Culture Paris/France

On my own

 

 

När jag var yngre kunde jag inte tänka mig att sitta utan sällskap på ett kafé. När jag var på stan utan någon kompis och kände mig hungrig så gick jag bara och åt på McDonalds om jag ”var tvungen”. Man kan ju inte sitta där ensam och se mobbad ut. Folk kan ju tro att jag är en loser och inte har några vänner. Så tänkte jag. Detta var ju i och för sig över tio år sedan. Även nu märker jag att det inte är så vanligt att människor sitter ensamma på kaféer eller restauranger i Sverige.

 

Varför är det så konstigt att göra saker ensam egentligen? Här i Paris ser jag det hela tiden. Folk går på bio på egen hand, dricker kaffe på ett brasserie med bara en tidning eller bok som sällskap, går på utställning utan sällskap, äter middag ensamma på restaurang… Det är ingen som tittar konstigt på dem, för det är inget konstigt med det.

 

Ibland sätter jag mig på något café och fikar. Läser en tidning eller en bok. Tittar på folk som går förbi.

Ensam. Det är riktigt skönt faktiskt.

 

 

 

0

0 kommentarer

 • Therese

  Jag har heller inget emot att sitta själv på ett café eller gå på bio själv. Dock har jag en vän som om hon går på bio och ser en person sitta själv, då kan hon inte koncentrera sig på filmen utan sitter och tänker att vad hemskt hon/han har inga vänner och liknande.

 • Ellinor

  Jag har verkligen ingenting emot att göra saker på egen hand, snarare tvärt om. Dock blir det kanske inte lika många ensamma bio- och cafébesök här i Sverige som under tiden i Paris. Jag tror dock att en orsak kan vara att vi svenskar är så hemmakära. Vi spenderar gärna mycket tid i vårt hem och det är också hit vi bjuder in nära och kära för att umgås. Den kontinentala inställningen är istället "staden som vardagsrum", i alla fall är det den uppfattningen jag fått. Det handlar kanske inte alltid om oviljan till att göra saker och ting på egen hand, utan helt enkelt vart man väljer att göra det. Tänk t.ex så många som varje dag sitter hemma och dricker kaffe i sin ensamhet, men det skulle vi aldrig reagera på, eller hur 😉 Hoppas du får en fin dag! Kram

 • Jasmine

  jag gillar att sitta själv på café (uteservering) och kika på allt folk som passerar, bara kunna vara disträ och låta tankarna komma och gå. Tycker det är himla rogivande på såna ställen med allt folk som kommer och går men inte en kotte känner dig så man vet att man får vara helt i fred. Här i Verona är det inte riktigt samma sak eftersom det är så litet så passerar nästan alltid någon man känner. I Rom däremot…åååh..längtar…:)

 • Christine&Paris

  Ja visst är det härligt? Hade jag inte varit arbetslös så hade jag gjort det oftare. Nu får jag dock dricka kaffe hemma för det mesta 😉

 • Christine&Paris

  Ja det är klart att det spelar in. Här är man inte lika hemmakär och det är nog för att hösten och vintern är mildare. Men samtidigt är det ju ofta folk på caféerna så alla sitter ju inte hemma och fikar 😊

 • Christine&Paris

  Det har nog mer med hennes egna självkänsla att göra 😊 Jag kan själv tänka så men oftast om jag ser en människa som står själv på något event eller så som mest verkar blyg eller bortkommen. Inte att det är synd att de inte har några vänner, för det har de säkert, men kan tycka att det är synd att de inte vågar ta kontakt med andra.

 • Sarah i NYC

  Jag var likadan nar jag var yngre. Men efter att jag borjade plugga andrades det, da manga timmar tillbringades pa espresso house nar jag hade trottnat pa biblioteket alt behovde en koffeinkick. Sedan jag flyttade till NY ar jag annu mindre bekymrad over detta, dels for att det ar ratt vanligt har men ocksa for att jag under en ganska lang period hade ett valdigt begransat socialt natverk sa jag gjorde mycket pa egen hand. Och visst ar det nat rofyllt med att bara sitta med en go kopp kaffe sjalv och filosofera nar man kikar pa manniskor.

 • Robin

  Det är skönt att få tid för sig själv. Det är så himla sällsynt ibland att jag vetkligen kan uppskatta en långpromenad på egen hand, en timme på gymmet med hög musik i hörlurar utan att möta en enda blick, arr sitta och fika i lugn och ro med en tidning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.