Paris Tips

Svar på frågor om Paris!

Från Penny:

Hur flyttar man till Paris? Vad ska man tänka på? Hur ska man förbereda sig? Tips? Min plan är att åka dit & plugga franska & på så vis få bostad ordnad via skolan, plus att kunna ta csn för uppehället. Sedan har jag tänkt försöka stanna kvar, och det vet jag inte riktigt hur det ska gå till…

Svar:

När jag flyttade dit hade jag bara 2 veckor på mig att förbereda mig både mentalt och praktiskt. Jag sparade undan från min lön hela vintern och våren utan att riktigt veta om eller när jag skulle våga ta steget och flytta till min drömstad. Jag tror faktiskt att det är bättre att inte förbereda sig för mycket utan bara ta det som det kommer. Är inte det typiskt svenskt att planera typ ett år innan man ska göra någonting? Vissa saker måste man kanske såklart fixa innan, t ex översätta betyg, ordna papper för att få bostad och sådant, men bäst blir nog att bara göra det. Jag brukar boka mina flygbiljetter mellan 3-4 veckor innan jag åker till Paris och det blir sällan dyrare än 100 euro. Tänk inte så mycket utan bara bestäm dig!

Ett tips är dock att redan innan förstå att standarden inte är som i Sverige. Bostäderna är mindre och inte lika moderna(när fransmän renoverar så är det ofta lite halvdant eller halvfärdigt gjort). Man betalar även chauffage(värme ingår i hyran i Sverige) utöver hyran och det är ofta dåligt isolerat vilket gör att det ibland är svinkallt inomhus. Bor man i ett chambre de bonne så kanske man har oturen att ha toaletten i korridoren(been there done that). Sen underlättar det om du kan lite franska innan, grunderna i verben och har lite vokabulär att använda dig av.

Om du vill stanna kvar och kan lite franska så kan du alltid få jobb som svensk. Inga problem alls!


Min favoritpark i 17:e, Square des Batignolles.

Bonjour!!! Kollat in dina bilder från Pariiiiis… Å vad underbart. Ska dit snart och vad får man absolut inte missa?? Gryma restauranger, vilket område ska man bo i? En weekend bara. Så mkt frågor, men detta e det viktigaste… Kanske kommer mera 😉

Svar:

Nu vet jag inte om jag skriver för sent. Du kanske redan varit där? 
Hur som helst så skulle jag rekomendera att inte bo mitt i centrum. Det innebär bara alldeles för dyra hotell med små rum och dålig standard. Jag gillar området runt 8:e, 9:e och 17:e… alltså lite där de möts. Ungefär. Att bo på Champs Elysées är inte att rekomendera. Även 6:e och 7:e är trevliga och inte så turisttäta.
Lite tips på några restauranger jag gillar kan du hitta i detta inlägget.
Även på rue Montergeuil (metro Etienne Marcel eller Sentier) och sidogatorna där omkring har trevliga ställen med allt från indiskt till italiensk och cubanskt. På Place de St Honoré (metro Tuileries eller Pyramide) finns en drös med resaturanger. Vissa är lite dyrare men det finns prisvärda alternativ.
På gatorna rue Princesse och rue Guisarde i 6:e (metro Mabillion) finns också restauranger och även trevliga barer.

I övrigt beror det på när man åker till Paris. Är det en helg så blir alla turistattraktioner ganska jobbiga eftersom att det då är så mycket turister. Ett besök i Eiffeltornet kan ta 4 timmar med allt köande t ex. Sen är alla fina parkerna ett måste men vackrast under vår, sommar och tidig höst! Marais (metro St Paul, Rambuteu, Hotel de Ville) är trevligt för en fika och shopping. Där finns även mycket second hand-butiker. På rue Vielle du Temple ligger bl a ett mysigt brasserie som fiúngerar bra som kaffe/vin-paus för shoppingfötterna.

Vad gäller praktiskt så kan det vara värt att köpa ett Passe Navigo för buss och metro, det kostar ca 18 euro för en vecka och går bara att ladda mån-sön. Alltså lönar det sig bara om ni är där ons-sön eller tidigare. Men värt det om man vill kunna ta sig runt lätt!
För en helg funkar det bra med en ”Carnet”, men 10 biljetter. Du kan byta merto hur många gånger som helst på samma biljett men på bussar får du ta en per tur.
Om ni är där en vecka så undvik shopping på lördagen. Då är det ungefär som 26:e december OCH lönelördag i Stockholm, i ett. Tio minuter och svordomarna flyger ut ur munnen. Lovar!

Hoppas ni, och andra, fått lite tips och hjälp! Om ni har mer frågor är det bara att fråga 🙂

0 kommentarer

  • Althea - En nörd

    Jag ska ev. åka till Paris i sommar och fann din blogg och har lusläst hela den här kategorin nu haha! Men jag tänkte på det där med metro/busskort. Jag kommer åka under 4 vardagar, mitt i veckan alltså. Vilket reskort är bäst att satsa på då? Sen så hörde jag nånstans att många resturanger o så har semesterstängt i Aug. Stämmer det? Tänkte att det kanske påverkar resan om mycket är stängt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.