Q&A

Q&A: Au Pair i Paris

Jag fick en fråga om någonting som jag tänkte att andra kanske också undrar över:

Postat av: Camilla
Heej! Alltså jag är lite stressad. Jag planerar att åka som au pair till paris snart. Och då har jag kollat upp lite om vad som gäller. Men överallt står det olika. Vet du om jag måste ansöka om uppehållsrätt i frankrike? försäkring vet jag att det räcker om jag utökar min egen. Hoppas på svar!:)

Svar:

Uppehållsrätt behöver man inte söka som svensk medborgare och du kan vara skriven i Sverige i ett år efter att du åkt. Vi kan också jobba och öppna bankkonto utan problem(en definitionsfråga i detta landet i och för sig). Detta eftersom vi är medlemmar i EU. Som svensk har man också bra rykte som ordentlig och ärlig, vilket underlättar många gånger.

En utökad utlandsförsäkring med ditt hemförsäkringsbolag bör man dock ha. Det kostar en del men skulle det hända någonting så är du fullt försäkrad. T ex vid rån, stöld, allvarlig sjukdom som gör att du måste åka akut till Sverige(att åka ambulanshelikopter kan t ex bli en dyr historia om man inte är försäkrad) etc. Den ska vara tecknad och klar och betald innan du åker, annars gäller den inte under perioden. Jag har Länsförsäkringar och jag har förstått att de är ett av de billigare. Jag betalade ca 500 kronor för en period på 3,5 månader så jag gissar att det ligger på ca 1500 kr för ett år. Åker du hem tidigare, får du tillbaka pengar.

Som au pair (om du åker via en agentur, vilket rekommenderas) krävs det dock att du skriver in dig för en franskakurs. Men det kanske du hade tänkt från början? Ett annat råd är att vara försiktig och lyhörd när du väljer värdfamilj. Det kan bli otrevliga överraskningar och om inte allt är överenskommet från början kan det hända att man blir uttnyttjad. Särskilt franska familjer kan ha lite konstiga idéer. Kulturskillnader även kallat.

Nu verkar du redan ha valt familj och jag ska inte skrämma upp dig. Det kommer säkert bli jättekul. Men våga stå på dig och lämna den svenska ”inte ska väl jag då”-mentaliteten hemma i Swea 😉 
Lycka till!


0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.