Q&A

To find a job in Paris without an apartment, and vice versa.

 

 

Jag fick en fråga om det här med boende i Paris. Nu har jag redan skrivit om det innan, och det inlägget kan hittas här, så jag tänker inte skriva ett långt inlägg om det. Däremot kan jag skriva lite kort om just den här frågan.

 

Fråga från Alexandra:

Hej! Jag går tredje året på gymnasiet, läser humanistiska programmet, och mitt ”huvudspråk” är franska! Jag har drömt i flera år om att flytta till Paris och jobba och utöka min franska, men jag undrar hur det funkar med boende etc. Har hört att man måste ha jobb innan man kan få boende och boende innan man kan få jobb haha? En omöjlig ekvation enligt mig, men om du har några tips om hur man kan göra är jag öppen för allt!

 

Tack för en fin blogg, kram! 🙂

 

Svar från mig:

Just det där är typiskt för Paris och det är just därför så många är hemlösa här. Men det finns sätt att kringgå det. Man måste inte ha jobb innan man har ett boende, och vise versa, men det beror helt på hur man går tillväga och vad för slags boende man söker. Det är många privata personer som hyr ut rum eller små studios till studenter och då vill de ofta ha svenskar eller skandivaner. Vi har nämligen ett bra rykte (låt oss inte smutsa ner det va? ;)) för att vara ordentliga och ansvarsfulla. Har du en förälder som borgensman och säger att du är student så brukar det inte vara så stort problem. Är du däremot inte student så är det nog lättast att söka jobb från Sverige, om det går. Sedan se till att ha ett par intervjuer bokade den första veckan, samt några visningar på rum och lägenheter. Många flyttar hit utan varken jobb eller bostad och bor hos en kompis eller på vandrarhem den första veckan. Det brukar ordna upp sig om man bara är envis och ser till att verkligen söka överallt. Du får dock vara beredd på att du inte kommer hitta samma standard som i Sverige och att det är svindyrt. Ett rum på 20 kvm kostar mellan 650-900 euro. Beroende på var du vill bo. Kanske får du bo i ett område du egentligen inte vill bo i tillfälligt tills något bättre dyker upp.

 

Det du behöver då är oftast kopia på ditt pass, ett borgensbrev från någon släkting eller förälder, kopia på kontoutdrag för dig och borgensmannen. Är du student behöver du ett brev från CSN, det brukar räcka på engelska. Vissa hyr ut ändå även om du inte har jobb ännu. Bara du har en borgensman kan du ju alltid säga att det är dina föräldrar som kommer betala och även visa att du har pengar på ditt bankkonto. Jag fick boende när jag jobbade 20 timmar i veckan som barnflicka. Fast då sa jag att jag var student, hehe.

 

 

Några tips på ställen där man kan hitta bostad:

 

  • Svenska Kyrkan i Paris anslagstavla: Du kan maila dem och ringa för att få hjälp med hur du ska göra. Där hittade jag alla mina boenden innan jag flyttade hit på riktigt för att bo med min pojkvän. Var försiktig bara för det finns en del oseriösa annonser, män som letar efetr unga svenska tjejer… Var lyhörd!
  • Amerikanska kyrkans anslagstavla
  • Facebook-sidor som Ung i Paris och Svenskar i Paris
  • http://www.entreeparis.com/: Två trevliga svenska tjejer som startat en relocation-firma, som jag dessutom känner. De kan hjälpa med alla papper som behövs och även tipsa om bank och försäkringar. Fast det kostar ju en del såklart så det beror ju på ens budget.

 

Söker du ett ”rikigt” jobb efter studierna så är det bästa att söka från Sverige först. Sedan boka en tredagarsresa och boka in så många intervjuer det går under de dagarna. Sök på ”agence interim” så får du upp en massa rekryteringsbyråer, vilket kan hjälpa bra då de ofta söker folk som är ”bilingue”, alltså tvåspråkig och har en bra nivå på engelska.

 

Bon courage et bonne chance!

 

 

 

0

0 kommentarer

  • Angelique

    Hej! Vilken bra info 😊 Du råkar inte veta hur läget är i andra delar av Frankrike? Jag ska (om jag kommer in) läsa franska på distans nästa termin och tänkte då bo i eller i närheten av Nice och även söka ett extrajobb på plats. Vet du hur levnadskostnaden är där jämför med Sverige (sthlm) och finns det någon chans alls att få ett jobb med väldigt lite franskakunskaper (på tex en bar där man mest pratar engelska lr som kallskänka lr nåt då man inte har någon kontakt med kunder, jag har drygt 4 års erfarenhet inom restaurangbranchen). Det blev ett långt inlägg, skulle verkligen bli glad om du hade tid att svara! Mvh Angelique

  • Christine&Paris

    Ja, du kan abslout få ett jobb med en nybörjarnivå. Jag vet att Cojean (lunchställe) och Indiana (restaurangkedja) gärna anställer svenskar. Hur det ser ut i övriga Frankrike vet jag tyvärr inte. Kolla med Karin på softcotton.blogg.se. Hon har bott i Nice och har nog mer koll än vad jag har! Lycka till 😊

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.