Okategoriserade

That thing about living in Paris…

 

 

Jag vet att ni tidigare undrat hur det är att bo i Paris så jag tänkte att jag skulle skriva lite om det. Det är svårt att få ner så här svart på vitt i ett blogginlägg. Jag tror nästan att jag skulle kunna skriva en bok om det…

 

Många tror att man lever ett perfekt liv bara för att man bor här. Så är verkligen inte fallet. Visst var mitt första år här lite som att leva i en overklig bubbla. Som att det var på låtsas. Jag jobbade inte ens heltid och gick ut mer på kvällarna under en månad än jag hade gjort på ett år i Sverige. Gud så kul jag hade när jag väl började hitta kompisar. Vilka minnen jag har sedan den dagen jag gick av planet första gången på Charles de Gaulles flygplats! Till slut kommer däremot vardagen ikapp även här.

 

Livet i Paris kan vara ganska tufft. Folk jobbar till sent och man märker att den svenska ärligheten inte gäller bland de oskrivna lagarna i Frankrike. Det knuffas på metron, allt man gör tar hundra år (eftersom fransmän inte vet vad effektivitet är) och man bor i en fuktskadad skokartong samtidigt som man betalar en förmögenhet för den. För att inte tala om mängden papper som behövs vid en byråkratisk handläggning. Vissa dagar har jag gråtit och svurit att ”nej nu flyttar jag fan tillbaka till Sverige!”.

 

Samtidigt är Paris en stad man ska välja att bo i om man vill utvecklas och stärkas som person. Alla bitchiga fransyskor jag stött på och alla omöjliga hinder har gjort mig till en person med femton lager mer skinn på näsan än innan jag flyttade hit. Det är en grym erfarenhet som jag aldrig vill byta bort.

 

Förutom det så är det ett ställe där allting händer och det finns alltid någonting kul att göra. Människor sitter inte och trycker i sin 15 000-kronorssoffa från Mio utan man går ut även om det är en tisdag kväll och man ska jobba nästa dag. Spontana middagar, galna fester, gratis-event, häftiga utställningar och AW:s som slutar vid midnatt.

 

Summa kardemumma. Vill man bo och jobba i Paris får man räkna med blod, svett och tårar, men även många roliga minnen att se tillbaka på.

 

 

 

0

0 kommentarer

 • Jonna

  Va bra skrivit! Jag tror att det är svårt att flytta till ett nytt land med en annan kultur överlag. Det är mycket man inte förstår och man går igenom olika steg. Först gillar man allt man ser, sen blir man arg på alla olikheter som man inte förstår. Efter det blir man ledsen och längtar hem till det man känner till – men lyckas man ta sig igenom det. Då, då blir man en av dem. Men sen så går cirkeln om igen. 😊 Jag ska åka som reseledare till Turkiet om en månad och jag är spänd men också lite rädd att lämna allt det säkra.

 • Bella

  Total skillnad från där jag bor verkligen! Och det är ändå bara 30 min utanför Paris… Här är allt lugnt och stilla. Man låser inte dörren, går till marknaden varje torsdags/söndagsmorgon, tuppar som goler kl 7 varje morgon… Pratar med grannar över staketen.. Som att man är mitt i landsbygden. Får se om det ändras när dom öppnar den nya ""lyx outleten"" som ska locka massa turister från Versailles :/

 • EVELINA

  Jag har bott i flera olika städer och flera olika länder och jag tycker det är bra att du skriver det här inlägget för många tror ofta att man lever ett fantastiskt liv bara för att man inte bor "hemma" i hemlandet, man glömmer lätt bort att var man än bor så lever man en vardag och som du skriver kan det vara härligt och man är som i en bubbla i början men snart kommer man in i de vanliga gängorna igen. Jag älskar Paris och besöker gärna Frankrike om och om igen för att träffa alla de kompisar jag har där, men alla städer har ju sina för- och nackdelar, alla kulturer har olika sätt och var man än bor är det något man får lära sig att hantera och i slutändan väga för-och nackdelar mot varandra. Råddig kommentar, men det jag vill få fram är i alla fall att jag håller med dig och att jag tycker det är bra du tar upp det och jag skulle uppmana alla att pröva på att bo i olika städer men att alltid komma ihåg att även om man man flyttar till nya platser så innebär det inte att det är nån dans på rosor =)

 • Sofia

  Att bo utomlands har verkligen sina för och nackdelar. Självklart varierande beroende på vilket land man slagit sig ner i. Dock är det något som gör en rikare på många sätt!

 • Frida

  Så är det ju att bo utomlands! Efter ett tag landar man i vardagen igen. Men åh, varje gång jag kollar in här är jag sugen på att flytta till Paris 😊 Funderar starkt på att ta min utbytestermin där!

 • Christine&Paris

  Ja det är den berömda kurvan alla går genom. Jag har dok gått genom den månmga gånger, haha 😉 Lycka till på ditt äventyr i Turkiet!

 • Carina

  Amen, så funkar det i Madrid också. Det är inte lätt, men det är värt det och jag har själv valt att bo här. Blir ibland less och vill verkligen inte gå ut sent då jag kommer hem trött från jobbet. Men vill inte ha ett sånt där liv där designermöbler är den största lyckan i livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.