Culture Paris/France

French Crossing

 

 

Det här är en ganska typisk syn i Paris under rusningstrafik på väldigt tungt trafikerade gator eller korsningar. Polisen står och visslar fram bilarna och stoppar trafiken. Ibland fungerar det inte alls utan dem då folk kör lite som de vill. Det är inte ovanligt här att man går över gatan när det är grön gubbe för att nästan bli påkörd av en passerande moped som kör mot rött. Eller så går folk bara rakt ut när det är grönt för bilarna så att bilisterna i stället måste stanna för de nonchalanta fotgängarna. Väjningsplikt då? Hahaha! As if. Man får helt enkelt vänta tills någon bil behagar stanna, eller gå rakt ut och hoppas på att de inte fortsätter köra. 

 

Det är inte heller ovanligt att du tvingas springa den sista biten över vägen för att du inser att den där bussen inte har avsikt att sakta ner trots att du har företräde. Ni kan ju förstå den onda cirkel som råder här. Alla tänker på sig själva och ingen respekterar någon. Det är roligt det där. 

 

Varje gång jag är i Sverige blir jag lika glad varje gång jag ska passera övergångsställen som inte har trafikljus. Folk stannar faktiskt för fotgängare. Det är alltid lika roligt att se folk stå och vänta på grön gubbe, TROTS att det inte finns en bil i sikte. När jag flyttade till Paris stod jag alltid kvar tills det slog om till grönt. Nu gör jag som parisarna ibland, men försöker respektera trafiken. Jag tycker faktiskt det är trevligt att vinka ett litet ”tack” till de som stannar och jag skulle aldrig springa framför en bil. Folk kan springa över vägen med barnvagnar här när det kommer bilar i 50 km i timmen på 30 meters avstånd. Fruktansvärt oansvarigt. Ibland har jag lust att gå fram till dem och säga ”sådana som du borde inte ha barn, skäms på dig!”

 

Sedan kör de ofta trots att de druckit alkohol. Tre glas vin till middagen? Ja men det går så bra att köra! Det finns med andra ord ingen nolltolerans här. Jag har avböjt ett par gånger att åka med. Inte för att jag tror att det är någon fara att åka med någon som druckit ett glas vin för fyra timmar sedan, men när de ska hoppa in i bilen efter en öl och två drinkar hoppar jag hellre över. 

 

För en fransman är vi nog väldigt strikta i Sverige. För oss är det normalt att följa lagen. Här? Not som much.

 

 

 

0 kommentarer

 • Charlotte

  Haha så sant.. Du vet låten av Veronica Maggio som går "finns det en så finns det flera"? Jag brukade sjunga den om trafiken i Paris istället. "Tutar en så tutar alla"

 • Bella

  Fast nää, tycker det är samma i Stockholm som i Paris.Folk kör snabbt och stannar sällan, för de måste ändå stanna vid alla rödljus.. värst i stockholm är nog cyklisterna. Vrickat fötter på grund av att jag behövt hoppa bak till trotoaren för att de inte stannar och alla kör som om de vore i touren.. Sen här i "småstaden" är dom jättebra på att stanna, även om man inte har något emot att vänta på att bilen passerar. Tycker det istället är jobbigast att de aldrig har på ljuset på bilarna, så om man ska gå över sen mellanstor väg ser man inte alltid om det är en bil som kör och kommer mot en, eller om den står parkerad (för att parkera på gatan är ett måste, även om det finns parkeringar/uppfarter till alla hus)

 • Susanne

  Känner sâ väl igen mig i det du skriver om trafiken här i Paris. Den senaste veckan har jag gâtt mot grönt men ändâ fâtt väja för lastbilar, cyklar, dessa cyklar som bara blâser pâ mot rött ljus! Men skulle man själv gâ mot rött, dâ blir det ett jäkla tutande. Det gäller att vara försiktig, verkligen. Roligt med dina jämförelser mellan det franska och svenska. Vad tycker du om sjukvârden i Frankrike? Du kanske redan skrivit om det, men det skulle vara intressant att läsa. Stor kram frân en annan svensk i Paris

 • Sofia

  Det är samma sak här med alkohol och bilkörning. Det är liksom inte så noga. Själv är jag dock ursvensk och håller mig fortfarande till inte en enda droppe om jag ska sätta mig bakom ratten.

 • Christine&Paris

  Jag kommer ju från Malmö, vi är lite mer civiliserade där 😉 Nejdå, men jag vet att jag gnällde över hur vårdslösa svenskarna var när jag bodde i Sverige, men det är ingenting jämfört med här i Paris!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.