Travels

En lista om resor, minnen och favoritplatser i världen

Jag hittade en lista på bloggen resfredag.se och tjuvaktig som jag är så snodde jag den rakt av. Trots att jag inte blivit utmanad. Jag tänkte att det är ett bra tillfälle för de nya läsarna här på bloggen att lära känna mig lite bättre. I alla fall när det gäller ett av mina största passioner här i livet: resor.

1. Vilket är ditt bästa, värsta och mest överraskande reseminne?

Mitt bästa senaste reseminne var helgen i Berlin i maj. Det var första gången på flera månader som jag kände mig levande. Som jag log och skrattade utan att det kändes forcerat. Att jag dessutom tillbringade tre dagar med två kära vänner som jag inte träffar så ofta gjorde det hela ännu bättre. Mitt värsta reseminne var nog när jag åkte som au pair med den fransk-italienska familjen till Italien. Under nästan en månad hade jag EN dag i veckan då jag slapp två bråkiga och bortskämda skitungar. Jag lärde mig mycket från det, men jag var så glad när jag fick åka tillbaka till Paris. Den frihetskänslan jag kände när jag satt på planet från Rom går inte ens att beskriva. Mest överraskande reseminne var helt klart det senaste till Frankrike. Jag trodde att jag skulle känna mig ensam och uttråkad, men det var en av de bästa resorna jag gjort.

Jag och Solveig i Berlin <3

2. Om du skulle åka på semester med en partiledare, vart skulle du då åka?

Frågan är om det skulle vara så mycket semester? Det känns inte så lockande med säpo hack i häl.

3. Vilken är den största kulturkrock du upplevt?

Hela mitt förra kärleksförhållande var en enda stor kulturkrock, haha. Skämt åsido. Den största kulturkrocken jag upplevt var nog när jag flyttade hem till Sverige efter fem år i Frankrike. Jag hade förändrats så mycket att jag hade svårt för att återanpassa mig. Jag känner fortfarande att jag inte riktigt passar in i den ”svenska modellen” och det är väl därför jag gärna reser härifrån med jämna mellanrum samt ser till att umgås med människor som har en öppen inställning till livet, världen och andra kulturer. Folk med tunnelseende som lever i en bortskämd i-landsbubbla har jag väldigt svårt för att förlika mig med, oavsett var de kommer från.

4. Vilken reseblogg är du ett stort fan av?

Jag läser Sofi Fahrmans blogg och har gjort det i flera år. Det är ingen renodlad reseblogg, men med det antal resdagar per år som hon ligger inne med så får man ofta följa med till alla hörn och kanter. Jag tycker om hennes energi och sätt att förmedla sina upplevelser. Dessutom är hon grymt snygg och verkar vara sådär härligt osvensk.
Sedan tycker jag att Frida som skriver bloggen Frida’s Friday tar väldigt fina bilder under sina resor, och så läser jag Janni Delérs blogg som du hittar här. Vackra bilder och roliga videobloggar.

5. Vilken global orättvisa skulle du ändra på om du hade ett trollspö?

Oj, vart ska jag börja? Jag hade sett till att alla barn i utvecklingsländer får en utbildning. Med det kommer kunnighet, och makten att göra gott.

6. Hur reser du helst (charter, backpacking, bilsemester o.s.v.) och varför?

Charter går bort. Bilsemester kan vara kul om det finns mycket att se på vägen. Jag har aldrig varit på en backpacking-resa, men om jag skulle det så hade jag velat besöka Amazonas. Det verkar helt fantastiskt. Annars gillar jag en mix, men föredrar att resa med flygplan. Jag bokar gärna allt separat och tycker inte om platser som är packade med turister.

7. Berätta om ett resmål som du tycker är underskattat och som fler borde upptäcka!

Många som åker till Frankrike väljer antingen Paris, Provence eller sydkusten. Jag tycker att Strasbourg är ett underskattat resmål. Det är en otroligt vacker stad som passar utmärkt att besöka på våren eller hösten. Loire-dalen tycker jag också att man bör besöka någon gång i livet.

Strasbourg november 2011.

8. Vilka tre storstäder gillar du mest och varför?

Får jag lov att säga fyra? Paris – för att det är som mitt andra hem. Stockholm – för att det är så himla vackert. London – för att det är så internationellt. Rom – för att jag skulle kunna åka dit varje år.

9. Vilka tre länder har den godaste maten enligt dig?

Italien, Frankrike, Thailand. Jag har aldrig varit i Thailand, men jag älskar det thailändska köket.

Fransk saucisson sec är svårslaget…[/caption]

10. Finns det något ställe du aldrig vill resa tillbaka till och i så fall varför?

Jag skulle nog inte besöka Tanger igen. Det känns som en turistversion av det riktiga Marrocko och jag hade troligtvis inte åkt dit om det inte varför att det är en knappt timmes båtfärd från Spanien.

11. Vilka språk pratar du, och hur påverkar det dina val av resmål?

Jag talar engelska och franska flytande. Sedan har jag baskunskaper i danska, och kan vissa ord och fraser på italienska och spanska. Språk påverkar inte mina val av resmål.

12. Berätta om ett möte med människor som ledde till något oväntat!

Jag har många sådana. Ett extra oväntat möte var när jag var arbetslös vintern 2013 (då bodde jag i Paris) och en killkompis till mig tipsade om en mässa för företag inom e-commerce på Palais de Congrès. Han sa ”gå dit och dela ut lite CV:n så ska du se att du snart har ett jobb”, och det gjorde jag lite motvilligt. ”Vad kan det leda till?”, tänkte jag. En av de personer jag pratade med, och som jag gav mitt CV till, kände till ett företag som sökte en svensk person till sitt internationella team. Företaget i fråga hörde sedan av sig några dagar senare och erbjöd mig ett jobb. Detta blev sedan mitt första riktiga jobb i Paris efter mina studier. Att det var ett skitföretag visste jag ju inte då, men tack vare den vändpunkten i mitt liv så lärde jag känna några av de mest underbara kollegorna jag någonsin haft, och som nu är riktigt goda vänner till mig. Så jag är väldigt tacksam för att jag gick till den där mässan och pratade med just den där personen och att just han kände CEO:n till det där företaget. Slump eller ödet? Who knows!

Tillsammans med två personer som inte bara var mina kollegor utan som jag även umgicks med mycket på fritiden.

13. Berätta om ett tillfälle när du utmanat dig själv och gjort något som du egentligen inte vågade!

Många gånger! Jag har blivit expert på att gå ur min bekvämlighetszon. Min flytt till Paris 2009 var nog det modigaste jag gjort, om man ser till mognadsnivån jag var på då. På den tiden hade jag inte samma självinsikt som jag har nu. Andra saker har varit flytten hem till Sverige, uppbrottet med mitt ex, när jag sa upp mig från jobbet i Köpenhamn, resa på semester ensam…

14. Vem är din största inspiratör i livet?

Jag måste nog säga mina föräldrar. Två helt olika själar, och det var väl därför de till slut var tvungna att gå skilda vägar, men av dem två har jag hämtat mycket av min envishet och vilja. De har lärt mig att ingenting kommer gratis här i livet, men om man ger lite extra så får man belöning för det. Jag ser upp till dem för att de öppnat upp världen för mig. När jag inte tror på mig själv så tror de på mig. Förutom dem så inspireras jag otroligt mycket av mina vänner som alla har sina unika talanger och fantastiska personligheter.

Eftersom att jag gärna vill sprida denna lista vidare så utmanar jag nu alla som känner sig manade att kopiera. Kommentera gärna om du lägger upp den på din egen blogg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.