Italy

10 tips för en weekend i Rom

Jag fick för ett ganska bra tag sedan en fråga om jag inte kunde ge några tips på sådant man kan göra under en helg i Rom. Som sagt, prokrastinering är min grej så det har dragit ut på tiden. Här kommer i alla fall mina bästa tips och råd inför och under en resa till Rom.

Efter fyra besök i Rom är jag absolut ingen expert och dessutom är jag en ganska spontan resenär, så detta är en personlig lista utefter mina prioriteringar och sådant som jag tycker om att uppleva när jag reser. Det kanske inte passar allas reseprogram eller intressen, men som ni redan vet nu så är jag inte den som åker på charter, springer på museum eller går upp i ottan för att hinna med tio olika sevärdheter på två dagar. En perfekt storstadsweekend för mig innehåller minst 8 timmars sömn, långa middagar, avkoppling, lokala restaurangupplevelser, vin och planlöst strosande. Det innebär såklart att jag ibland missar sådant som är sevärt, men hellre det än att behöva semester från semestern när jag kommer hem.

1. Välj rätt säsong
Först och främst kan det vara bra att inte åka till Rom i högsäsong, precis som med de flesta storstäder närmre kontinenten. Juli och augusti är inte bästa månaderna. Ofta har alla sevärdheter högsäsongspriser, det kan bli stekhett med temperaturer på 35-40 grader, det är smockfullt med turister och många lokala restauranger eller butiker håller semesterstängt. När jag var där i april förra året var det omkring 20-25 grader, och det kan vara lika varmt i oktober.

2. Klä dig lite kontinentalt för minimal turistkänsla
Fotriktiga skor och ryggsäckar som rymmer våtservetter, tre objektiv och en 1-liters flaska vatten i all ära, men jag måste säga att det är mycket trevligare att tillbringa en weekend i en europeisk storstad utan att känna sig som en stereotypisk amerikansk turist. Detta är såklart individuellt för vad man föredrar, men enligt egen erfarenhet så blir jag bemött annorlunda när jag ser ut att smälta in med lokalbefolkningen. På ett positivt vis. Plus att du undviker att bli lurad på extrakostnader för att det står ”dum och rik turist” i pannan på dig.

3. Lämna turistmassan
Som jag alltid skriver när jag tipsar om Paris; sök dig bort från turistområdena och promenera på mindre gator. Där är det troligt att hitta mysiga små tavernor och familjeägda restauranger med genuin och prisvärd mat. För övrigt innebär detta även att det är värt att titta på priserna. En cappuccino på ett lokalt café i Rom ska inte kosta mer än 2 euro, max. Annars är det dyrt!

4. Besök Villa Borghese

Denna stora park ligger ganska centralt i Rom och det går att promenera dit via Piazza di Spagna eller Piazza del Popolo. Du får inte bara uppleva en fantastisk utsikt över Rom, utan även en enormt vacker trädgård med apelsinträd, dammar och ett fantastiskt växtliv. Det finns även kaféer i parken. Det är ett perfekt utflyktsmål för en söndag då de flesta butiker är stängda i Italien.

Utsikten över Rom från Villa Borghese.

5. Aperitivo innebär gratis tilltugg
Vänta med att beställa in snacks tills du fått din dricka. Det fina med Italien är att du ofta får någonting att mumsa på till din Apérol Spritz, vare sig det är oliver, snacks eller små snittar med god topping.

6. Vilket får mig att tänka på Aperol Spritz…
Aperol är en italiensk likör som blandas med sodavatten och Prosecco med en klyfta apelsin som dekoration – et voilà, den omåttligt populära drinken Aperol Spritz! Den är varken för söt eller för bitter. En perfekt fördrink innan maten!

7. Köp glass på Gelateria del Teatro

Utan tvekan en av de bästa glassupplevelserna jag haft i Italien. Då har jag ätit mycket glass på flera olika platser i det här underbara landet. Jag lovar att du inte kommer att bli besviken.

Om det finns bland smakerna så tar jag alltid kokosglass. Älskar det!

8. Strosa runt i stadsdelen Trastevere

Jag har sagt att nästa gång jag åker till Rom så ska jag bo där. Det var så mysigt att jag på allvar övervägde att flytta till Rom likt Julia Roberts karaktär i Eat, Pray, Love och hyra en liten studio i Trastevere. Kvarteren öster om Viale di Trastevere är inte riktigt lika exploaterat av turismen, och otroligt mysigt.

Läs mer: Rome – Trastevere

9. Vatikanstaten – skippa minishortsen

Italien är ett katolskt land och Vatikanstaten är en ännu mer konservativ stat (För du vet väl att Vatikanstaten är ett eget land? Världens minsta faktiskt!). Att besöka denna fantastiska plats är ett måste men du får inte lov att visa för mycket hud om du ska på in i kyrkan. Bara axlar eller ben som visar för mycket hud resulterar i ett avvisande i dörren. Jag har endast varit inne i Basilica di San Pietro, men tydligen är trädgården helt fantastisk också. Basilikan är öppen varje dag och går att besökas på egen hand, men trädgården är guidade turer only.

10. Välj en guidad tur på Colosseum

Under helgen kan kön slingra sig runt halva monumentet och om det är något som, enligt min mening, är bortkastad tid under en weekend i en av världens vackraste städer, så är det att köa. Det är i och för sig alltid bortkastad tid att stå i en kö. Guiderna står utanför och så får du gå in med en liten grupp och skippar således kön. Väl därinne kan du såklart avlägsna dig om så önskas, men det kan även vara kul att få höra lite historia för ofta är de väldigt pålästa.

Läs mer: Colosseum

Några extra tips…

Shopping

♠ Missa inte underklädeskedjan Intimissimi. Deras bastrosor är så himla sköna. Tänk bara på att storlekarna är italienska = mycket mindre än våra europeiska.
♠ Butik i Trastevere med handgjorda läderprodukter → Carlo Cecchini

♠ Ett hotell jag bott på i Rom → Hotel Alpi
♠ En livfull, lokal restaurang → Trattoria Vecchia
♠ En mysig och enkel lunchbistro nära Vatikanen Lumi Bistrò

Rom-guider från andra bloggare som jag hittade ↓

♦ Annika, som driver resebloggen Resfredag, har även hon skrivit en riktigt bra och välkomponerad guide till sina bästa ställen i Rom. Du hittar den HÄR! Jag kan verkligen flagga för det där med Hop-on Hop-off. Jag åkte en sådan buss första gången jag var i Rom och precis som Annika skriver så ger det en möjlighet att lära känna stan lite.

Frida har bott i Rom och efter hennes senaste besök i stan så satte hon ihop den ultimata guiden. Den kan du läsa HÄR!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar den här typen av inlägg ♥

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.