Paris

Piscine à Paris

 

 

När jag var liten brukade jag gå till Aq-va-kul med min familj eller med skolan. Det är Malmös vattenpalats som var ungefär det roligaste att hitta på en regnig höstdag eftersom det fanns artificiella vågor, grottor med vattenfall och strömmar som var roligast att simma mot, plus att man kunde åka vattenruschbana och simma utomhus i 28-gradigt vatten.

 

Här i Paris finns inget Aq-va-kul men det är ganska trevligt att kunna gå och simma på någon av de 38 bassängerna runt om i stan. Det är dock lite annorlunda mot Sverige.

 

1. Det finns inget omklädningsrum för män och kvinnor utan alla byter om i kabiner och sedan är det ett stort rum där man kan låsa in sina kläder och skor. Detta känns lagom kul när det är svinkallt och man ska trängas i en liten kabin på 1 kvm med blött hår och blöta badkläder.

2. Duschen är öppen och delas bara av med hjälp av en vägg. Ena sidan för män och andra för kvinnor. Ingen duschar naken utan man ska tvåla in sig med baddräkt på när man är klar. Helt meningslöst. Christophe tyckte det lät jättekonstigt att kvinnor i Sverige duschar nakna på simbassänger och gym, med andra kvinnor. Ja tänka sig!

3. Man måste ha badmössa när man simmar, av hygieniska skäl. Sedan att en massa hår hänger utanför hos de flesta verkar inte ha någon betydelse.

4. På vissa ställen är det dessutom förbjudet att ha bikini. Även det av hygienska skäl. Hur det nu går ihop. Skulle bakterierna på magen utsöndras mer än på benen då eller? Enligt Christophe är det även för att man ”inte ska vara för sexig”, för det kan verka porrigt. Åter igen: Annonser för franska porrtidningar sitter i ögonhöjd för 10-åringar att betrakta nakna bröst och könsdelar. Jag tror det gör att problemet ens finns.

5 Man betalar extra för att bada i bubbelpoolen. Men å andra sidan betalar man extra för allt i den här stan.

6. När man bökat på sig sina kläder i det lilla båset kan man torka håret utanför. Under små handtorkare som alla blåser nedåt. Praktiskt att stå där och snurra huvudet i omänskliga vinkar.

 

Summa kardemumma? Jag föredrar svenska simbassänger men tager vad jag haver. Vi har trots allt bestämt att vi ska simma minst en gång i veckan vilket nog kommer göra oss gott. Dessutom

 

 
0

0 kommentarer

  • Linda

    Hmm… Inget att besöka när man besöker Frankrike då, men man tager vad man haver. Ska gå till badhuset här i morgon, det är så skönt efteråt

  • Stina

    Intressant hur såna "vanliga" och självklara saker för oss i Sverige funkar i ett annat land! Kul läsning, även om jag, precis som du, nog skulle föredra det svenska systemet 😊

  • Yaminna

    Jag vill minnas att det finns ett vattenland i femtonde. Var länge sen jag var där men jag tror nog de finns kvar. Aquaboulevard heter det och har massvis av kanor och en vågmaskin 😊 station balard har jag för mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.