Okategoriserade

Svar på tal

Jag kom på nu att jag ju helt glömt på en sak. Lite sent kanske men här kommer svaren på frågorna ni ställde till mig. 🙂

Postat av: Mia
Jag är ju rätt ny på din blogg, så jag undrar lite hur det kommer sig att du hamnade i Paris? Rekommenderar du staden för weekendtrip eller behöver man längre tid för att uppleva det viktigaste? 🙂

Kram!
 
Att flytta till Paris under en period har alltid varit min dröm. Men det var efter att det tog slut med mitt ex efter ett 3,5 år långt förhållande som jag bestämde mig för att sluta vara feg och ta tag i drömmen. Jag kände att det var dags. Det har varit jävligt jobbigt ibland men jag ångrar inte en sekund att jag åkte. Jag hade snarare ångrat mig sen om jag INTE gjort det.

Man behöver helt klart mer än en helg för att uppleva Paris, men är en weekend allt man har råd med(det är ingen billig stad) så skulle jag rekomendera att skriva en lista på allt man kan se och göra. Sen rangordna det som är viktigast och bara prioritera det som man verkligen vill se och göra. Semester är semester och man ska inte stressa genom fredag, lördag söndag för att hinna Eiffeltorn, muséer, shopping, marknader etc. Tycker man att konst är superintressant så prioritera det men känner man inte att antikens grekland på Louvren är sådär superspännande så känn inte något ”måste” att du ska spendera en eftermiddag där.

Njut av atomsfären och promenera runt i alla fina parker och bara njut av allt det vackra.
Paris är finast från april-oktober tycker jag nog, så jag skulle rekomendera att åka då. Eller månaden innan jul med all belysning. Men augusti är en tråkig månad, för varmt, bara turister och mycket är semesterstängt!


Postat av: Emma- Mitt liv i Milano

Jag pratade faktiskt franska förut.eller pratade och pratade. jag har släkt i frankrike så förstod det mesta och kunde göra mig förstådd. jag tyckte dock att det var rättsvårt att uttala korrekt, så när jag lärt mig tillräckligt med engelska i skolan började jag prata engelska med alla vänner och släkt, så då försvann alla mina franska kunskaper nästan. Förra året var jag 4 veckor hos min moster och morbror i paris och efter det så förstod jag nästan allt va de sa, så någon stans finns det,men vad man glömmer fort! Kunde du någon franska innan du åkte? Hur länge har du varit där?

Mmm, det här med att kunna engelska är både bra och dåligt. I början tog jag till det direkt, men med min kompis Iryna gick det inte eftersom hon inte kan engelska. Så vi har hela tiden fått försöka. I början var det ganska jobbigt, haha! Jag kunde inte PRATA franska när jag kom hit, men jag kunde vissa fraser och grundverben. Nu i efterhand så inser jag hur dålig jag var på franska då, haha! Nu pratar jag franska med alla fransmän jag träffar på. Oftast funkar det bra!
Har varit här i lite mer än 5 månader nu. Time flies! 🙂

Postat av: b
Här kommer några frågor från mig.
Vad gör du när ingen ser på?

Hemligt. 😉 Nej men jag brukar sjunga mycket och högt när ingen ser på. Och dansa. Sen brukar jag städa halvnaken… eller jag gjorde det när jag bodde i min lägenhet i Sverige. Går inte direkt när man hyr ett rum, haha!

Vad är det första du gör när du kliver upp på morgonen?

Först och främst så förbannar jag min väckarklocka för att den finns, sen dricker jag vatten. Måste alltid göra det innan frukost. Vet inte varför… tvångstanke kanske. Är jag ledig så ligger jag gärna kvar under täcket en stund. Älskar att helgmysa med frukost i sängen! Antingen läsa en tidning/bok eller se någon film eller serie. Sen klär jag på mig och sminkar mig. Ganska normala saker med andra ord.

Hur är din drömkille?

Humoristisk, generös, omtänksam, framåt och inte rädd för att ta för sig. Jag är en självständig person så han måste vara egen och ha ett mål i livet.

Om du fick ändra på tre saker hos dig själv – vad skulle det vara?

Att jag har så förbannat svårt för att ta beslut, mina hemska tår som är missbildade och att jag ofta förväntar mig det värsta i olika sítuationer. Jag har svårt att lita på andra och på min egen förmåga.

Vad är du mest stolt/nöjd över hos dig själv?

Kroppsligt: Mina fylliga läppar och mina starka och fina naglar.
Personlighet: Att jag är envis, att jag inte skäms för att ta för mig och stå upp för mig själv och att jag klarat mig genom alla svåra perioder i mitt liv utan att ge upp.
Sen sjunger jag ganska bra och är duktig på svensk grammatik. 😉

Vill du gifta dig och få barn?

Självklart. Some day. 🙂

Postat av: Amanda
Vad gillar du bäst med Paris, och vart hittar man bäst shopping! =)

Det är en stad där man kan hitta allting. Ingenting sover(förutom på söndagar och måndagar då det mesta är stängt) och det finns caféer, restauranger, boulangerier, brasserier etc ÖVERALLT. Man kan gå ut och äta middag kl tolv på natten om man vill. När stänger de köken på restauranger i Sverige? 22.00?
Sen att det finns småbutiker till allt. Fromagerie, boucherie, boulangerie, frukteri, papiterie. Man kan köpa tidningar i pressståndet på gatan och behöver inte stå i kö i mataffären för att köpa dagens tidning.

Människorna njuter mer av livet här. Tar sig tid att sitta ner och dricka sitt kaffe och springer inte runt som idioter med en take away-mugg som vi gör.
Det finns så mycket vackert här med. Jag kan åka en vanlig till jobbet-tur med bussen och så helt plötsligt så dyker ett palats upp på höger sida. Det blir inte så himla kallt som i Sverige på vintern. Under noll grader är ovanligt. Sen älskar jag att känna att jag lär mig franska varje dag, hela kulturen med alla glada och trevliga människor. Alla är väligt artiga och öppna. Man håller upp dörren för varandra. Man önskar en trevlig dag och kväll. Det är mysigt.
Sen alla parker som jag så fina. Det älskar jag!

Shoppingen finns över hela stan.
Forum des Halles är bra om man vill ha allt under samma tak, där finns allt från H&M, Zara och Benetton till Sephora, Starbuck’s, bio och stora sko-butiker t ex.
I Marais ligger alla trendiga och dyra butiker men även en massa vintage-affärer och små charmiga butiker med t ex smycken och annat.
rue de Rivoli kan man hitta H&M, GAP, varuhuset BHV(som en megastor Åhlens City, har 6 våninger missa inte hemavdelningen!), miljoner skobutiker, Zara, Naf Naf, Etam(som har fina underkläder med bra kvalitet), Bershka m.m.

rue Montaigne ligger bl a Dior, Chloé, Hermès etc. Även runt rue St Honoré och Place Vendome ligger en del lyxbutiker.
Champs Elysées ligger mer mainstream-butiker än dyra lyxbutiker. Men såklart finns ju den stora LV-butiken där och Hugo Boss, Cartier etc. Sen ligger där en stor Nike-butik och en stor Adidas-butik. De flesta butiker på C-E har även öppet 7 dagar i veckan till midnatt.

Sen finns det Printemps och Galerie’s LaFayette som ligger precis brevid varandra, där man kan hitta allt från skor från Balmain till bastoppar från Kookai(som förövrigt inte alls är som i Sverige). Sen har de båda en stor sminkavdelning där man typ kan gå vilse.
Och när man är där så kan man gå ner till Operan där det har öppnat en ny Japansk butik som heter Uniqlo. De har billiga baskläder.

Postat av: michaz
oooh, vad gör du i paris ? ritkigt nice 🙂 så fin stad
Jag jobbar och pluggar franska. Ja det är en fin stad! 🙂

Postat av: Ironielle
Hmm.. hur ser en optimal helg ut för dig?

Olika. Oftast jobbar jag och går i skolan på vardagarna och går då upp tidigt. Så att få sova ut kallar jag helg. Sen kanske ta en kaffe med vänner, äta middag ute, gå och titta på någonting som t ex muséer. Bara ta dagen som den kommer är något jag börjat uppskatta sen jag kom hit.
Brunch är mysigt eller bio. Utekväll eller ett par drinkar på en bar med Happy Hour är inte att underskatta heller.
Postat av: Nina
När kommer du hem? 😉

Jag är hemma. 😉 Nej men jag vet inte. Tiden får utvisa. När jag är trött på det så drar jag hem. Men då ska jag ha en plan som t ex en utbildning som jag sökt till eller ett jobb redan när jag kommer hem. Jag kommer åka hem till nästa sommar åtminståne. Om jag sen åker tillbaka till hösten eller stannar kvar får jag fundera över då.

Postat av: Karin
Hur länge har du varit i Paris?

Lite mer än fem månader nu. Första gången jag är utan familj och vänner så länge så jag saknar dem nu.

Sett någon kändis? 🙂

Haha, nej. Men sen kanske jag gjort det utan att veta vem de är, finns ju många kända fransmän som jag inte känner till. 🙂

Vad är största skillnaden mellan svenskar och fransmän?

Svenskar planerar allting i vardagen och helgerna har man redan bestämt flera veckor i förväg. ”Älskling vad säger du om nästnästa lördag om vi skulle bjuda över Erik och Stina på middag?”. Här ringer man samma dag och bjuder över folk. Eller så dyker de typ upp bara och det är inget märkligt.
Sen är fransmän väldigt artiga och formella. Man säger god dag och god kväll, och varsågod och ni och er. I Sverige är vi mer avslappnade med och det är inte många som tilltalar med Ni i butiker och alla säger ”hej”. När man går in på ett boulagerie och ska köpa en croissent så säger man s’il vous plaît efteråt. I Sverige
säger man knappast ”en kanelbulle är ni snäll”. Möjligt vist tack. Men inte lika formellt.
Sen njuter fransmän mer av maten. I Sverige slänger man i sig middagen i hundraåttio, här äter man långsamt och det är ALLTID bröd och dessert till. Även om det bara är en frukt eller yogurt. Även till lunch är det trerätters oftast.

Var i sverige bor du? Eller varför skrev du åka ”hem” till Köpenhamn i ett tidigare inlägg? 😛 Bor din familj där?

Kommer från Malmö men när man flyger utrikes till och från när man bor i Skåne så får man åka från/till Kastrup. Som är Köpenhamns flygplats. Den ligger 20 min med tåg från Malmö Central så det är nära!
Malmö Airport har bara flyg inrikes och charter. Och vissa bolag till London eller Amsterdam. So that’s why.
Men jag har en kusin som bor i Kph faktiskt som jag faktiskt måste hälsa på snart.

Postat av: Madelene
Smakar clementinerna i Frankrike annorlunda? Jag brukar också bli beroende 🙂

Hmm, kanske lite eftersom det inte är lika lång fraktväg…? 😉

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.