Culture Paris/France

Un pain au chocolat s’il vous plaît

 

 

Vad äter egentligen fransmännen till frukost? Börjar de verkligen sin morgon med att stoppa i sig pain au chocolats eller croissants? I folkmun säger man ofta viennoiseries, vilket är ett samlat ord för alla de små bullarna. Från tidig morgon kan man känna doften av nybakade viennoiseries från kvarterets alla boulangerier. På mitt förra jobb köptes ofta detta på morgonen när någon ny började på företaget, då ofta i miniformat. 

 

Själv åt jag det ibland, men verkligen inte varje dag. Att börja varje morgon med något sött och degigt är inte min grej. Däremot är det ingen myt att fransmän äter croissants till frukost nästan varje morgon. Söta bullar, starkt kaffe och en cigg. För dem är inte det vi svenskar äter frukostmat. Benjamin sa förskräckt en gång ”qu’est-ce que tu manges là, c’est bizarre?!” och pekade på min knäckemacka med avokado och keso. Han undrade vad jag åt och tyckte det var märkligt. Själv har jag svårt att förstå hur hans mage kan må bra av att konsumera en burk Nutella i veckan.

 

Fast det finns en viss charm med deras onyttiga frukostvanor. Det är på något vis det som definierar dem. Även om jag själv inte helt anammat de frukostvanorna. Däremot ser jag fram emot att göra det nästa vecka. Mums. 

 

 

 

0 kommentarer

  • Bella

    Vi lever helfransk i detta hus! 😉 Brioche, frukost "kakor", pain au lait och en kaffe på det! Känns knäppt att äta salt frukost nu efter 3 år, så förstår din kollega. Fast ibland saknar jag verkligen en tallrik fil med solrosfrön och havre..

  • Emelie - Lever drömmen i Paris!

    Haha, jag kan känna samma sak. Någon gång i veckan äter jag gärna en croissant/pain au chocolat som "efterrätt" efter en mer fräsch frukost, men svårt är det att börja dagen med degigt för min del. Men samtidigt en redig lyx, tycker jag med barnasinnet i behåll!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.