Cape Town Surroundings,  South Africa,  THROWBACK,  Travels

Autumn in the Southern hemisphere

 

Vårvädret har skiftat här i södra Sverige och om det inte vore för att de femtio nyanserna av grönt talar för annat, så hade man nästan kunnat tro att vi hoppat fram fem månader. Det fick mig att tänka på Kapstaden för där är de just nu mitt i den sena höstsäsongen.

I Sydafrika är – som du säkert vet – årstiderna omvända. När vi har vinter här, har de sommar där och vice versa. Sedan kommer våren hos dem i slutet på augusti och när löven börjar trilla av här, blommar träden där. Sedan kommer hösten i april. Alltså nere på södra delen av jordklotet då, inte här i norr. Ja ni fattar. Det är precis tvärtom med andra ord. I början av min vistelse i Kapstaden – när jag precis hade flyttat ner dit i slutet på november – var jag så förvirrad av detta. Det kändes konstigt att säga ”sommar” när det egentligen var mitt i vintern för mig.

I slutet på mars började löven på vissa träd runt om i ”The Mother City” skifta från grönt till gult. Även det var lite var en märklig upplevelse för jag är ju van vid att just då vänta på att vitsipporna ska poppa upp och flyttfåglarnas återkomst. Tyvärr fick jag som sagt inte uppleva vintermånaderna där nere men jag hann ta lite foton på skiftningarna i träden.

 
 

På Steenberg Wine Estate hade bladen på vinrankorna börjat bli gula och lite smått bruna.

Troligtvis det mest höstiga jag såg innan jag åkte hem. Här fanns till och med lite löv på marken.

I mitt gamla område Observatory. Den här bilden är tagen med mobilen, därav dålig kvalitet. På grund av den höga kriminaliteten i Kapstaden vågade jag vid vissa tillfällen inte ta med kameran.

Utsikt från Kirstenbosch Botanical Garden.

Sedan fanns det vissa ställen där det inte syntes att invånarna i Kapstaden var på väg mot årets upplaga av vinter. Eller ja, vinter och vinter. Det blir sällan kallare än 10 grader under natten och kan lika gärna vara varmare än 25 grader på dagen. Man brukar säga att det kan skifta mellan alla fyra årstider under en enda dag i just den staden. Eftersom att vintern i Kapstaden inte är riktigt lika kylig som den vi genomlever här uppe på högre breddgrader, så byter inte all växtlighet färgtoner under hösten och de flesta träd är fortfarande gröna genom hela vintern. Plus att staden är full av subtropiska blommor och växter, bananträd och palmer av alla dess slag.

Waterkant Village – som jag skrivit ett blogginlägg om HÄR.

 

Protea cynaroides, Sydafrikas nationalblomma, som syns lite överallt i Western Cape. Den blommar även under hösten.

Det kan vara kyligt såhär i slutet på maj, men när jag kollade väderleksrapporten nu precis så såg jag att de ska få 18-21 grader hela veckan. Här ska det vara 12-15 grader och regn. Enough said.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.