Culture Paris/France

Same same but different

 

 

Jag hörde att ni har sommar i Sverige. När man bott i Paris några år är det där en definitionsfråga. Då det är 18 grader i Sverige går folk i shorts och linne, medan man i Paris tar på sig kappa och boots vid 22 grader. Det är busenkelt att peka ut skandinaviska och engelska turister i Paris på våren. Det är de som har så lite kläder på sig så möjligt så fort solen skiner, oavsett temperatur.

 

Sedan är ju å andra sidan fransmän alltid frusna. Vi skulle äta lunch förra veckan och jag föreslog att vi skulle sitta ute då solen sken och det var 20 grader. Min franska kollega tittade mig som att jag lagt fram ett förslag att äta lunch på ett isflak. ”Mais non, il fait froid!”, utropade han förskräckt. Dessutom hatar de när jag (eller någon av mina andra icke-franska kollegor) öppnar fönstret här och föredrar att andas in koldioxid och sitter med tre stickade tröjor när det är 17 grader ute. Jag har en svensk vän som tvingas jobba i typ 30 grader på kontoret för att hennes kollegor skruvar upp värmen på max, även när det är varmt ute. Jag var till och med där en gång och höll på att gå åt bara de 5 minuterna jag var där. De stackars frusna frassarna skulle inte klara en vinter i Sverige.

 

Här i Paris är det just nu ganska konstigt väder. Regn ena stunden, sol nästa… och så håller det på fram och tillbaka hela dagarna. Igår regnade det hela kvällen vilket resulterade att det läckte in genom mitt tak. Jag höll på att få panik för det var precis över sängen.

 

Ja, jag säger då det. Livet i Paris är sannerligen magnifikt.

 

 

0 kommentarer

 • em Berlin, Berlin

  Haha så sant! Det är verkligen lätt att känna igen Skandinavier. Dels på modet och dels på att de går omkring i kortärmat när det är 15 grader. Å andra sidan upplever man ju inte de där 40 graders tryckande fuktiga hettan i Sverige, när man får stänga dörrar och fönster och bo framför fläkten. Jag tycker det börjar bli varmt när det går upp mot 25 grader. Jag är jättefrusen av mig och fryser nästan jämt (men jag skulle definitivt äta ute när det är 20 grader!)

 • Emelie

  Haha, en sådan rolig kontrast! Kan faktiskt tänka mig att det är så, för vi svenskar är ju så värmekära att vi nästan låtsas att det är sommar fastän våren knappt börjat… Däremot kan jag tänka mig att jag skulle trivas, eftersom jag själv är så sjuuukt frusen. Vill gärna ha bastuvarmt. MEN.. Hur funkar detta väl med den dåliga isolationen i lägenheterna? Hur står fransoserna UT? (eller in, rättare sagt, haha).

 • Sofia

  Haha det är samma här i Berlin. Turisterna klär av sig för det är över 20 grader och vi andra (mig inklusive) har tunna jackan på fortfarande =)

 • Angelique

  Haha, det låter som att det skulle passa mig, ibland brukar folk skämta med mig och fråga om jag verkligen är svensk, bl.a. för att jag avskyr när det är kallt (vilket det oftast är enligt mig haha) och har lätt för att bli brun och typ aldrig blir röd i solen trots att jag egentligen har ljus hy och är ljusblond. Jag bor i Nice just nu och det verkar som att vädret här är lite mer stabilt än i Paris 😊 på senare dagar har jag börjat ha öppet fönster ibland när jag är i mitt rum för att få in frisk luft men jag måste alltid stänga efter ett tag för att jag börjar frysa och elementet är såklart på under tiden ;p

 • Christine&Paris

  Haha, du är som min syster då som också är blond och alltid blir superbrun. Fast hon är ganska svensk där och fryser typ aldrig. Haha, jag har aldrig elementet på!

 • Christine&Paris

  Nej, allt är ju relativt. För oss svenskar är 20 grader sommarvärme, medan det här snarare är vårvärme. I varmare länder är det ju ännu värre. Där går de i jeans när det är 27 grader för då är det kallt, haha!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.