Culture Paris/France

14 juli – Revolution Day


Från TV nu på morgonen

Idag är det den 14 juli, Frankrikes nationaldag som firas sedan 1789 då Bastille stormades och den franska revolutionen inleddes. Det flyger en massa militärflygplan över stan, det låter som tusan. Lite småläskigt faktiskt. Varje gång jag hör ljudet av dem ryser jag av obehag. De flyger sjukt lågt! Vanligtvis är det förbjudet att flyga över Paris och man måste ha tillstånd för det. Det är för bullrigt. Men idag är det öppet flygrum för franska flygvapnet. Under några timmar idag stängs Champs Elysées från trafik och det kommer hållas en parad längs hela gatan.

Vi hade tänkt gå dit och titta men helt ärligt tror jag bara det kommer bli jobbigt. Det lär ju vara MILJONTALS människor. Vi får se. Fint väder är det i alla fall! Kanske en picknick i stället?

Update: Paraden var tydligen redan på morgonen, häftigt att se på TV! Enligt min egna privata franskaprofessor(pojkvän) så är det elever från olika militärskolor(bl a marinskolan i Brest där en kompis till oss precis fått sin examen) plus en del av franska militärförsvaret som marscherar i paraden. Det började vid Triumfbågen och Sarcozy står på ett podium vid Place de la Concorde, där det slutar.

0 kommentarer

  • Sofia

    Just ja, vi har ju firande här i stan också. På Pariser Platz för att vara bestämd =) Men men, vädret är ingen höjdare så de får nog fira själva…

  • Sofia

    Hoppas på det jag med, har lite ärenden att fixa.

    Tack! De ligger på runt 2000-2500 sek. Dessa kostade 1200 på rean. Kvalitén är grym tycker jag och de är ruggigt sköna. Men som det mesta kan man hitta bra priser om man letar runt på nätet och vill betsälla från andra länder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.