France vs Sweden

I may be a girl, but I’m nothing less because of that

 

 

Det är komiskt ibland hur stor skillnad det är på jämlikhet och könsroller mellan Frankrike och Sverige. Vissa gånger känns det som att jag är med i en film från 50-talet. I söndags när alla satt ner och väntade på brunch i trädgården frågade en av Christophes kompisar om inte någon kunde hjälpa honom hämta några stolar. När ingen ställde sig upp, så sa jag att jag kan hjälpa honom. ”Nej nej Christine, någon av killarna kan hjälpa till, det är för tungt för dig”, säger han då lite fyndigt. ”Så bara för att jag är tjej har jag inga muskler då eller?”, kontrade jag med. Jag fick såklart alla att skratta.

 

Jag kan ju tillägga att det var plaststolar och att jag var den enda tjejen som överhuvudtaget bar något annat än mat, blommor och dricka. 

 

Jag minns när jag och C åt middag med hans vänner precis i början när vi träffats. Vi kom in på Jurassic Park varpå jag sa att den filmen har jag sett massor med gånger. ”Va? Ser DU sådana filmer?!”. Det är inte så vanligt här, tydligen, att tjejer kollar på ”kill-filmer”. Eller det här att mannen ska bestämma det stora och viktiga grejerna, sedan ska kvinnan rätta sig efter det för att han är just mannen i huset.

 

Det är så typiskt. Alla delas in i fack i det här landet. Rika, fattiga. Kvinnor, män. Chefer, arbetare… Jag blir galen på det ibland! Visst är jag tjejig på många sätt, det sticker jag inte under stolen med. För det betyder det inte att jag är svagare, mesigare, mindre teknisk än alla andra av det motsatta könet eller inte kan göra ”typiska killgrejer” och ta stora beslut. 

 

Jag är så himla tacksam att jag är uppfostrad i ett modernt samhälle där man faktiskt kan vara kvinna men inte behandlas annorlunda för det. Visst har vi en del problem fortfarande i Sverige, men faktum är att vi nog har ett av de mest jämlika samhällena i världen. Förhoppningsvis följer de latinska länderna efter om några årtionden.

 

 

 

0 kommentarer

 • Carolina

  Åh, det där känner jag verkligen igen mig i. Det finns så många starka och smarta fransyskor, så det är helt befängt att de fortfarande tänker så där.

 • Christine&Paris

  Nej, eller hur! Tyvärr ser världen ut som den gör och kommer nog alltid göra det på ett eller annat sätt. Vissa kulturer går inte att rubba.

 • Carina

  Min spanska man och jag är ganska på samma plan då det gäller jämställdhet; alla ska ha samma rättigheter, lön etc. Men män och kvinnor är inte lika, det ska finnas en liten skillnad mellan könen, det hör till vår identitet. Blir så urled på svenska jämställdhetsdebatten om hur flickor inte ska ha rosa kläder etc etc. Klart de ska ha rosa om de vill, eller vilken annan färg som helst. Jag märker i viss grad av det där med att kvinnor inte ska bära tungt etc, och ibland är det rätt skönt 😊 men vill inte utnyttja det för mycket heller, så brukar ta i och säga till att jag också kan hjälpa etc.

 • Christine&Paris

  Ja jag kan hålla med. Det finns skillnader. Det är mest de där förlegade och gammaldags könsrollerna jag blir lite less på här ibland. Men det är klart att det finns skillnader! Könsdebatten i Sverige med hen och könsneutrala omklädningsrum gör mig alldeles matt, haha!

 • Carina

  I Spanien har det hänt en massa på en kort tid. Mina svärföräldrars generation är helt annorlunda än min mans. Nuförtiden jobbar de flesta kvinnorna, åtminstone i storstäderna. Visst finns det folk med gammalmodiga tankar, men jag märker inte just av dem här i Madrid. Men det där med att hålla upp dörren och sånt sitter kvar, och det stör inte mig. Folk är överlag artigare än i Norden, inte bara mot kvinnor. Hittade förresten just hit via ParisLisa. Är finlandssvensk och bor i Madrid med min blivande man, och känner igen det mesta du skriver om fastän du skriver om Frankrike 😊

 • Christine&Paris

  Jaså vad kul! 😊 Jo det där med artighet kunde vi bli bättre på i Sverige. Det har hänt flera gånger att folk gått in i mig utan att ens be om ursäkt. Blir lika irriterad varje gång!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.