Q&A

Praktik i Paris

Här är första av frågorna ni ville ha svar på.

* Kan du inte berätta lite mer om hur det är att söka praktik samt att praktisera i Paris? Praktiserar/praktiserade du på svenska företag? Hur fick du i sådana fall nys om de? Förstår om du vill vara anonym angående specifika företag, men lite generell info kanske 🙂 Har du sökt praktik även på franska företag och hur gick du tillväga då? Vill du i framtiden arbeta i Paris, och hur ser du på det? På ett franskt eller svenskt företag? (nackdelar, fördelar)


Svar:
Förra året praktiserade jag på Entrée Paris. Det är två svenska tjejer som startat upp en business för ett par år sedan, så de var verkligen i utvecklings- och etableringsfasen då. Det var såklart roligt att uppleva. En av tjejerna är kompis med min kompis kompis, ja sen hade jag kontakt med henne och fick reda på att de sökte praktikanter.

Min nuvarande praktikplats fick jag nog dels för att jag känner den som gjorde praktik där för ett år sedan och dels för att jag redan hade haft kontakt med dem sedan innan. Sedan sökte jag såklart och hade intervju. Mina kollegor är svenskar men utöver det jobbar jag mest på franska. Klart är det en fördel då vi alla kommer från samma kultur och vi slipper språkliga missförstånd oss emellan, men jag mailar, ringer och pratar med kunder på franska.

Jag sökte på franska företag med, då fick jag hjälp av vänner och pojkvän att skriva mitt CV samt mail. Christophe syster var helt underbar och skickade en massa länkar och tips. Så gulligt!
Då skickade jag direkt till företagen eller så gick jag via olika praktik-sidor (googla ”site stage” så kommer det upp lite olika). I övrigt är det viktigt att få ihop ett bra CV på franska, om man kan få hjälp med det är det kanon. Sen skulle jag rekommendera att inte bifoga ett ”lettre de motivation” (personligt brev) utan att skriva direkt i mailet (kort, konkret och formellt) lite om sig själv. Det skrivs INTE som på svenska. Alltså man börjar inte mailet med ”Hej jag heter…”. Sök lite på internet på olika modeller. Det går såklart bra att skriva på engelska med om det är ett företag där de uppenbarligen använder engelska som affärsspråk.

Tips på hur man får tag på företag? Googla svenska företag du är intresserad av och se om de finns i Frankrike! T ex finns IKEA, H&M, Volvo, Handelsbanken, SEB, Mercuri Urval, Ericsson etc i Frankrike..

Tanken är att jag ska söka jobb efter min praktik här i Frankrike. Jag vill jobba på ett internationellt företag, gärna ett skandinaviskt eller ett franskt som har filial i Sverige.
Arbetsmiljön är annorlunda här. Man jobbar sent (många företag har en policy att du inte får gå hem innan en viss tid, t ex 17.30, oavsett hur lite du har att göra) och det kan vara tuffare för tjejer än killar. Sen är lönerna sämre också. Någon som har fem års studer bakom sig kan tjäna mindre än en outbildad 22-åring som jobbar på ICA… Du börjar längst ner och jobbar dig uppåt. Det gäller att ha skinn på näsan och inte låta sig trampas på, samtidigt måste man respektera de som är av högre rang. Intelligens är väldigt viktigt och de säger gärna en sak, men menar något annat. Mycket BS med andra ord.

Fördelar att jobba här är att det är helt okej att ta sovmorgon, bara man inte går hem tidigare. Många företag har arbetstid 10-19, vilket ju är bra om amn är lite morgontrött 😉 Sen får man såklart jobba i en av världens vackraste städer. Jag tycker även det är skönt att slippa ha ett jobb där jag jobbar helger. Däremot jobbar jag ibland kvällar vilket kan vara lite drygt vissa gånger.

0

0 kommentarer

  • Elina

    Sv: Ja men precis! Alltid gött med lite extra pengar! Och varför inte jobba när man väl är hemma? 😃 Hhaha! Hoppas du får en fin dag! Ska du göra något trevligt i veckan? 😃 kram

  • Louise

    Hej, detta inlägg kom väldigt lägligt, jag håller nämligen precis på att söka sommarjobb i frankrike där jag bodde förra året. Om du inte hade skrivit det hade jag aldrig vetat att det är skillnad på personligt brev i Frankrike! Jag har en fransk kompis som har hjälpt mig men om du har tid kanske du kan läsa mitt brev/cv eller ge lite fler tips på skillnader! 😊

  • Anna

    Det där med löner – det beror på vad du har pluggat. Löner för civilingenjörer är högre i Frankrike. Jobbade där som nyutexaminerad från kth.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.