Culture Paris/France

Oh, those French men!

 

 

Någon undrade vad jag tycker är skillnaden mellan franska och svenska killar. Är det stora kulturella skillnader mellan en fransk pojkvän och en svensk pojkvän? Ja, och nej. Killar som killar. Visst kan man diskutera det här med jämställdhet och könsroller, men de flesta killar jag träffat har varit ungefär lika ”grabbiga”. Sedan är franska män mer macho – och gentlemän. De håller upp dörrar, betalar för middagen, häller upp vin till alla kvinnor först, bär resväskan när man åker på semester och vill gärna vara omhändertagande. Dessutom är de inte rädda för att ta initiativ i början. Svenska män är lite mesigare tycker jag. De vågar inte ta kontakt och verkar alltid vänta på att tjejen ska ta första initiativet. 

 

Kulturkrockar då?

Om du börjar dejta en fransman, bli inte förvånad om han…:

 

1. blir svartsjuk på alla dina killkompisar. Även om de är gay, och har en pojkvän. Som han har träffat. 

2. inte vet hur man tvättar, lagar mat, städar etc.

3. utan att generas hånglar upp dig på gatan, metron, bussen, inför sina föräldrar etc etc…

4. ser på dig utan förståelse när du föreslår att ni ska ses och äta middag kl 18.

5. gör sitt yttersta för att imponera på dig med dyra restauranger, romantiska månskenspromenader och ömma kärleksförklaringar – ”mon dieu, tu es si belle que la lune”. Typ.

6. föreslår en getaway i en vecka – med hans föräldrar! ”det är skitbra chérie, vi slipper betala!” ”ja, men vi är nykära och 28 år…?!”

7. avverkar 2 paket cigaretter om dagen, och ca ett helt paket när han festar.

8. berättar att han fortfarande bor hemma fastän han fyllt 30 år och har ett heltidsjobb ”jag och mina föräldrar går jättebra ihop, så varför flytta?”. Ja, såklart, när mamma tvättar dina kalsonger och stryker dina skjortor.

9. aldrig har satt sin fot på ett gym i hela sitt liv

10. behandlar din som en prinsessa, ger dig massor med komplimanger varje dag och är så passionerad så att du nästan får hämta andan ibland.

11. när du frågar vad ni ska göra på nyårsafton säger: ”äh, det kan vi väl bestämma dagen innan?”

12. är fruktansvärt intelligent – för att han pluggat i typ åtta år på elitnivå. 

13. säger till dig rakt ut vad han tycker och tänker – oftast när du inte bett om det.

14. inte tycker att en kyss är otrohet – men anser er vara ett par efter första kyssen.

15. inte är särskilt ödmjuk av sig. Fransmän är vana vid att hävda sig.

 

OBS: Detta är random iakttagelser och mina erfarenheter från diverse fransmän. Alla har säkerligen inte samma. Och just det, ta detta med en nypa salt. I det stora hela så är de bland de charmigaste som finns och ska jag vara helt ärlig så känner jag just nu, efter att ha bott i Sverige i nästan ett år, att jag föredrar franska män framför de svenska. Men vem vet, kanske ändrar jag mig när jag faktiskt träffar en normal svensk kille som inte sms:ar sporadiskt och ger tvetydiga signaler.

 
0

0 kommentarer

 • Emelie - Lever drömmen i Paris!

  Hahaha, vilken härlig lista! Jag sjäv kan känna igen flera, men (1, 2, 5, 13), men samtidigt att min "egen" fransos är lite tvärtom nästan ALLA punkter. Undrar vad som hände med honom, för nästan alla andra har varit framfusiga, hävdande, överromantiska….

 • Elin

  HAHA! Trots att jag bara varit i Paris på semester några gånger känner jag igen det där. VI träffade ett gäng killar som bjöd med oss ut att festa, på klubben fick vi inte betala någonting. Försökte i smyg betala garderoben själv (typ €3 liksom) men det var tydligen väldigt oförskämt av mig… Dessutom träffade jag en skitsnygg fransman på klubben, sådär lång, mörk och stilig, som jag dansade med en stund. När jag sedan gick tillbaka till gänget vi var där med, och gav en av killarna en kram kom denna fransman fram igen och var jäääätteupprörd över att jag kramat en annan kille. Vi hade liksom dansat i en kvart, så vi var i princip gifta i hans ögon. Väääääldigt annorlunda från Sverige, men franska killar kan verkligen det där med smicker!

 • Bella

  Så rolig lista! Tror jag fått en halvfransos även om han är född och uppvuxen i Paris och Yvelines. Han är vääääldigt ickesvensk och 1, 8, 9, 10, 13, 15 passar rätt bra på honom. Men samtidigt är han totalt anti alla andra franska killar jag känner eller träffat. Röker och dricker inte, föredrar att vara bara oss och äter middag kl 18-19 varje dag! Men med föräldrarna är det lite svårare eftersom de inte är i livet… och då är snarare jag fransk! Bjöd hem honom till vårt sommarhus med hela tjocka släkten efter 2 veckor hehe. :p

 • Christine&OtherSweetStories

  Men vad mysigt ändå. Och det uppskattade han säkert väldigt mycket eftersom han antagligen saknar sin egen familj 😊

 • Tösen

  Min frenchie uppfyller endast 3:an och 9:an 😊 Vilket känns rätt bra, tvättar, diskar, städar, lagar mat. 😊 Dock tillägga nutella är födan och en middag utan choklad är inte komplett. Vi har även ganska olika syn på när vi blev tillsammans, haha.

 • BackstageiMammalivet

  Igenkänning på att dejta en spanjor med… Kul lista, fick mig skratta högt!!! Speciellt punkt 5 och punkt 8 Inte undra på att den romantiska tonårsversionen föll pladask för allt från poesi till nattdopp…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.