My Sweden

Swedish Survival Kit

 

 

I lördags gick jag som sagt till svenska Affären. Den ligger vid Pigalle och drivs av Agneta sedan många år och där kan man köpa svensk mat och annat svenskt som inte går att få tag på här. Det är så klart dyrt. Jag köpte fem varor som i Sverige hade kostat runt 50-lappen tillsammans plus ett halvt hg lösgodis – nu betalade jag 14 euro!

 

Vanligtvis köper jag med mig grejer hem när jag åker till Sverige, som t ex bakpulver, tuggummin, vissa kryddor, choklad och knäckebröd. Däremot är det inte mycket från Sverige jag absolut inte klarar mig utan, jag har vant mig att inte ha det tillgängligt. Vissa rätter och matvaror tycker jag inte om längre heller och jag har svårt att tänka mig att jag brukade sitta och proppa i mig 1 kg godis på en kväll. Dessutom känns det lyxigt att åka till Sverige. Äta ostmackor till frukost och mammas torskgryta (fisk här är galet dyrt) till middag.

 

Hur är det för er andra som bor utomlands? 

 

 

 
0

0 kommentarer

 • Ellinor

  Ofta saknar man saker just för att man inte har dem tillgängliga. Det räcker med att se till sig själv; om jag exempelvis bara har choklad hemma och är sugen på något gott till kvällen, ja då är jag sugen på allt annat än just choklad 😉 Under mina perioder utomlands har jag alltid haft begär efter saker som jag aldrig ens ätit eller tyckt särskilt mycket om hemma. Märkligt det där…Sedan kan det vara bra att sakna också för att få möjlighet att njuta av- och uppskatta det när man som i detta fall väl får möjlighet att äta det igen. Har du någon resa inplanerad hem till Sverige framöver? Kram

 • Robin

  Jag har ju det omvända scenariot rätt ofta, att jag saknar franska livsmedel. Många, som ost och korv och så, finns ju här, men är mycket dyrare. För att inte tala om färska grönsaker… men det kanske är Stockholm!

 • Maria

  Precis samma här! 😉 Bakpulver och vaniljsocker tog jag med när jag var hemma i Sverige i julas. Svensk vâffelmix brukar jag be att folk tar med sig. Köper ibland med mjukt tunnbröd men annars är det faktiskt inget särskilt jag saknar… Men det kan gâ i perioder. Nu när alla skriver om semlor pâ FB sâ längtar jag väldigt mycket efter att äta en semla!;) Jag kan inte köpa saltlakrits för att ha pâ lager eftersom jag sätter i mig allt pâ en gâng efter en Sverigeresa sâ det skippar jag numera! 😉) Lagrar dock svenska pocketböcker. Senast lästa: "Högre än alla himlar" av Louise Boije Af Gennäs – Den kan jag rekommendera!

 • Bella

  Saltlakrits!!! Köper alltid med mej minst 1kg efter varje Sverige besök. Och väl här hemma suktar jag ibland sjukt mycket efter en typiskt svensk kebabrulle med kebabsås…Grecque når lixom inte upp till standarden :p Sen kan jag sakna riktigt gott mörkt bröd… Annars tycker jag faktiskt fransk mat känns mycket fräshare och naturlig än det man hittar i Svenska butiker. Speciellt kött/grönsaker/mejeri osv. Jag hade ingen aning om att det fanns en svensk butik i Paris, tack för att du länkat!

 • Sara Karolina

  For mej som har bott i Philadelphia, PA och New Jersey i USA i 15 ar, kan saga att jag brukar skicka en lista till min far for vilka olika choklad jag vill helst ha fran Sverige och han bruka posta det till mej eller ta med dem om han kommer hit. Annars sa brukar jag ga pa IKEA som ligger ungefar 15 minuter fran mej och koper ABBA’s sill och lite olika kex och choklad. Annars sa har jag lart mej att tycka om det som sajls i USA. Dem saljer Panda lakrits har som ar fran Finland pa manga olika halso affarer och andra mat affarer.

 • Michelle i Shanghai

  Marabou saknar jag och vanlig mjölk. Bor i Kina och har finns det ingen bra kvalitet av varken choklad eller mjölk. Min konstigaste craving är dock ostbågar… Något jag åt kanske en gång om året i sverige? Himla konstigt det där.

 • Jenny

  Men tuggummi (sådant på bilden) och tacokrydda fanns på mitt Monoprix i Saint Germain des Près… Det jag längtade efter mest var fiberhavregryn, quorn- och sojaprodukter och vissa grova bröd. Fast det sistnämnda finns det ju andra, mycket godare sorter att kompensera med! 😊 och, ja – yogurt i storpack/tetra! (och laktosfritt, men de hade vissa låglaktosprodukter).

 • Christine&Paris

  Ja jag beställde en stor påse lösgodis från syrran en gång när hon kom och hälsade på. Bara det att jag typ aldrig åt det när jag bodde i Sverige, haha. Åt fem bitar sen mådde jag illa… Svensk mjölk saknar jag också, ett kallt glas mellanmjölk längtar jag alltid efter när jag kommer till Sverige 😊

 • Christine&Paris

  Ja det är ju bra att IKEA finns. I Paris ligger de tyvärr långt ut så jag kan inte åka dit så ofta som jag hade velat 😟 Lite tråkigt också att de inte säljer andra varumärken längre utan bara IKEA FOOD, saknar Delicato-bollarna och Hushållsosten 😉

 • Christine&Paris

  Ja bröd håller jag med om. Här är det visserligen bra för man får alltid färskt bröd om man går till bagerierna, däremot är det mer eller mindre helfabrikat i mataffären..

 • Christine&Paris

  Ja den där saltlakritsen, den saknar jag också! Jo de flesta grönsaker och frukter t ex är ju lokalodlade, eller i alla fall franska. Svensk mjölk tycker jag dock bättre om, den smakar fräschare 😊 Nu vet du att den finns!

 • Christine&Paris

  Jag har inget våffeljärn men funderar faktiskt på att köpa med det från Sverige 😊 Nu bor ju du i södra Frankrike men här i Paris är det bra för svenska kyrkan har en speciell hörna där man kan lämna och låna svenska pocketböcker. Du tar med en av dina så kan du låna hem en annan. Kolla om ni har någon svensk förening eller så i närheten!

 • Christine&Paris

  Vad kul! Det blir nog spännande och en härlig erfarenhet. Inte fel heller att bo i ett land där det aldrig riktigt blir vinter 😉

 • Christine&Paris

  Ja men så är det ju alltid. Var samma för mig när jag flyttade till Sverige. Köpte alltid med mig ost och saucisson 😉 Här är det likadant med t ex knäckebröd. Det är dubbelt så dyrt. Taco-grejer är en annan grej, det finns knappt någonting och kostar nästan 3 gånger så mycket som i Sverige. I Sverige är taco en del av kulturen, haha!

 • Christine&Paris

  Ja jag känner igen det där, haha! Nej just nu har jag inte inplanerat men pappa och Ewa ska åka till Sverige i maj så jag hoppas kunna ta en dag ledigt då så jag kan åka dit jag med. Har inte träffat dem på snart ett år… Måste bara vänta lite med att be om ledigt, har ju precis börjat 😉

 • Christine&Paris

  Jo men tuggummi här tycker jag är ganska dyrt. Dessutom håller det inte lika länge. Tacokrydda finns inte att köpa löst 😊

 • Jenny

  Men du, har du kollat på Monoprix i Saint Germain? För där köpte jag flera gånger! Kolla, det är säkert billigare än på Affären.

 • Theresa

  Det är mycket jag saknar här i Chicago! Min familj tar alltid med sig choklad, men jag saknar leverpastej, skaldjur (räkfrossa), alla svenska goda ostar (västerbotten, prästost mm). Jag har vant mig vid att inte ha det, men när jag åker hem blir jag som ett barn och vill bara äta ostmackor med gurka på! Du har tur som har en svensk affär i alla fall 😊

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.