Paris,  Travels

Drömmar om och minnen från Paris

Jag drömmer ofta om Paris. På nätterna går jag runt i min parisiska drömvärld. Spatserar längs med soldränkta trottoarer, åker metron till stationer som inte finns på riktigt och pratar franska med folk som inte egentligen är fransmän. I mitt drömmars Paris har Köld öppnat en glasskiosk på ett påhittat torg. Staden ser oftast likadan ut i drömmarna, på ett ungefär. Det finns ett kvarter som jag målat upp och det är en mix av Montmartre och något kvarter i 6:e arrondissementet. Ibland är vänner eller familjemedlemmar med i drömmen och ibland är det helt okända människor.

I eftermiddags när jag slumrade till i ett par timmar befann jag mig helt plötsligt där igen. Jag var på något slags museum som hade en stor presentbutik och mannen bakom kassan pratade väldigt fort på franska så att jag inte förstod vad han sa. Jag var även på en fest hos min kompis Jannike (som inte har någonting med Paris att göra förutom att hon besökte mig en gång för sådär tio år sedan) där alla skulle sova över. Det hela var väldigt märkligt och obehagligt på något vis och mannen som pratade fort på franska hade ljugit om någonting så jag gjorde allt jag kunde för att ta mig bort från honom. Tur att det bara var en dröm.

I stället tänker jag på trevliga minnen från Paris. Jag insåg att jag inte har delat med mig alls av den senaste resan dit så det får ni här och nu. Vi börjar från början tycker jag och första dagen av fyra. Det var den 8 juni när jag reste.

Ni som har hängt med ett tag vet att jag var i Paris med min vän Ina. Jag flög från Köpenhamn och hon från Oslo, sedan möttes vi på CDG. Vi hade tajmat det så att vi landade med trettio minuters mellanrum.
Det ösregnade när vi kom fram så vi tog en taxi från Gare du Nord till vårt hotell i 9:e. Kul med glastak!
Eftersom att det var lunchtid när vi kom fram så lämnade vi bagaget och begav oss ut för att hitta lämpligt mathål. Vi hittade en fullträff direkt. Kan tipsa om Café Père-Tanguy på Place Gustave Toudouze som ligger mellan Pigalle och St George. Riktigt god burgare!
Hej hej Ina! Vid det här laget hade det slutat regna och en blå himmel började leta sig fram.
Efter lunchen checkade vi in på rummet och fräschade till oss lite lätt. Detta var utsikten från vårt fönster. No more words needed.
Vi bodde som sagt i 9:e, precis vid metrostationen St Georges. Ett bra läge om man vill bo centralt och nära Montmartre men inte mitt i turistkvarteren kring Pigalle eller Opéra.

En stor anledning varför vi åkte till Paris var för att Ina var preggo och det därför var lite av en sista chans för oss att åka på en sådan resa ihop på några år. Här var hon typ halvvägs och man kan se den lilla bulan kika fram. I oktober fick hon en liten pojke!!!

Efter en ganska lång promenad upp till Abbesses och sedan ner igen till Galeries Lafayette, för att köpa macarons från Jean Paul Hévin, plockade vi upp varsin portion sushi och åt middag i sängen innan vi somnade nöjda och glada. Nästa dag var det någons födelsedag.

Fortsättning följer…

Det ska bli intressant att se om jag kommer drömma om Paris i natt nu när jag fyllt hjärnan så mycket med den staden.

Jag är fortsatt sjuk och sov dessutom som en kratta föregående natt så när jag vaknade mådde jag verkligen inte prima. Jag fick skjuta på en jobbintervju och har tillbringat dagen med att vila. Jag orkade aldrig duscha och byta lakan igår så det fick jag till idag i alla fall. Det var som att återfödas när jag kom ut ur duschen och sedan kröp ner i en renbäddad säng. Nu ska jag bara bli frisk också så att vi kan fira jul som det är tänkt. Det blev lite sisådär med allt som jag hade tänkt göra sista dagarna innan julafton och vi fick strunta i att köpa gran, vilket känns tråkigt, men vi åker ändå bort över jul. Det är åtminstone planen. Så får vi fira semester och ha det lite extra härligt i mellandagarna i stället.

Förresten så var jag sjuk exakt samma dagar förra året. Tradition nu kanske? Hoppas att M klarar sig den här gången. Ska ta ett covid-test i morgon för att vara på säkra sidan.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.