Paris Tips,  Restaurants/Bars/Cafes in Paris

Smultronställe i Paris: Claus

När jag var i Paris i maj så tog en kompis med mig till ett av hennes favoritkaféer, Claus. Det ligger en liten bit ovanför rue de Rivoli, bara ett par meter ifrån Café des Initiés dit jag och Natalie brukade gå när jag bodde i Paris. Vilket gjorde mig lite nostalgisk. Minnen alltså. Så fint. Hursomhelst. Tillbaka till det jag skulle skriva om, nämligen franska bakverk, som inspirerats av de nordiska länderna.

Claus ligger på en liten enkelriktad gata som sträcker sig mellan rue Saint-Honoré och Place des 2 Écus. Om man inte känner till det eller råkar gå förbi så kan denna pärla lätt förbises. Vilket jag tydligen gjort ända sedan jag själv bodde i Paris för jag såg nu att den har legat på samma plats i minst tre år. Jahapp. Nu fick jag hur som helst en chans att komma dit.

Deras grundidé är egentligen frukostservering, men på eftermiddagen kan man poppa in för en kaffe och kaka. Med andra ord en goûter, som helt enkelt kan översättas ”eftermiddagsfika”. Det var precis det vi gjorde.

Deras kakor är noga uttänkta och av hög kvalitet – tout à 100% fait maison – och har alla en liten extra ingrediens som gör dem unika. Precis som de skriver på sin hemsida så har de hämtat inspiration från les pays Nordiques, vilket på ren svenska är de nordiska länderna (ska vi inte bli lite malliga över det, va?) såväl som de engelsktalande länderna och mixat ihop det med Frankrike. De serverar både Financiers och Madeleines, men med en twist. Deras shortbread med pistage och ingefära är helt otroligt god. Så god att jag kan känna smaken av den i munnen as we speak. Undrar om jag ska försöka mig på att kopiera den?

När jag inte kan bestämma mig för vad jag ska välja för kaka så tar jag ofta två mindre sötsaker. Lifehack för obeslutsamma kakmonster.

Mitt emot kaféet ligger en liten tillhörande butik där du kan köpa med dig alla kakor och även andra goda saker, som till exempel te, marmelad eller lyxig müsli (om man kan betala 15€ för 300 gram granola, so why not). Jag köpte såklart med mig någonting. Fast det hade ni väl säkert redan räknat ut. Den låg i påsen i ca 2 minuter innan den åkte rätt ner i magen.


Claus ligger på 14 rue Jean-Jacques Rousseau. Närmsta metro är Louvre-Rivoli.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.