My Sweden,  Weekend

På folktomma gator

Ibland är det ganska skönt att stanna kvar i stan under en långhelg. Det kan nästan vara lite sagolikt att strosa runt i stadsdelar där gatorna är tomma från dess sedvanliga myller av människor. En ung man som snabbt cyklar förbi, två väninnor passerar fullt upptagna i en konversation med varandra, ljudet av signalen från övergångsstället som ekar i luften, den sena eftermiddagssolen som fortfarande ligger högt på himlen och påminner om att vi äntligen lämnat vintern bakom oss. Jag brukade älska de helgerna när jag bodde i Paris. När gatorna i bostadskvarteren nästan kändes spöklikt folktomma, ungefär som en scen ur filmen Inception.

I Malmö blir det inte riktigt så eftersom färre invånare flyr storstan under storhelgerna. Varför skulle vi när vi kan äta glass vid havet eller köra 20 minuter och befinna oss i en skog? Det där första gjorde jag i söndags och när jag skulle ta mig hem från Västra Hamnen så bestämde jag mig för att promenera en bit i stället för att åka buss hela vägen. Jag hade tyvärr inte kameran med mig så bildkvaliteten är inte den bästa men det fick duga.

Det händer väldigt mycket i den här staden hela tiden. Det mesta har skett de senaste 20 åren. Innan millenieskiftet fanns i princip bara industrier, övergivna byggnader och barmark i hela hamnområdet. Nu har en ny stadsdel växt fram. Det är lite coolt.
Saluhallen där i mitten på översta bilden öppnade för bara 2,5 år sedan, och den tredje bilden här ovan visar Västra Station som under sju decennier transporterade människor och gods mellan Malmö och Ystad. Från 1973 och fram till förra året stod den tom – nu är det en restaurang (som jag tyvärr bara besökt en gång). Bakom mig i spegeln syns en del av Malmö Universitet som även den ganska nyligen byggdes till för att möta befolkningsökningen. Sedan finns det vissa byggnader som är Malmö på något vis. Det känns liksom som att de alltid funnit där. Som de pastellfärgade ”tuberna” på bild ett. Det är en Valskvarn som sedan slutet på 1800-talet malt säd till mjöl, med viss ombyggnad och renovering såklart. Väldigt intressant enligt min åsikt. Någon annan som också gillar att nörda ner sig i gammal stadshistoria?

Sedan är det också ganska trevligt att flanera omkring i ännu oupptäckta kvarter och utforska nya platser. Jag tror att det får bli lite mer av den varan framöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.