Travels,  Vacation

17e mai i Oslo

Jag har inte ens packat upp min resväska efter helgen i Oslo. Kläderna ligger där, skrynkliga och smutsiga, som en påminnelse om hur slarvig och lat jag är. Hur gör ni som packar upp direkt när ni kommer hem från semestern? Självdisciplin? Jag vet inte om jag någonsin har packat upp resväskan direkt när jag kommer hem. Mitt rekord är nog 1,5 vecka som en resväska legat ouppackad här hemma.

Nu kom vi in på ett helt annat ämne än det jag faktiskt skulle skriva om. Nämligen 17 maj. Eller Syttende mai som norrmännen säger. Det var ju delvis därför jag åkte till Oslo just den helgen, förutom att jag även skulle hälsa på min vän Ina. Hon är norska och bor i Oslo, men vi träffades faktiskt när vi båda bodde i Paris för sådär ett decennium sedan (på riktigt). Då var vi young and restless. Nu är jag old and restless. Nu spårar jag ur igen…
Jag landade på Gardemoen på torsdagskvällen och blev upphämtad på Oslos tågstation. Inte av någon privat chaufför då alltså. Det var bara Ina. Tyvärr. Hehe skojar! Jag blev så glad när jag såg hennes välbekanta ansikte. Hon har typ inte åldrats på tio år. Vi tog bussen hem till henne, åt lite yogurt och plockade upp där vi slutade sist ungefär. Det är väl så riktig vänskap utspelar sig. Då det inte känns som att någon tid har gått. Sedan somnade vi strax efter midnatt.

Nästa morgon vaknade jag till strålande solsken och en orkester som gick och skrålade på gatan utanför. Klockan åtta på morgonen. Jag lyckades somna om och sova till kl 10, sen vaknade jag igen och då hade Ina lagat till värsta lyxbrunchen. Så vi satt på balkongen och åt medan vi sneglade bort till frukostfesten på som hölls på takterassen på andra sidan gatan. Norges nationaldag är årets största jippo och börjar redan på morgonen med champagnefrukost. Sedan går de runt i en alkoholiserad dimma hela dagen. Lite som Valborg i Sverige fast för vuxna i stället för tonåringar.

Ina hade en bunad på sig, vilket är ett finare ord för folkdräkt. Jag fick veta att dessa dräkter kan kosta upp mot 40-50 tusen kronor. Helt galet! Jag tycker att hon är så vacker i den här. Hon ser ut som en norsk sagofigur.

Själv hade jag ingen bunad, men jag klädde mig i norska flaggans färger. Byxorna köpte jag ganska nyligen och blusen har jag ju redan visat innan. Båda är från H&M men den senare går nog inte att få tag på längre eftersom att jag köpte den på rea.

Ina korkade upp en flaska Prosecco och sen skålade vi i den 22-gradiga försommarvärmen.

Det här är Anne-Katt. Hon har varit gatukatt så hon var väldigt skygg. Det tog ett tag innan hon lät mig klappa henne och varje gång jag gick förbi så kutade hon in under en möbel. Men visst är hon söt? <3

När vi var redo så begav vi oss ut på stan. Jag var ganska förkyld och kände mig tjock i huvudet, men med vädret som Oslo bjöd på gick det inte att klaga på snor i näsan. Jag svalde två panodil och tog på mig solbrillorna.

Det var många som hade bundor och jag såg inte många som var exakt likadana. De har olika beroende på vilket landskap de kommer från, precis som vi har i Sverige. Jag tyckte att alla människor var så fina i sina dräkter.

Vi blev sugna på någonting att dricka så vi satte oss på en italiensk restaurang i södra delen av Grünerløkka. Ordspråket ”Great minds think alike”, kunde inte varit mer passande vi när båda nästan i kör sa att det vore gott med en Aperol Spritz.

När jag la upp den här bilden på Instagram så kommenterade någon att Ina är lik Jennifer Lawrence. Jag har aldrig tänkt på det innan men jag måste faktiskt hålla med. J.Law är ju en megababe så det är inget annat än en komplimang.

Där satt vi länge och njöt. Pratade om livet, åt smårätter och var high on life. Jag ber om ursäkt för alla Millenials-uttryck men det håller mig ung.

När vi betalat gick vi förbi baren bredvid och sa hej till några av Inas vänner, men bestämde oss för att åka hem en sväng och mellanlanda. När vi sen vilat lite tog vi Proseccon i högsta hugg och traskade hem till ett gäng killar som bjöd hem oss på fördrink, innan vi slutligen hamnade på terassen på nattklubben LaWo.

Jag har bara GIF:s (som jag inte vet hur man infogar här) och en videosnutt från kvällens eskapader, men det kanske är lika bra. Låt oss bara säga att dagen avslutades med dans, GT’s, avvärjande av en lite väl påflugen snubbe och efterfest i en av Oslos förorter. Jag var inte så pigg på lördagen men fick i alla fall en kväll att minnas. Låt oss lämna 17:e maj-firandet med det.

Ha det!

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.