Culture Paris/France

The Golden Green Card

 

 

Igår fick jag mitt Carte Vitale, alltså det franska sjukkortet som gör att du kan utnyttja sjuksystemet i Frankrike och dessutom få tillbaka en viss procent av det du betalar. Exempelvis läkarbesök, tandläkaren och receptbelagd medicin. Det kom ju verkligen i rättan tid såhär en vecka innan jag flyttar hem till Sverige, haha. C har skämtat med mig sedan ett bra tag att det tagit så lång tid för mig att skaffa det (jag är bra på att skjuta upp sådana här tråkiga saker). Men det är en lång process för det var i våras jag skickade in alla mina papper och först nu har jag alltså fått själva kortet. I franska mått har det ändå gått relativt snabbt. Flera av mina vänner har fått vänta i flera år på sitt kort. Sådana här myndighetsärenden tar med andra ord sin lilla tid i Frankrike. Det ska helst handläggas minst tre månader och så måste man komplettera med sådär en miljon papper. Fransmännen älskar papper och ineffektiva system.

 

Fast jag måste säga att det var ganska så bra timing eftersom jag ska till optikern efter jobbet och kolla ut ett par glasägon. Som jag får gratis. Innan jag har jag blivit återbetald retroaktivt, men nu regleras det direkt. Frankrike, det här är du skyldig mig efter fem år av blod, svett och tårar.

 

 

0

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.