C'est la vie

Yrkeshögskola

Jag fick ett mail och tänkte att andra kanske undrar samma sak. Nämligen om min utbildning.

Hej!

Jag heter Camilla och hittade din blogg häromdagen. Började läsa. Fastnade och insåg att du pluggar till internationell säljare / marknadsförare och då jag själv vill söka en sådan utbildning i Göteborg på YH men är osäker så tänkte jag skriva till dig. Främst för att fråga om det är så att du också pluggar YH? Så om du inte har något emot så skulle jag bli glad om du kunde skriva lite om hur du ser på jobbet, utbildningen? 

Hoppas du inte tycker det är konstigt att jag frågar om din utbildning och inte något mer konkret om din blogg! 
Tack på förhand 🙂 

Svar:
Ja jag har gått en 2-årig YH-utbildning (YH = YrkesHögskola) på Sälj&Marknadshögskolan i Malmö. Jag började hösten 2010 och tar examen nu i juni.

Utöver marknadsföring, internationell markandsföring, försäljning och ekonomi har vi haft kurser som t ex juridik, key account management, praktisk export, B2B, retorik, cross cultural comminucation och praktisk marknadsföring (där vi fick göra en marknadsplan). Min nuvarande praktik samt examensarbetet är det sista steget i utbildningen.

Under utbildningen ingår 30 veckors praktik uppdelat på två perioder (11 veckor 2:a terminen och 19 veckor 4:e terminen), vilket gör att ens chans att få jobb efteråt blir betydligt högre än efter en lång universitetsutbildning där man tar examen utan någon som helst arbetslivserfarenhet inom sitt område. Nu kommer jag inte kunna få jobb på samma ställe efter praktiken men jag går inte direkt från skolbänken in i karriären vilken gör det enklare att söka jobb från i höst.

Jag tycker utbildningen har varit bra men kan samtidigt känna att jag bara skrapat på ytan i vissa ämnen och områden. Däremot tycker jag att lärarna hållt bra klass och att vi fått en bred kunskap. Jag tyckte 2 år var precis lagom och hade nog aldrig orkat med en 5-årig master på universitetet.

Frågor på det?

0

0 kommentarer

  • Camilla!

    Hej igen! Nu har jag en fråga, eller snarare fundering om du kan berätta hur antagningsdagen går till. Eller lite tips inför den. Jag ska på måndag på intervju, diskussionspel och de diagnostiska testen. Skulle bli så glad och tacksam om du kunde berätta lite kort hur de gick till! Tack på förhand 😊

  • Christine&Paris

    Camilla: Menar du på Sälj&Marknadshögskolan? Eller allmänt till YH? Oj, jag minns inte. Vi hade någon slags workshop tror jag, och matte+engelskatest.
    Bara kom som dig själv, stressa inte upp dig 😊

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.