Places in France

Places in France worth visiting

Jag längtar efter värmen redan. Jag vill åka på semester. I sommar ska jag använda mina semesterdagar väl och se till att åka på en härlig sol- och badvecka i södra Frankrike. Jag har varit på en del platser redan men två ställen jag gärna skulle återvända till flera gånger om är Provence och sydvästkusten. Tänk att få gå barfota och känna solen värma i nacken.
Om ni funderar på en semester i Frankrike finns det några ställen jag kan tipsa om som jag tyckt om extra mycket.

1. Biarritz

Otroligt mysig stad som är lite av Frankrikes surfarparadis. Lovar vackra solnedgångbilder och trevligt bemötande. I alla fall enligt min erfarenhet. Hit kan man åka ända till början av oktober då det fortfarande är tillräckligt varmt för att gå barbent, men inte så fullpackat med jobbiga semesterfirande parisare.

2. Avignon (Provence)

En stad jag varit i ett par gånger är Avignon. En otroligt charmig stad som är omringad av en mur, ungefär som Visby. För teaterälskare kan jag tipsa om att åka dit i juli då den årliga teaterfestivalen äger rum. För att njuta av lugnet är nog maj eller september bättre. Bäst är om man har bil där nere då en rundtur i diverse bergsbyar och besök på vingårdar i området inte får missas.

3. Porquerolles

En ö på den så kallade Côte d’Azûr som ligger en bit från staden Toulon, och väster om St Tropez. Det finns inga bilar på ön och man tar sig dit med en båt som går från Hyères. Då den är väldigt klippig passar det bra för att vandra till exempel. Det är mycket turister i juli-augusti, men i juni och september är det behagliga temperaturer och mindre trängsel. Hotellen är dock dyra på ön så det kan vara värt att bo på fastlandet och ta sig ut dit under en dag. Miljön är otroligt vacker.

4. Strasbourg
Det här är en stad som ligger precis vid gränsen till Tyskland. Vilket märks då invånarna mer har en tysk mentalitet än en fransk. Den är ungefär lika stor som Malmö till invånarantal och känns som en blandning mellan Norrtälje och Lund i miljön med kanaler, små torg och gatuhus. En perfekt stad att åka till för en tredagars-helg på våren eller hösten, men är man inte ute efter sol och bad funkar det lika bra på sommaren. Riktigt gemytlig, inte så dyr och lätt att promenera i.

För att ta sig till de här platserna är tåg det bästa alternativet, antingen TGV eller vanligt tåg. Kolla på www.sncf.com för att boka! 

Några städer jag inte riktigt fastnade för var:
Dauville/Trouville… Det första kändes mest som ett ställe för parisare att visa upp hur mycket pengar de kan lägga på dyra semestervanor eller sina hälften så gamla flickvänner. Små minilyx-butiker ligger bredvid varandra, som Hermès och Louis Vuitton. Stranden var fin dock. Trouville var lite mindre flärd och lyx, men desto mer turiststämpel. 
Reims… Jag tyckte det var mer turistigt än St Michel i Paris så jag fick inget bra intryck. Dyrt och inte särskilt bra mat. Själva staden var trevlig, men väldigt konstigt uppbyggd. Dessutom betalade vi dyrt för vårt hotell som inte värdt sina fyra stjärnor.
 
0

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.