Culture Paris/France

The preparation for the real Paris life

 

 

Det är strejk i Paris idag, vilket innebar att trafiken var stillastående på vägen hem. Det tog 50 minuter för bussen att ta sig från Opera hem till mig. En resa som annars tar max 20 minuter. Tack och lov hade jag en sittplats för eftersom klockan hunnit bli kvart över sju när jag kom från jobbet var jag riktigt hungrig vid kvart över åtta när jag fortfarande satt på bussen.

 

Det är dagar som den här min frustration över den här stan, och allting som inte fungerar som det borde, tar överhanden. Jag vet att många av er har en romantisk bild av att bo här.

Den stämmer ENDAST om du inte:

 

1. jobbar heltid (vilket ofta innebär övertid och sena kvällar)

2. bor i en liten ”lägenhet” på 8:e våningen utan hiss och toaletten i korridoren

3. råkar ut för oärliga fransmän (vilket händer typ varje vecka)

4. är tvungen att åka kollektivtrafiken varje morgon och kväll

5. lever på en löjligt låg lön i jämförelse till din löjligt höga hyra

6. behöver spendera hela din lördag med att stå i kö, vänta, släpa på matkassar, städa, tvätta, springa ärenden och allt annat du inte hinner för att du jobbar till sent på vardagarna

7. kommer hem klockan nio efter jobbet och äter din middag klockan halv elva för att du inte har något liv utanför kontorslivet

8. Tvingas bli frustrerad över allting som inte fungerar på en daglig basis (metron, internet, byråkratin, lägenheterna, parisarnas moral och hyfs etc etc…)

9. behöver se alla miljoner hemlösa, psykiskt sjuka (som borde få hjälp), missbrukare och tiggare som är offer för organiserad brottslighet

10. inte störs av att leva i ”50-talet” vad gäller hierarki och jämställdhet

 

Om du sedan inte kommer till Paris som expat, student med bidrag från föräldrarna, sponsrad bloggerska eller har ett jobb med en årslön på ca 1 miljon kronor, är det bara att förbereda sig. Vill du verkligen bo här är det lika bra du förbereder dig på det värsta för att bli positivt överraskad över det faktum att det faktiskt är ett modernt u-land du kommit till.

 

För att avsluta med någonting positivt så har Frankrike många röda dagar och sannolikheten att du stöter på en lägenhet där toaletten är en del av köksinredningen är ganska liten ändå.

 

 

 
0

0 kommentarer

  • Jenny

    Åh vad jobbigt med strejk. Det är som i Skåne nu. Jag hade gått hem om jag vore du, jag gick genom hela jädra Paris när jag bodde där, gick ofta fortare och man fick luft och se mer! 😊 Men det kanske man inte alltid är sugen på efter jobbet. Låter precis som vilken annan storstad som helst, tycker jag. Förutom kanske det där med 50-talet då. Det är nackdelarna med storstäder… Det jag tycker är bättre med Frankrike är att jobbveckan är kortare och pensionsåldern är lägre, och ingen karensdag! 😊

  • Christine&Paris

    Jo det håller jag ned om, men stod liksom still mitt i en rondell i typ en kvart. Haha, kortare jobbvecka? I wish! 😉 Jag är hemma tidigast 19.30 på kvällen… Förutom fredag då jag slutar fem. Egentligen är jag betald för 35-timmarsvecka, men de ät bra op att få en att jobba över så det blir utan undantag 40+. Dvs att jag jobbar gratis 20 timmar per månad 😟 Men jo, det här att bli betald från första sjukdagen är ju bra. Bara att jag måste betala läkaren för en vanlig förkylning eller 24 timmars magsjuka.. Och har inte direkt några planer på att bo här till pensionen. Oj vad neggo jag lät nu, haha. Märks det att jag behöver semester? 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.