My Sweden

Jag ska aldrig mer ta dig för givet

Som utlandssvensk blir jag lätt lite patriotisk, vilket inte direkt var fallet när jag bodde i Sverige. Öronen spetsas när någon pratar om ”Suède” eller ”suédois” för det är ju MITT land. Jag kan sitta vid middagsbordet och stolt berätta om hur modernt och utvecklat det är. Allting är bättre i Sverige än i Frankrike, nästan i alla fall. Och antagligen bara för att jag inte bor i Sverige. Det som annars är vardag blir lyx och det där självklara uppskattas på ett helt annat sätt. Till exempel att sitta och läsa Sydsvenskans alla delar och bilagor samtidigt som jag äter ostmackor på grovt bröd. Ren och skär lyx.

Jag ska aldrig mer ta havet för givet, eller möjligheten till att läsa svensk tidning i pappersform. Jag ska ta tillvara på allt det där jag tidigare såg som en självklar del i vardagen. För Sverige är mitt land och jag är stolt över det. Utvecklingen, den oskuldsfulla och orörda naturen, ärligheten, enkelheten, friheten…

Paris är mitt hem nu men jag är glad över att få se Sverige ur en annan synvinkel när jag kommer hit. Sådär så jag kan komma hem och älska mitt land, i stället för att förbanna mig över det.
För Sverige är världens bästa land, nästan.

Vad är Sverige för er?

0 kommentarer

  • Anna - om konstnärslivet i Paris

    Åh, på pricken! Jag behöver inte skriva någonting, jag känner exakt så! Idag är jag så trött så det var en befrielse att få läsa dina ord, formulerade så som jag själv hade velat formulera dom! Enkelheten, naturen, ärligheten, det kollektiva tänkandet! Njut av vårt hemland! 😊

  • Magdalena

    Skulle nog behöva flytta utomlands för att känna som du gör för Sverige. För mig just nu känns Sverige tråkigt. Känns som att gräset är grönare på andra sidan (men jag kan ha fel). Istället drömmer jag mig bort till något annat land. Älskade Frankrike, rivieran när jag var där och om jag hade flyttat hade det nog varit i europa på behagligt avstånd "hemifrån" 😊 Älskar människorna i andra länder för de känns så mkt mer öppna och trevliga och vänliga och sociala jämfört med svenskar (som såklart det också finns många av här men överlag liksom.)

    Hade nog velat bo i ett varmt land. Sverige känns så "grått" och "tråkigt" jämfört med andra ställen. Kanske för att jag är trött på det eftersom jag bott här alltid. Men håller med om naturen och älskar att kunna gå i skogen eller vara vid havet. Jag är glad jag bor nära havet nu iaf och gjort alltid, hade varit svårt vänja sig av vid det. Men det är väl en sådan sak jag hade märkt om jag flyttat att jag tagit för givet. Men jag är mest intresserad av kuststäder så då hade jag nog flyttat till en sådan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.