Paris Tips

Vill du flytta till Paris? Nâgra tips!

Jag vet att jag skrivit om det innan och att ni kanske fortfarande är intresserade av det. En flytta till Paris och hitta boende-guide. De senaste mânaderna har jag varken haft tid eller lust för att blogga särskilt mycket men nu när inspirationen och lusten kommit tillbaka sâ tänkte jag dela med mig av mina kunskaper och erfarenheter. Bra va? 🙂

Vi börjar med det viktigaste. Drömmen, och vad man gör för att förverkliga den:

Först och främst: Drömmer du om ett liv i Paris? Tänk över det noga för det är inte alltid glammigt och häftigt. Även i Paris finns vardagen och det är mycket som är betydligt mer omständigt än i Sverige. Kulturen är annorlunda och de sociala koderna inte samma som i avslappnade landet mellanmjölk. Det gäller att iaktta, lyssna och respektera landets vett och etikett-manér. Man duar inte folk man inte känner och man pussar inte sin franska väninnas mamma pâ kinden första gângen man träffar henne. Jag duar Christophe’s föräldrar men till en början sa bâde dem och jag vous. Hans pappa är lite old school dock och niar mig ibland. Jag blir lika förvirrad varje gâng, haha!


Lämna fredagsmyset hemma. Fransmännen kör all in after work pâ fredagar. Här firar man in helgen med buller och brak. Eller med shots! 😉

Vad ska man tänka pâ dâ om man verkligen vill flytta till Paris? Inte för mycket är mitt râd. Börja spara direkt när du funderar över att du vill ta dig iväg. Som en liten push i rätt riktning. Men det behöver inte planera ett âr innan. Vill du iväg sâ stick iväg innan du hinner ângra dig. Jag började spara 1000-1500 kr varje mânad frân november, när jag âkte i april hade jag en nâgorlunda buffert.

Vad som är bra att fundera över är dock vad du vill med flytten. Lära dig franska flytande? Jobba för att fâ erfarenhet frân ett arbete utomlands? En paus frân studierna? Erfarenheter och ha roligt?
Roligt kommer du ha i vilket fall, tro mig mycket händer i den här stan och vill man ha kul sâ har man kul. Men att komma hem med studielân pâ 100 000 kr som man partat bort pâ VIP Room och sen ändâ bara ha franskakunskaper för att kunna beställa en kaffe, kanske inte känns bra för alla. Fundera pâ om du vill att det ska hjälpa dig i framtiden för pâ Sorbonne pratar du t ex inte sâ mycket franska pâ lektionerna. Dâ kanske det är bättre att söka en lângdistanskurs pâ Komvux som inte kostar dig nâgot och samtidigt bo i Paris. Dâ kan du jobba vid sidan av och slippa ta lân. Eller en kurs pâ en mindre ”anrik” sprâkskola(länkar längst ner!).


Är du under 26 âr gammal? Visa ditt pass pâ Louvren, alla EU-medborgare mellan 12-25  gâr in gratis pâ alla museum!

Eller vill du jobba som Au Pair? Fördelen där är att du inte betalar för boende och dessutom fâr en liten lön samtidigt som du har mycket fritid.
Jag skulle INTE rekomendera nâgon att jobba i en helfransk familj och bo hos dem. Jag vet faktiskt inte en enda av mina vänner eller bekanta som gjort det som trivts helt och hâllet. En svensk-fransk vore isfl ett bättre alternativ. Eller amerikansk-fransk t ex. Se till att ta reda pâ ALLT innan. Det ska vara ett kontrakt med hur mânga timmar du ska jobba per vecka, inte per mânad. Hur mânga dagar per mânad sitter du barnvakt? Och att du är ledig helgen men fâr extra betalt t ex om man sitter barnvakt en lördag kväll. Man kan fâ höra ”ja men du fick ju ledigt tre timmar i mândags, dâ kan du ju jobba halva lördagen”.
Försök hitta en famij som erbjuder eget boende. Särskilt om du bott ensam i Sverige innan. Hela den där ”medlem i familjen”-grejen är bs. Tro mig, du vill inte väckas kl 8 en söndag morgon av en liten gosse som inte fattar att du är ledig dâ. Om du ska bo i en förort, kolla hur lâng tid det tar in till centrum. Pâ riktigt. Mânga familjer skriver ”10 min till centrala Paris”. Vilket betyder frân station till station en öde söndagsmorgon kl nio. I själva verket sâ ligger huset 10 min gângväng frân stationen, sen tar det 20 min in till närmsta närförorts station i rusningstid. Voila, det tog helt plötsligt 30 min att ta sig in till stan.
Och träffa bâde familjen och barnen flera gânger innan du bestämmer dig. Gâ pâ magkänslan. Det önskar jag att jag gjorde första gângen. Och andra, haha! Fast â andra sidan, hade jag gjort det sâ hade jag aldrig träffat min pojkvän 😉


Nyinflyttad och inget internet? Alla MacDonalds har gratis WIFI. Även de flesta brasserier och caféer, brukar stâ pâ dörren! Svenska kyrkan har det med till en ârsavgift pâ 10 euro och i de största parkerna kan du surfa gratis.

Vill du jobba med ett vanligt jobb i Paris? Ta hjälp av nâgon fransktalande, om du kan, att skriva ditt CV. Det är inte som svenska CV:n utan mycket mer formellt! Svenskar har gott rykte och att hitta jobb pâ ett café eller en restaurang är inga problem även om du inte kan sâ bra franska. För butiksjobb krävs lite mer grunder. Tänk pâ att lönerna är betydligt sämre här än i Sverige! SMIC(minimilön) är ca 1000 euro per mânad och du betalar ingen skatt alls dâ. Men dâ är det heltid och kan jämföras med mindre än 70 SEK / tim.


Cravings efter svensk mat? Âk till IKEA!

Och tänk pâ att ingenting är lätt till en början. Allt är nytt och främmande. Var framât och vâga ta kontakt med folk. I den här stan kan man inte vara blyg om man ska hitta vänner och lämna alla rädslor för att skämma ut sig hemma i Sverige. Det är en stad med lika mânga invânare som i hela Sverige och du kommer aldrig träffa den där söta killen pâ metron som du gav ditt nummer till, sâ vem bryr sig om han har flickvän eller inte alls var intresserad. Vâga och du slipper ângra allt du inte gjorde!
Och känner du dig helt lost och bara vill nâgonstans där du känner dig hemma sâ kan du alltid âka till Svenska Kyrkan. Där kan du äta kanelbullar, prata med nâgon i personalen, kolla annonser eller varför inte prata med nâgon annan vilsen Paris-svensk som du kan dela erfarenheter med? De kan även hjälpa dig om du är i kris eller behöver prata med prästen.


Bulle och Löfbergs Lila pâ Sv Kyrkan


En av mina första vänner i Paris, jag och Emilie träffades pâ sv kyrkan i maj förra âret. Sen började vi umgâs. Sâ gâ och ”ragga vänner” lite varstans. 

Länkar franskaskolor:

Sorbonne: http://www.paris-sorbonne.fr/en/
France Langue: http://www.france-langue.fr/fr/ (anpassade kurser för au pairer)
Alliance Française: http://www.alliancefr.org/
Accord: http://www.accord-langues.com/ (allt frân nâgra veckors sommarkurs till helârskurs)


Länkar till jobbsajter i Paris:

Fusac: http://www.fusac.fr/en/ (kommer även ut som tidning, kan hittas pâ bl a Sv kyrkan, Columbus Café eller engelsk/amerikanska pubar)
Paris Job: http://www.parisjob.com/
Jobs in Paris: http://www.jobsinparis.fr/ 
L’Hotellerie Restauration: http://www.lhotellerie-restauration.fr/ (hotelljobb t ex)

Frâgor pâ det? Ni är välkomna att maila mig om ni har frâgor jag inte besvarat här. Jag är ledsen för er jag inte svarat innan men nu lovar jag att kolla min andra mail oftare!
christinesblogg@hotmail.com

Vill ni ha ett inlägg om hur man gâr tillväga för att hitta boende i Paris ocksâ?

0 kommentarer

 • Lorena

  vilken bra guide du skrivit! själv vill jag flytta till spanien i framtiden, bara för några år eller så..

  sv: ja visst du kanske borde prova att träna, man blir piggare då. kanske därför jagh är trött. inte tränat regelbundet nu så mycket på sommaren..

 • Ellinor

  Oh, så gullig du är som lägger ner så mycket tid på att dela med dig av dina erfarenheter. Dessa kommer verkligen att hjälpa mig och om du har lust, läser jag gärna en fortsättning.
  Kram

 • Linnea

  Hej Christine!
  Sedan jag var 10 år så har min dröm varit att flytta till Paris. I september fyller jag 18 och den 27 Augusti så flyttar jag till Paris! Jag kommer att läsa vid Svenska skolan (neuilly) och kommer att bo hos en jättemysig helfranskfamilj i Malakoff. Jag har läst franska i 6 år, men tycker fortfarande att det är svårt, jag förstår oftast när någon pratar Franska men har svårt att bygga meningar själv, hoppas är detta kommer lossna under de 10 månaderna jag kommer att spendera där.
  Anledningen till varför jag så gärna vill flytta är för att jag tränar Judo och i Frankrike är Judon enormt stor! Jag har några judo-vänner i Paris så klubb är det inga problem med. Jag bara undrar om det finns någon gym-kedja typ 24/7 eller något, vad gymkortpriset ligger på osv.
  Idag har jag sparat ihop ca 25000 svenska kronor, utöver det får jag studiebidraget (1050kr) är detta en snav budget? Kommer jag får snåla mycket? Du får gärna svara här i tråden eller på min mejl.
  Kram.

 • Hanna

  Tack för tipsen! Skulle verkligen uppskatta en "hur man hittar boende"-guide också då det är det jag är mest nervös över vid en flytt till Paris 😊

  Kram

 • Christine

  Anna: Ja ibland undrar jag varför jag sitter och lägger ner tid pâ det här gratis, haha! 😉

  Linnea: Vad spännande! Modigt av dig att âka iväg sâ ung ensam. Och du kommer lära dig franska, du har ganska färska kunskaper och dâ är det enklare. Det är sâ annorlunda att läsa ett sprâk i Sverige än i det landet de talar sprâket. När jag flyttade till Paris hade jag inte läst franska pâ 5 âr. Sâ det tror jag inte blir nâgra problem.
  Gym är dyrt i Paris, ett ârskort pâ Club Med tror jag kostar runt 800 euro. Men det finns t ex Friskis och Svettis i Paris, och även la gym suédoise. De finns över hela Paris och är väldigt poppis bland fransmännen!
  http://www.gymsuedoise.com/ eller http://www.friskisparis.com/introgb.htm
  Du har alltsâ 1050 varje mânad plus 25 000 som du sparat ihop för 10 mânader? Du skriver inte om du betalar till familjen och om du äter middag etc hos dem? 100 euro i mânaden räcker inte sâ lângt om man vill gâ ut och äta ett par gânger i mânaden och samtidigt vill gâ pâ bio, ut pâ klubbar etc, men om du bara ska ha det till nöjen och t ex fika sâ borde det inte vara nâgra problem.
  Du kan väl maila mig om du har fler frâgor?

  Hanna: Ok ska se vad jag kan knâpa ihop 😊

 • Karin i Nice

  Superbra guide! Du har en förmåga att alltid få in den mest väsentliga och ändå få det intressant.

  Och jag håller med om aupairandet. Känner nog ingen som trivts 100 % i en helfransk familj… man är FÖR olika helt enkelt. Det kan funka, men som sagt, så är det väldigt svårt.

 • Catarina

  Hej Christine!

  Jag mailade dig för ett bra tag sedan! Vill inte tjata om svar, men tänkte ändå säga det här ifall du inte kollar mailen så ofta. Du verkar ha mycket för dig så det är helt förståeligt att det dröjer!

  Tack för tipsen btw! 😊

 • Michelle

  Hej!

  Jag är super sugen på att flytta till Paris nästa år för att studera. Paris är den bästa staden någonsin helt klart, är halvt uppvuxen där då min pappa bodde där i 6 år!

  Men min fråga är om det är svårt att hitta skolor och ansöka + komma in om man är svensk? Jag kan tyvärr inte allt för mycket franska (kan ta mig runt, prata lätt osv) så därför vill jag gå på ett amerikanskt universitet. Vet du något bra? Eller någon bra skola i allmänt?

  KRAM!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.