det inte ovanligt att du måste jobba över. Det beror lite på vad du har för jobb 😊

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.