Travels,  Vacation

Hur är det att resa på semester ensam?

Jag lovade att skriva ihop en liten summering av min resa till södra Frankrike och eftersom att jag fick frågan om jag reste dit på egen hand så kommer här ett inlägg om mina upplevelser och tankar kring det.

Ja, jag åkte iväg utan sällskap. Jag har rest ganska mycket de senaste sju åren och är van vid att ta mig från a till b utan att förlita mig på någon annan. Eftersom att jag för det mesta möts av vänner, familj eller pojkvän (detta var alltså när jag pluggade i Malmö och ”pendlade” till Paris med jämna mellanrum för att hälsa på) när jag väl nått min destination var detta en ny upplevelse. Innan resan ner till Frankrike för ett par veckor sedan hade jag aldrig åkt iväg på en semesterresa ensam. Jag var övertygad om att jag skulle bli uttråkad inom loppet av bara ett par dagar, men det var överraskande nog riktigt trevligt och roligt. Jag tror att alla skulle behöva göra det någon gång i sitt liv. Vare sig det är en weekend till Madrid eller en vecka i New York. Såklart finns det för- och nackdelar med att inte ha någon vän eller partner med sig, men i det långa loppet så träffar man på så mycket människor och de flesta är mer öppna för att prata med dig när du inte har ett helt kompani med dig.


Fördelar med att åka iväg på en resa ensam

 • Du bestämmer till 100%

Vart du än ska åka, vad du än vill se och var du än vill bo så behöver du inte anpassa dig till någon annan. Vill du ligga på stranden en hel dag så kan du göra det. Tycker du att en stad är tråkig, så kan du åka någon annanstans. Har du lust att shoppa en eftermiddag? Ja då finns det ingen som står som en hök över din axel och undrar när ni ska gå vidare. Du behöver varken kompromissa med din tid eller dina intressen.

 • Du blir mer intressant som person

Flera personer som jag mötte när jag var iväg tyckte att det var häftigt att jag var iväg på en resa utan sällskap av någon annan. ”Reser du ensam? Coolt!”. Jag berättade om min blogg, knöt band med hotellpersonalen och småpratade med andra som var på resande fot. Folk är vänligare och mer måna om att du ska vara nöjd med service, mat etc. Dessutom blir det snarare helt tvärtom än man kan tro att till exempel äta middag ensam för när du sitter en person vid ett bord så blir många servitörer väldigt måna om att du INTE ska känna dig ensam. De pratar med dig och blir nyfikna på vem du är och vad som tagit dig dit.

 • Du utmanar dig själv och blir mer självständig

Är du en sådan som gärna lämna över det till andra att boka hotell, beställa mat och fråga om vägen? Glöm det! Nu får du en chans att klara dig själv. Efter några dagar utomlands där bara du kan komma förbi alla hinder på vägen så kommer du vara street smart as hell. Nu har du ingen som kan ta ett kort på dig vid den där fantastiska utsikten, vilket innebär att du måste fråga någon att ta ett kort på dig. Om du gått vilse så måste DU hitta rätt. Om du blir lurad på notan så måste DU sätta dem på plats. Att lita på sin egen förmåga kan vara svårt men med detta växer både självförtroendet och självkänslan.

 • Du träffar på intressanta människor och skaffar nya vänner

Om du är lite blyg och en mer introvert person så är detta den ultimata utmaningen. Prata med bordsgrannen under middagen, eller fråga den trevliga ensamresande tjejen/killen på ditt hostel om ni ska ta en kaffe ihop. Många som åker på längre resor ensamma känner vid en tidpunkt ett behov av gemenskap. Även folk i sällskap är ofta öppna för att konversera. Jag bytte till exempel Facebook med en trevlig amerikan från Kalifornien efter att vi stött på varandra på en uteservering i Èze. ”Let me know if you’re ever in San Diego”, sa han när jag gick. Kanske ses vi aldrig igen, men annars så var det ett möte jag kommer minnas.

Jag fick en 10-årig svensk pojke att ta en bild på mig i Antibes och han visade sig vara en riktigt bra fotograf, haha.

Nackdelarna är inte så många faktiskt, men den största är väl att det blir dyrare att resa ensam. Delar man hotellkostnaderna så blir det billigare (i Nice bokade jag som sagt ett B&B och betalade nog lite mindre eftersom att det vara var jag). Det kan även kännas lite tråkigt på kvällarna. Sista dagen kände jag att det var synd att inte kunna sitta och snacka skit med en god vän medan jag åt middag. En nackdel, om man är trött och inte känner för att prata med någon, är att du blir ett föremål för att prata och uppehålla konversationer när du sitter ensam. Ni kanske minns den färgstarka damen jag mötte min första kväll i Nice?

En annan aspekt är att man som ensam tjej vissa gånger kan känna sig lite extra utsatt. Beroende på vart du åker så finns det män som gärna tar sig friheten att tilltala dig eller vissla efter dig som om du vore ett objekt. Blonda, blåögda skandinaviska tjejer är relativt exotiska i södra Europa. På gott och ont. Ofta så skrattar jag bara åt det, men ibland kan det vara riktigt irriterande.

Förutom det så finns det faktiskt inte många negativa sidor med att resa iväg på egen hand. Nu kan jag bara tala efter egna erfarenheter, och har ingen aning om hur det är att till exempel backpacka i Thailand i en månad, men just en sådan här resa passade mig perfekt just nu. Summa summarum så kommer jag definitivt åka iväg såhär ensam igen. Nästa gång skulle jag till och med gärna åka på en längre resa utanför Europa. Vart det blir återstår att se, men det blir nog inte i år.

//My experiences from travelling on my own to south of France. For translation, please use the google translate tool in the ”About me” menu on the upper right corner.


0 kommentarer

 • ISA

  som vanligt ett superbra och genomarbetat inlägg (haha varför låter jag som nån lärare som kommer med respons på ett arbete?). Jag har själv rest ensam till LA och det är verklgien inte så läskigt som folk tror. Man utvecklas såå brutalt mycket mer än om man har någon annan med som kan ”skydda” och göra det man tycker är jobbigt. Vill faktiskt resa mer på egen hand, inte helt fel att lära känna folk runt om på jorden heller.. gratis boende i framtiden liksom 😉

 • christinestories

  Hej Hanna, annonserna är google ads och tillhör finest.se. Jag får inte betalt för dem utan jag får betalt för antal unika sidvisningar 😊 Kram C

 • christinestories

  Haha, men lite pepp och komplimanger à la lärare är alltid uppskattat 😉 Så tack! <3 Och en resa till LA på egen hand låter riktigt modigt! Vad gjorde du när du var där? Grymt av dig att du vågade göra det! Kramar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.