France vs Sweden

Rediscovering

 

 

Jag fick hem ett nytt H&M-kort häromdagen, plus två bonuscheckar. So what, tänker ni, det är väl ingenting speciellt med det? Jo, för i Frankrike har de inte H&M Bonus. Det finns faktiskt en del skillnader mellan H&M i Sverige och i Frankrike, vilket jag blev förvånad över. Som sagt, man får ingen bonus på det man köper. Reklamationsrätt existerar inte så om någonting går sönder efter en månad får du sällan byta eller lämna tillbaka. Jag har fått KÄMPA ibland för att reklamera varor när jag bodde i Paris. Vi snackar bitcha med otrevliga säljare som inte vet vad ordet service betyder. Plus att de är så himla ineffektiva. Det går lååångsamt. Räkna med att stå i kö länge, både i kassan och provrummet. 

 

Däremot är det 30 dagars öppet köp, och inte två veckor som i Sverige, vilket jag tycker är väldigt bra. Sedan har de infört ett återvinningssystem som än så länge inte finns här. Man kan lämna in gamla kläder och får då en check på 5 euro som kan användas för köp på minst 300 kr. Ok, det leder ju bara till merköp, men ändå en bra grej.

 

 

UPDATE: Ok, nu hade jag tydligen fel. Enligt en vän fanns inte det här med att lämna in gamla kläder men tydligen finns det i även i Sverige. Med andra ord ska man alltid ta reda på fakta själv och inte förlita sig på andra. Det är tur jag har er som har koll på saker och ting! Däremot har H&M inte 30 dagars öppet köp i Sverige, utan 10. Går att läsa om här. Å andra sidan vet ju alla att H&M i Sverige inte är så hårda med sådant.

 

 

 
0

10 kommentarer

 • Maria N

  Visst är det dåligt att man inte kan samla poäng som i Sverige, men jag fick faktiskt byta en pyjamas jag köpt till Liv som gick sönder efter första tvätten trots att jag inte hade kvittot kvar. Visserligen efter lite mailande med kundservice, men ändå! 😊 Grattis till nya jobbet förresten!

 • Camilla

  Nja, jag tycker du är lite väl hård i många saker nu på senare tid "det finns inte här i Sverige". Det märks att du inte bott här på ett tag, det finns många inlämningsstationer för kläder, t.ex. på H&M. Där kan man lämna in kläder oavsett skick och få rabatt på kommande köp för det. Just för att kunna ta hand om textilier så det inte hamnar i vanliga soporna.

 • Andréa

  Fast jag har lämnat tillbaka saker på H&M i Sverige i år som har haft 30 dagars öppet köp. Och gamla kläder har man kunnat lämna där ganska länge nu 😊

 • Christine&Paris

  Hej Camilla! Tack för din kommentar. Ja jag upptäckte det nu. Det var någon som sa att det inte fanns så jag litade på min väns uppgift. Tråkigt att du tycker att jag är hård. Har du något exempel kanske? Jag skriver efter egna tankar och reflektioner, sedan måste inte alla hålla med. Jag har ju som sagt inte bott i Sverige på ett tag. Så nu håller jag på att återupptäcka allt nytt här. Ibland har jag rätt, ibland har jag fel. Jag är bara människa 😊

 • Linnea

  I egenskap av insider kan jag intyga att det går väääldigt långsamt i kassorna på franska H&M, det finns en himla massa krångliga rutiner som jag aldrig kan tänka mig att de har i Sverige. Fransmän är ju kära i krångliga saker.

 • Sarah i NYC

  Härborta har de inte avdelningen med skönhetsprodukter, alls. Däremot har de h&m interior fullt med inredningsgrejer. Eller det kanske kommit till Sverige också? Är ju en stund sen jag var hemma nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.